Liiga-siirrot: Ilveksessä on isoja aukkoja täytettävänä

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja kolmannessa osiossa tarkastellaan Ilveksen tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Ilves koki suurimmat menetykset hyökkäyspäässään, kun sen kärkikentistä poistuivat Sami Sandell, Ville Meskanen ja Otto Koivula. Nuoret tykit Meskanen sekä Koivula lähtivät NHL:ään ja Sandell Sveitsiin. Heidän mukanaan Ilveksestä lähti yhteensä 119 tehopistettä, mikä kertoo menetysten suuruudesta paljon.

Iso menetys oli myös Tapio Laakso, joka ehti toimia neljän kauden ajan tamperelaisten luottosentterinä ollen myös tärkeä palanen hyökkäyspäässä. Tupsukorvien alakerrassa ei viilettänyt viime kaudella kovin erityisiä nimiä, joten myöskään lähtijäpuolella ei ollut valtavia menetyksiä. Joe Piskula ja Arto Laatikainen olisivat olleet käyttökelpoisia puolustajia, mutta heidänkään lähtönsä ei maata kaada. Offensiivinen puolustaja Valtteri Viljanen päätti jatkaa matkaansa Vaasaan, mutta se ei Ilvestä juuri hetkauta. Juuso Pullin ensi kauden kuviot ovat vielä puolestaan auki.

Ilveksen  todellinen voitto on se, ettei joukkue menettänyt Eemeli Suomea ja Teemu Rautiaista. Molemmat ovat huippupelaajia Liiga-tasolle, ja kummallakin heistä olisi varmasti ollut ottajia muuallakin.

Lähteneet: Otto Koivula, Valtteri Viljanen, Joe Piskula, Arto Laatikainen, Tapio Laakso, Ville Meskanen, Henry Mäntylä, Markus Ruusu, Niko Ahoniemi ja Sami Sandell.

Hankinnat:

Ilves on pystynyt tekemään monia hankintoja, ja lähtökohtaisesti mukaan mahtuu hyviäkin hakuja. Esimerkiksi puolustukseen ovat tulleet Juha Leimu ja Matt Generous. Leimun viime kausi oli hankala, mutta jos kokenut kiekkovirtuoosi pysyy vain terveenä, voi hänestä nousta vielä tehokas takalinjojen johtaja. Ilvekseltä puuttui viime kaudella tällainen ase, joten odotukset ovat heikosta viime kaudesta huolimatta korkealla.  Myös Generousin hankinta oli hyvä, sillä hän tuo Ilveksen alakertaan kaivattua kovuutta ja oman pään taitamista.

Hyökkäyspäähän tulleet aukot ovat erittäin hankala täyttää, sillä esimerkiksi Meskanen ja Koivula eivät nauttineet Ilveksessä kovin suurta palkkaa. Myös Sandell oli laatuunsa nähden halpa mies, joten kolmikosta ei irronnut loppupeleissä kovin suuria pelimerkkejä. Sen sijaan NHL:n kasvattajarahat helpottavat seuran toimintaa. Hyökkäykseen on tullut pari potentiaalista nimeä, mutta he eivät yksinään täytä kärkikenttien aukkoja. Jerry Ahtolassa on edelleen potentiaalia nousta kelvolliseksi 15 maalin ja 30 tehopisteen mieheksi. Italiasta saapunut Mike Halmo on todella taitava pelaaja, joka voi nousta Liigassakin kovaksi tekijäksi, mutta hänkin on eräänlainen arpa. Myös Panu Miehoa voisi tituleerata kelpo hauksi, sillä hän on osoittanut IFK:ssa olevansa hyvän tason pelaaja, ja nyt hän pääsee ensimmäistä kertaa urallaan taistelemaan kärkihyökkääjien minuuteista. Parhaimmillaan Mieho täyttää jotenkuten Laakson jättämän tontin.

Uudet pelaajat: Juha Leimu, Eero Savilahti, Tuomas Salmela, Jerry Laakso, Nikolas Matinpalo, Panu Mieho, Jerry Ahtola, Mike Halmo, Joose Antonen, Matt Generous ja Elias Laitamäki.

Mitä tarvitaan?

Ilveksellä on paljon potentiaalisia hyökkääjiä, joten varsinaista tarvetta lisähankinnoille ei ole. Joukkueeseen kelpaisi silti yksi vahva keskushyökkääjä, sillä joukkueen sentteriosastolla ei ole todellisia suurnimiä. Suomalaispelaajista ei löydy tällä hetkellä montaakaan laadukasta sentteriä, joihin tupsukorvilla olisi aito mahdollisuus iskeä kiinni. Yksi potentiaalinen nimi olisi voinut Henrik Koivisto, mutta hän päätti siirtyä try out -sopimuksella HIFK:iin. Koivisto saattaa toki vapautua uudelleen markkinoille, kun hänen koeaikansa päättyy syksyllä, mutta tällä hetkellä Ilves katselee ulkomaille.

Puolustus- ja veskariosastolle on tuskin enää tulossa uusia nimiä ennen kauden alkua. Voi kuitenkin olla, että Ilves saa etsiä markkinoilta johtavaa kiekollista puolustajaa, jos Juha Leimu ei pysy terveenä. Tarvetta voisi olla myös yhdelle täytepuolustajalle, joka hoitaisi pienen roolin moitteettomasti. Sellainen voisi olla esimerkiksi Juuso Pulli tai kokenut Niko Tuhkanen.

Kansikuva: All Over Press