Tänään nähdään odotettu Puljujärvi vs. Laine -show – kumpi vie suurlupausten taiston?

Liigassa nähdään huikea kamppailu tänään, kun viime kevään SM-finalistit Tappara ja Kärpät kohtaavat Tampereella. Yksilöistä suurinta mielenkiintoia herättävät Suomi-kiekon suurimmat lupaukset, Tapparan Patrik Laine ja Kärppien Jesse Puljujärvi.

Hakametsän jäähalliin rantautuu tänään kymmeniä NHL-skoutteja seuraamaan Laineen ja Puljujärven otteita. Kaksikko on rankattu kesän 2016 NHL Draftin kärkipäähän heti Auston Matthewsin sekä Jakob Chychrunin vanaveteen.

Tappara-hyökkääjä Laine on aloittanut kautensa vahvasti – paremmin kuin Puljujärvi – sillä tamperelainen on iskenyt yhdeksässä ottelussa tehot 4+2. Laineen tehot ovat vieläpä syntyneet viimeisen seitsemän ottelun aikana, joten tahti on ollut kahden ensimmäisen ottelun jälkeen murskaavaa.

Puljujärvellä on sen sijaan ollut hieman hankalampi alkukausi, vaikka pettymyksestä ei voida puhua. Kaksi maalia ja kolme tehopistettä ovat kelvolliset lukemat, mutta kokonaisuudessaan hän ei ole vielä pystynyt säväyttämään Laineen tavoin. Puljujärvi on jäänyt liian usein pelin ulkopuolelle ja seilaillut otteluita pimennossa. Hänestä tuskin koskaan tulee kokonaisvaltaisesti näkyvää pelaajaa, mutta Puljujärveltä on puuttunut myös vaarallisuus hyökkäyspäässä.

Kärpät-hyökkääjä on saanut tilanteita, mutta hän ei ole yhtä luontainen maalintekijä kuin Laine, minkä vuoksi maalimäärä on jäänyt kahteen. Oululaisten suurin timantti on kuitenkin näyttänyt luistelutaitonsa sekä kiekonkäsittelykykynsä, mikä tekeekin hänestä erittäin mielenkiintoisen lupauksen. Kun nuorukaisen fysiikka alkaa olla miesten tasolla, ja kun kokemus karttuu, tulee hän olemaan täysin pitelemätön pelimies.

Kirvesrintojen Laine on puolestaan fyysisesti valmiimpi pelaaja, mutta hän antaa roimasti tasoitusta luistelussaan. Vahva ja röyhkeä Tappara-hyökkääjä tekee Liiga-tasolla tulosta maagisella laukauksellaan ja loistavalla peliälyllään, mutta mitä hänestä saakaan irti vauhdin lisääntyessä?

Kaksikon potentiaali seilaa pilvissä eikä heistä saada pakosta pitkään nauttia Suomen maaperällä. Heidän heikkoudet ovat niin sanottuja hyviä heikkouksia: Fysiikkaa ja luistelua on helppo kehittää, ne kehittyvät melkein automaattisesti iän myötä.

Näiden syiden vuoksi Hakametsässä parveilee tänään kymmeniä NHL-joukkueiden kykyjenetsijöitä.

Mestarisuosikit kaukana parhaastaan

Tappara ja Kärpät ovat tänäkin vuonna suurimpia mestarisuosikkeja, vaikka alkukauden perusteella sitä ei uskoisi. Molemmilla on ollut hidas startti, eikä tasaisuutta ole löytynyt tekemiseen. Kärpistä sekä Tapparasta huokuu kuitenkin menestys ja se tulee näkymään tuloksissa ennen pitkään, mutta juuri tällä hetkellä tekemistä riittää.

Kärpät aloitti kauden vahvasti ottaen kolme voittoa, mutta sen jälkeen tulokset ovat laskeneet: Viimeisestä neljästä liiga-ottelusta tilille on karttunut vain yksi voitto, sekin Porin Ässiä vastaan. Oululaiset ovat puolestaan kokeneet tappiot KooKoolle, SaiPalle sekä viimeisimpänä HIFK:lle. Kärppien pelissä ei piile kovin suuria ongelmia, mutta yksilövirheet ovat maksaneet usein liian paljon, kuten viime lauantaina. Tuolloin nuori puolustaja Markus Nutivaara lahjoitti IFK:lle kaksi hyvää paikkaa, joista helsinkiläiset eivät erehtyneet.

Eivätkä kaikki ole läheskään vielä parhaalla tasollaan: Esimerkiksi Lasse Kukkonen tuntuu ajoittain vielä olevan mielessään kesälomilla, ja vauhtikone Julius Junttila tarvitsee tällä hetkellä kymmenen maalintekopaikkaa onnistuakseen edes kertaalleen.

Tappara on ollut viime aikoina parempi, mutta sama ongelma piinaa Tampereellakin. Monilta yksilöiltä odotetaan enemmän, sillä esimerkiksi Jan-Mikael Järvinen, Stephten Dixon, Veli-Matti Savinainen ja Jani Lajunen ovat iskeneet yhteensä tehot 3+10=13. Tapparan onneksi suurlupaus Laine on löytänyt Arttu Ilomäen kanssa yhteisen sävelen ja auttaneet kirvesrintoja voittamaan.

Seuraa näitä:

Suurlupaukset: Kumpi johdattaa joukkueensa voittoon, Laine vai Puljujärvi? Molemmilla on upea näytönpaikka tänään kymmenien skouttien edessä, mutta hermostuttaako se nuorukaisten peliä? Tuskin, sillä tämän kaksikon henkinen puoli tuntuu olevan rautaa. Ei olisi suuri ihme, mikäli molemmat pelaisivat tänään kauden parhaan pelinsä.

Kärppien alivoima: Oululaiset eivät ole suoriutuneet monellakaan osa-alueella täydellisesti, mutta alivoimapeli tekee poikkeuksen. Lukema 96, 55 on Liigan paras ja se kertoo kaiken oleellisen oululaisten alivoimasta.

Kierroksen muut ottelut:

HIFK-JYP

Liiga-kierros alkaa kello 18.30 ja voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Pääkuva: All Over Press