Liiga-siirrot: KalPa ei ole pystynyt paikkaamaan alakertansa menetyksiä

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja kuudennessa osiossa tarkastellaan KalPan tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

KalPa koki odotetusti isoimmat menetykset puolustuksessaan, josta lähti kolme kovaa tekijää: Mathew Maione, Santeri Lukka ja Juuso Riikola. Maione voitti 39 pisteellään Liigan puolustajien pistepörssin, Riikola on ollut jo parin kauden ajan sarjan parhaimpia yleispakkeja, ja hän edusti Suomea myös MM-jäillä sekä Lukka on puolestaan erittäin kelvollinen hyökkäävä puolustaja Liiga-tasolle. On selvää, että tämän tason seppiä on lähes mahdoton löytää Kuopioon.

Pakistoon sentään jäi kanadalainen Ryan Wilson, joka on sarjan parhaimpia oman pään pelaajia. Hänen pysymisensä Savossa oli erinomainen työnäyte KalPan johdolta.

Hyökkäyksestä lähtivät muun muassa Janne Tavi ja Jerry D’Amigo, jotka olivat kärkikenttien pelaajia. Kumpikaan heistä ei ole kuitenkaan korvaamaton, joten tämän kaksikon perään ei Kuopiossa itketä.

Lähteneet: Juuso Riikola, Tatu Kokkola, Juuso Nevalainen, Mathew Maione, Santeri Lukka, Janne Tavi, Jerry D’Amigo ja Tuomas Ahtonen.

Hankinnat:

KalPassa on luonnollisesti pyritty löytämään uusia kärkipuolustajia, ja se onkin naarannut markkinoilta pari erittäin kelvollista puolustajaa. Ari Gröndahl saapui KalPa-nuttuun Ruotsista, jota ennen hän pelasi useamman vuoden Sportissa. Gröndahl nousi Vaasassa lähes kulttipelaajan maineeseen, ja hän onnistuikin kehittymään rutkasti ja nousemaan jopa Suomen maajoukkueeseen asti. Hän on hyvä yleispuolustaja, jolle on käyttöä myös ylivoimassa.

Toinen hyvä pakkihaku oli Lasse Lappalainen, jolla on allaan uransa paras kausi. Lappalainen iski viime kaudella SaiPassa upeat 25 tehopistettä, ja hän on Gröndahlin tavoin laadukas yleispuolustaja. Gröndahl ja Lappalainen eivät kuitenkaan täytä Maionen jättämään ruutua, ja KalPalla onkin kova työ löytää uusi offensiivinen kärkiase.

KalPan kesän kolmas pakkihankinta oli Saku Vesterinen, joka on pelannut kaksi viime kautta Kanadassa juniorisarja QMJHL:ssä. Hänestä on tuskin vielä ensi kaudella suurta apua, mutta tulevaisuutta ajatellen miehen hankinta oli tärkeä.

Kuopiolaisten ainut hyökkäyspään hankinta oli Jaakko Rissanen, joka johdatti seuran Liiga-finaaleihin keväällä 2017. Rissasen viime kausi kului KHL:ssä, ja nyt hän teki paluun KalPaan jopa viisivuotisella sopimuksella. Rissanen on sarjan parhaimpia senttereitä, ja hän on koko joukkueen tärkein pelaaja. KalPalta puuttui viime kaudella selkeä ykkössentteri, mutta enää ei puutu.

Uudet pelaajat: Jaakko Rissanen, Lasse Lappalainen, Ari Gröndahl ja Saku Vesterinen.

Mitä tarvitaan?

KalPalla on tässä vaiheessa kautta pullat melko hyvin uunissa. Maalilla seisoo kaksi huippunimeä, Niko Hovinen ja Denis Godla. Puolustuksessa ovat Wilsonin, Gröndahlin, Vesterisen ja Lappalaisen lisäksi muun muassa Mikael Seppälä, Konsta Mäkinen ja Otto Leskinen. Hyökkäyksessäkin on kovia seppiä Rissasen, Tommi Jokisen, Alexander Ruutun, Balazs Sebokin, Kai Kantolan, Eetu Luostarisen, Joni Ikosen ja Alexandre Texierin johdolla.

Tarvetta aina kuitenkin löytyy. KalPan ryhmässä suurin kysymysmerkki on, kuka korvaa Maionen? Kuopiolaisten alakerrassa on runsaasti kiekollista osaamista, mutta todellista huippunimeä ei löydy. Hyökkäyksessä tarvetta voisi olla alemmissa kentissä, johon KalPalla ei ole heittää paljoakaan kovuutta tai kokemusta. Yksi halpa kokeneempi kaveri tekisi terää, ja sellainen voisi olla esimerkiksi Eetu Pöysti, Severi Sillanpää tai Filip Riska. Ja jos rahaa halutaan laittaa vähän enemmän peliin, niin yksi potentiaalinen pelaaja voisi olla Teemu Nurmi, josta saisi vielä parhaimmillaan kärkikenttien maalitykin.

Kansikuva: All Over Press