Liiga-siirrot: Sport on ollut hereillä hyökkääjämarkkinoilla, puolustus kaipaisi lisähankintoja

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja neljänneksi viimeisessä osiossa tarkastellaan Sportin tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Sportin lähtösuma sijoittui viime talveen, kun se päästi kärkipelaajansa lähtemään pudotuspelipaikan karattua jo hyvissä ajoin. Vaasalaisseuran jättivät kesken kauden Markus Kankaanperä, Filip Riska, William Wrenn, Markus Nenonen, Sam Povorozniuk, Michael Parks ja Ari Gröndahl. Heistä kukaan ei ole palaamassa Vaasaan.

Kauden jälkeen seuran jättivät Joni Tuulola, Robin Salo, Mikko Laine sekä uransa loukkaantumisten takia päättänyt Jesse Rantamäki. Heistä etenkin Tuulolan ja Salon lähdöt tuntuvat, sillä Salo oli koko organisaation suurin lupaus, ja Tuulola nousi puolestaan viime kaudella joukkueen alakerran tärkeimmäksi palaseksi.

Lähteneet: Joni Tuulola, Robin Salo, Jesse Rantamäki ja Mikko Laine.

Hankinnat:

Sportiin on tullut lukuisia mielenkiintoisia pelaajia, joilta voidaan odottaa paljon. Hyökkäykseen on tullut peräti viisi ulkomaalaispelaajaa, joista kolmelle on kaavailtu isoa roolia. Viime kaudella Norjassa kovia tehoja tehneet William Rapuzzi ja T.J. Foster saavat taatusti isot tontit, mutta kaksikon kokemus kovista sarjoista on vähäinen, miksi heidän onnistumisensa Liigassa ei ole pomminvarma juttu. Sen sijaan 195-senttisen Brody Sutterin onnistuminen on todennäköisempää, sillä mieheltä löytyy hyviä näyttöjä AHL-jäiltä, ja hän on päässyt myös pelaamaan NHL:ssä. Kanadalainen lieneekin tulevalla kaudella joukkueen ykkössentteri.

Hyökkäykseen on tullut myös suomalaisosaamista, ja etenkin kokeneen Roope Talajan naaraamista voidaan pitää tärkeänä. Kokemuksen ja kovuuden lisäksi hän tuo maalintekovoimaa, sillä onhan mies paukuttanut parhaalla Liiga-kaudellaan 18 maalia. Tehoja odotetaan myös Toni Kallelalta, joka yrittää tehdä lopullisen läpimurtonsa Liigassa. Viime kaudella taitava hyökkääjä voitti Tanskan liigan runkosarjan sekä pudotuspelien pistepörssit.

Sportin pakistoon ovat tuoneet kovuutta Jyri Niemi ja Mikko Vainonen. Taitoa tuo puolestaan Valtteri Viljanen. Mestiksessä vahvaa peliä esittänyt Victor Westermarck saanee myös ison näyttöpaikan, ja häneltä voidaankin odottaa saman tien murtautumista pelaavaan kuusikkoon.

Maalille on parkkeerannut Sami Aittokallio, joka taistelee peliajasta Mika Järvisen kanssa. Sportilla onkin hieman yllättäen Liigan mittarilla erittäin kovatasoinen maalivahtikaksikko.

Uudet pelaajat: William Rapuzzi, Jyri Niemi, Valtteri Viljanen, Victor Westermarck, Roope Talaja, T.J. Foster, Robert Arrak, Mikko Vainonen, Sami Aittokallio, Conrad Mölder, Toni Kallela, Toivo Pennanen, Gustav Willman Borvik ja Brody Sutter.

Mitä tarvitaan?

Sport on onnistunut hankkimaan monia kelvollisia hyökkääjiä, ja kun joukkueen riveissä jatkavat muun muassa Aleksi Ainali, Joel Kiviranta, Antti Kalapudas, Olavi Vauhkonen, Tommi Tikka ja Erik Riska, niin kotkapaitojen hyökkäyskalustoa voi kutsua hyvinkin valmiiksi. Joonas Komulaisen terveystilanne on hämärän peitossa, mutta hänen tontilleen on jo hankittu Sutter. Ja kuten jo todettu, on Sportin maalivahtiosastokin hyvällä mallilla.

Pakisto on kuitenkin mysteeri. Sport tuskin hankkii ennen kautta uusia pelaajia, mutta kysymys kuuluu, riittääkö Sportin puolustuksen taso? Viljanen, Tony Sund, Niklas Nevalainen ja Oskari Manninen ovat enemmän tai vähemmän offensiivisia puolustajia, ja heiltä odotetaan johtajuutta kiekollisesti. Yksikään heistä ei ole kuitenkaan pommivarma tehopuolustaja, joka johtaisi ylivoimapeliä. Niemi ei ole pelannut urallaan vielä yhtäkään täyttä Liiga-kautta, ja Vainonen-Westermarck-kaksikko ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan tällä tasolla.

Näiden syiden vuoksi Sportin alakertaa voi kutsua erittäin huteraksi, miksi vaasalaisten kannattaa katsoa hyvissä ajoin puolustajamarkkinoita. Tämän hetken vapaista puolustajista katse kannattaisi kiinnittää esimerkiksi Lauri Taipalukseen, josta voisi saada johtavan kärkipuolustajan. Taipalus olisi myös melko halpa hankinta, sillä hänen uransa on ollut rajussa laskussa.

Kansikuva: All Over Press