Kiekkoraati: Sentterin loukkaantuminen tiivistää KalPan rivejä entisestään: ”Ei olisi yllätys, mikäli oma koira purisi jälleen Tapparaa”

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

KalPa onnistui nappaamaan tiistaina ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen kukistettuaan Tapparan lukemin 3-2. Tänään joukkueet kohtaavat toisen kerran ja asetelmat ovat erittäin herkulliset, kun KalPa pääsee suureen kotikaukaloonsa. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen perkaavat läpi torstain kamppailun lähtökohdat.

Kumpi joukkue oli vakuuttavampi ensimmäisessä kohtaamisessa?

JH: Vaikea sanoa suoraan kumpi oli vakuuttavampi. KalPa oli todella vakuuttava maalivahtipelissä ja erikoistilanteissa, mutta viisikkopelaamisessa Tappara oli askeleen edellä ja pystyi luomaan tukuttain maalipaikkoja. Tapparan tähtipelaajat olivat ne, jotka onnistuivat maalinteossa, mikä luo hyvän perustan seuraaviin peleihin. Nyt ei ole mitään apinoita selässä, ja alla on niukkaakin niukempi tappio, joten kiukkua varmasti löytyy.

EK: Tappiosta huolimatta Tappara oli joukkueista jopa vakuuttavampi. Hallitseva mestari pystyi luomaan enemmän maalipaikkoja, mutta viimeistelyssä oli paljon parantamisen varaa. KalPalla oli voitossa hieman onneakin mukana, koska parhaissa maalipaikoissa kiekot pomppivat kotijoukkueelle epäsuotuisasti. Eero Kilpeläinen oli kuitenkin jälleen huimalla tasolla ja torjui kaikki torjuttavissa olleet laukaukset, maaleille hän ei mahtanut yhtään mitään.

Kumpi lähtee ennakkosuosikkina toiseen finaaliin?

JH: Sanoisin, että otteluun lähdetään legendaarisesta fiftyfifty-tilanteesta. Pidän Tapparaa yhden asteen laadukkaampana joukkueena, mutta varmasti kiimainen kuopiolaisyleisö tasaa puntteja. Tappara ei ole vielä minkään pakkovoiton edessä, joten siltä voidaan nähdä vielä sangen rento vierasesitys. Uskon, että tamperelaiset ovat välipäivän aikana hiooneet erikoistilannepelaamistaan, jotta eroa ei synny tulostaululle viime pelin tapaan. Etenkin ylivoimalla joukkueen pitää onnistua tuomaan kiekko hyökkäysalueelle nähtyä paremmin.

EK: Toiseen kamppailuun lähdetään tasaisemmista lähtökohdista, sillä kotikenttä kallistaa vaakaa kuopiolaisten suuntaan. KalPa kuittasi neljä pistettä runkosarjan kahdesta kotiottelusta Tapparaa vastaan, kun taas vieraskohtaamisista pisteitä ei kertynyt ainuttakaan. Otteluiden välissä ollut lepopäivä on myös äärimmäisen tärkeä kapealla materiaalilla operoivalle KalPalle. Viimeiset finaalit pelataan epäinhimillisen nopeaan tahtiin, mikä sataa enemmän Tapparan laariin.

Minkälainen merkitys Kuopion kaksi metriä leveämmällä kaukalolla on? Vai onko sillä merkitystä?

JH: Jos kysymyksen lukee niin, että onko isosta kaukalosta etua KalPalle, niin vastaus on ei. Tapparalla ei ole hyökkäyksessä yhtään raskaan sarjan miestä. Kaikki hyökkääjät ovat poikkeuksetta kevytjalkaisia ja luisteluvoimaisia. Uskon, että esimerkiksi Henrik Haapala, Jan-Mikael Järvinen, Jere Karjalainen, Kristian Kuusela ja Veli-Matti Savinainen vain nauttivat lisätilasta. Myös tamperelaisten pakkiosasto on hyvin liikkuva lukuun ottamatta Saravon Pekkaa, jolla voi kieltämättä Kuopiossa tulla kiire. Vastaukseni on siis: ei ole merkitystä, vaikka nyt keskialueen träppiä tarvitseekin hiukan leventää puolin ja toisin.

EK: Kyllä sillä on merkitystä, varsinkin KalPalle. Jäällä on 120 neliötä enemmän tilaa, mikä tukee kuopiolaisten vahvuuksia huomattavasti paremmin kuin pienempi kaukalo. KalPa oli pienoisissa ongelmissa sekä Jyväskylässä että Tampereella, kun tila ja aika meinasivat loppua kaukalosta kesken. Isomman kaukalon merkitys ei ole kuitenkaan Tapparaa vastaan niin merkittävä, koska tamperelaiset pystyvät hallitsemaan isompaa tilaa kiekollisesti niin ikään mainiosti.

Mihin ottelu tulee ratkeamaan?

JH: Uskon, että ottelu tulee ratkeamaan pitkälti jälleen maalivahtipeliin ja erikoistilannepelaamiseen. Jos Tappara pystyy olemaan niissä yhtä hyvä kuin KalPa, niin se on todella lähellä voittoa. Tamperelaisten materiaali on rahtusen leveämpi ja ratkaisijoita löytyy joka ketjusta.

EK: Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, niin ylivoima ja maalivahtipeli tulevat olemaan tänäänkin ratkaiseva tekijä. Iso kaukalo tasaa pelillisesti asetelmia niin paljon, että KalPa tulee olemaan tasakentällisin huomattavasti paremmin pelissä mukana kuin avauskohtaamisessa. Myös tämä ilta on iso taisto kahden loistavan maalivahdin välillä eikä yhteenkään helppoon takaiskuun ole varaa.

Ketä pelaajia kannattaa ottaa erityiseen seurantaan toisessa finaalissa?

JH: Tapparan Jan-Mikael Järvisen on aika vastata huutoon. Väkkärämäinen sentteri ei ole pelannut pudotuspeleissä samalla tasolla kuin runkosarjassa, joten nyt odotan vahvalta luistelijalta dominointia isossa kaukalossa. Odotan Järviseltä kahden syöttöpisteen iltapuhdetta. KalPalta esiin on nostettava varma valinta Janne Keränen. Hyökkääjä johtaa pudotuspelien pistepörssiä pisteen turvin Savinaiseen, joten moneen ”kiikaripeliin” ei ole varaa, mikäli hän haluaa kärkipaikan säilyttää.

EK: KalPalta voisi nostaa esiin kaksi ensimmäistä ketjua, joiden varassa joukkueen menestys on. Vieraskaukalossa hyökkääjät vastasivat huutoon, mutta erityisesti kotikaukalossa on tultava tulosta. Yksittäisenä pelaajana kuopiolaisten riveistä valokeilaan voisi nostaa alkukaudella Tapparassa kiekkoilleen Arttu Ilomäen, joka oli erinomainen avauskohtaamisessa. Ei olisi lainkaan yllätys, mikäli oma koira purisi hallitsevaa mestaria jälleen. Ilomäen rooli tulee kasvamaan entisestään, kun kolmosvitjaa johtanut Balazs Sebok on loukkaantumisen myötä sivussa.

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva:  Vesa Pöppönen / AOP