Liiga-viikon risut ja ruusut: KooKoo, HIFK ja Ilves

Liiga-viikko piti sisällään 20 ottelua eikä kaukaloista tapahtumia puuttunut. Viikon suurin pettymys oli KooKoo, jonka kolmen tappion viikko huipentui täystyrmäykseen Lahdessa. Sen sijaan Ilves ja TPS ansaitsevat kehut erinomaisista syksyistään.

Risut

5. Kärpät

Kärpät ei ole saanut vieläkään kunnolla vaihdetta silmään. Varsinkin tiistain ottelu Tapparaa vastaan oli karu osoitus joukkueiden tasoerosta. Viime aikoina oululaiset ovat kärsineet loukkaantumisistakin, mikä ei ole yhtään helpottanut syksyä. Myös moni kärkipelaajista on ollut kaukana tasostaan. Esimerkiksi Ilkka Mikkolan tehotilasto on seitsemän ottelun jälkeen jo kahdeksan astetta pakkasen puolella. Kai Suikkasella on valtava urakka edessään, mutta positiivisakin viitteitä on jo ollut näkyvissä. Torstain voitto HPK:sta oli tärkeä, varsinkin kun joukkue menetti kahden maalin johtoaseman. Kolme pistettä viikon kolmesta ottelusta oli kuitenkin iso pettymys. Ensi viikolla joukkue matkaa CHL:n pudotuspeleissä Prahaan, kunnes loppuviikolla on kotipelit KalPaa ja HIFK:ta vastaan.

4. Lukko

Isoja muutoksia kesällä tehnyt Lukko vaikutti jo saavan kauden kunnolla käyntiin, kun voitto irtosi viimeinkin tiistaina Hämeenlinnassa. Paluu maan pinnalle oli kuitenkin karu, kun Pelicans ja TPS kukistivat raumalaiset viikon viimeisissä otteluissa. Lukko on toisaalta esiintynyt paremmin, mitä sarjasijoitus antaa ymmärtää. Maalinteko on kuitenkin tökkinyt pahasti ja se viimeinen terävyys maalipaikoissa on puuttunut. Myös maalivahtipelissä on ollut toisinaan parantamisen varaa. Raumalla ei tarvitse vielä huolestua, mutta voittoja on piakkoin alettava tulla tasaisempaan tahtiin. Muuten joukkueeseen tehtäneen muutoksia.

3 SaiPa

Lappeenrantalaisten kolmen ottelun viikosta ei jäänyt paljoa kerrottavaa jälkipolville. Yksi piste ja 13 päästettyä maalia jättivät Ari Santaselle ja kumppaneille paljon mietittävää jatkoa varten. Keltamustien otteet vaihtelevat todella paljon otteluiden sisällä eikä joukkue ole pystynyt säilyttämään samaa tasoa läpi 60-minuuttisen. Esimerkiksi tiistaina SaiPa aloitti Pelicansia vastaan erinomaisesti, mutta kotijoukkue kiri lopulta tasoihin ja kahden maalin voittoon.Vastaavasti perjantaina SaiPa nousi Ilvestä vastaan hurjalla loppukirillä kolmen maalin takaa tasoihin. John McFarlandin loukkaantuminen ottelussa jättää ison loven joukkueen hyökkäyskalustoon.

2. HIFK:n ylivoimapeli

HIFK on hieman yllättäen kärsinyt maalinteko-ongelmista alkukaudella. Joukkue on toki kärsinyt loukkaantumisista, mutta ei sekään täysin selitä esimerkiksi luokatonta ylivoimaa. Seitsemän ottelun aikana HIFK on päässyt pelaamaan ylivoimalla lähes puoli tuntia, mutta ilman ainuttakaan täysosumaa. Helsinkiläisten verkkoon tehty alivoimalla vastaavasti jo kaksi osumaa. HIFK sai tosin luotua esimerkiksi eilen Tapparaa vastaan mainioita paikkoja, mutta Dominik Hrachovinan mainiot torjunnat jättivät ylivoimaosumat vielä tulevaisuuteen.

1. KooKoo

KooKoon heikko viikko huipentui lauantaina, kun Pelicans möyhensi kotikaukalossaan kouvolalaiset maalein 8-0. Kyseessä oli jo KooKoon toinen murskatappio kuluvalla kaudella, kun edellisenä viikonloppuna oli TPS:n vuoro takoa kiekko kahdeksasti joukkueen verkkoon. KooKoon kolmen ottelun viikko tuotti vain yhden pisteen, kun sekä Ilves että Sport nappasivat niin ikään voitot nimiinsä. KooKoo kaipaisi kipeästi takaisin Jarkko Malista, mutta ei yhden pelaajan puuttuminen kaikkea selitä. Esimerkiksi Eero Savilahti, Ryan O’Connor, Mikko Lehtonen sekä Kai Kantola voivat vilkaista syvälle peiliin. Nelikosta jokaisen tehotilasto on yhdeksän astetta pakkasen puolella, kun pelejä on takana seitsemän.

Ruusut

5. Tappara

Hallitsevilla mestarit ovat usein kärsineet syksyllä mestaruuskrapulasta, mutta Tapparan kohdalla tästä ei ole ollut mitään viitteitä. Joukkue on näyttänyt poikkeuksellisen valmiilta jo tässä vaiheessa kautta. Varsinkin voitot kärkipäähän povatuista ja edellisen kevään taistelukumppaneista HIFK:sta sekä Kärpistä tulivat vakuuttavien esitysten jälkeen. Suurimpana kysymysmerkkinä Tapparan maalivahtiosastoa, mutta Dominik Hrachovina on vastannut huutoon loistavasti.

4. Veli-Matti Savinainen, Tappara

Viime kaudeksi Tapparaan siirtynyt Veli-Matti Savinainen on aloittanut syksyn väkevästi. Seitsemän ottelun jälkeen kasassa on jo lähes puolet koko viime kauden pistemäärästä. 30-vuotias laituri viimeisteli tiistaina hattutempun Kärppiä vastaan ja on muutenkin ollu iso palanen Tapparan mainiota alkukautta. Ennen kaikkea Savinainen on yllättänyt taitavilla käsillään, sillä osumat ovat olleet poikkeuksetta todella upeita. Mitä ikinä Savinainen onkaan kesällä tehnyt, niin samaa voisi suositella kaikille pelaajille.

3. Iikka Kangasniemi, Pelicans

Iikka Kangasniemi väläytteli potentiaaliaan jo viime kaudella Bluesissa, mutta Pelicansissa nuorukainen on päässyt todelliseen liitoon. Kangasniemi ei anna pienen koon haitata, vaan on hurmannut taiturimaisilla ja viihdyttävillä otteillaan. Yhteispeli Miska Siikosen ja Kimi Koiviston kanssa on toiminut erinomaisesti kauden alusta lähtien ja kolmikko on muodostanut yhden syksyn parhaista ketjuista. Kangasniemi kuritti KooKoota tehoin 2+2 ja nousi Liigan pistepörssin kärkeen pistein 3+8.

2. TPS

TPS teki pahan mahalaskun viime viikon alussa, kun joukkue hävisi Pelicansille vieraissa 1-6. Tämän jälkeen kurssi on muuttunut, ja turkulaiset ovat kuitanneet viisi voittoa putkeen. Joukkue on pystynyt kääntämään tiukat kamppailut lähes poikkeuksetta edukseen. Päättyneellä viikolla TPS kuittasi voitot JYPistä, Tapparasta sekä Lukosta. Turkulaisten kärkipelaajat ovat olleet kovassa iskussa heti kauden alusta lähtien ja myös kysymysmerkiksi povailtu maalivahtiosasto on toiminut toistaiseksi erinomaisesti.

1. Ilves

Ilves raapi kolmesta ottelusta yhtä monta voittoa ja nousi kaikessa hiljaisuudessa jo sarjataulukon kolmannelle sijalle. Varsinkin lauantainen voitto Jukureista oli sellaista mitä Ilvekseltä ei ole hirveästi viime vuosina nähnyt. Joukkue käytti tylysti omat paikkansa, ja Hannu Toivonen torjui varmuudella kotijoukkueen yritykset. Jukureiden maalilla torjuneelle Sami Rajaniemelle kertyi ottelussa vain kuusi torjuntaa. Ilves tekikin kaikki kolme maaliaan ylivoimalla, joka on ollut toistaiseksi Liigan tehokkainta. Tamperelaisilta on noussut myös uusia vastuunkantajia, joista malliesimerkki on neljäosumaa kahteen edelliseen otteluun viimeistellyt 18-vuotias Otto Koivula.

Liiga jatkuu alkavalla viikolla 16 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press