Kausitodistus: HPK – Tyylikäs paluu huipulle synkän korpivaelluksen jälkeen

Ruutu LogoLiiga huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

HPK lähti kauteen uudistuneena. Muutokset osoittautuivat toimiviksi ja HPK sijoittui kolmen vuoden tauon jälkeen runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon. JYP oli etevämpi puolivälierissä, mutta HPK:n sesonki painui tästä huolimatta positiivisen puolelle.

Maalivahdit

Maalivahtiosasto oli yksi HPK:n mainion kauden vahvuuksia, mutta ei aivan odotetulla tavalla. Ennen kauden alkua ykköstorjujan viittaa soviteltiin Nathan Lawsonin harteille, mutta kokeneelle kanadalaiselle kertyi lopulta vain reilut puoli tuntia peliaikaa Liigassa. HPK purki Lawsonin sopimuksen jo lokakuun alussa, kun Emil Larmi oli osoittanut erinomaisia otteita joukkueen maalilla. 20-vuotias maalivahti pelasi lopulta sensaatiomaisen debyyttikauden Liigassa. Larmi pelasi Liigan veskareista neljänneksi eniten ja sijoittui esimerkiksi nollapelitilastossa toiseksi pidettyään maalinsa puhtaana peräti kuusi kertaa. HPK lainasi lokakuussa Lukosta loppukauden mittaiselle lainalle Antti Karjalaisen, joka hoiti kakkosvahdin roolin mallikkaasti. 21-vuotias Karjalainen torjui hämeenlinnalaisten maalilla 17 ottelussa.

Puolustus

HPK:n puolustuskalusto oli pienoinen kysymysmerkki ennen kauden alkua, sillä takuuvarmoja nimimiehiä joukkueen takalinjoilta ei löytynyt. Joonas Lehtivuori vastasi kuitenkin huutoon ja oli joukkueensa johtava puolustaja läpi sesongin. 28-vuotias puolustaja kellotti isoimmat minuutit joukkueensa puolustuksesta ja nakutti uransa parhaat pisteet, kun 56 ottelussa kertyi tehot 7+18. Hämeenlinnalaisten puolustajien paras pistemies oli kuitenkin marraskuun alussa joukkueeseen liittynyt Mathias Porseland, joka otti välittömästi kiekollisen johtajan viitan harteilleen, kun ruotsalainen saalisti 39 ottelussa tehot 6+20.

Myös kolmannen kautensa Liigassa pelannut Oskari Manninen pelasi mainion kauden. 21-vuotias Joni Tuulola kehittyi paljon puolustuspelaamisen suhteen, mutta ei pystynyt ottamaan aivan odotettua kiekollista roolia. Henrik Forsberg ja Petteri Nikkilä olivat takuuvarmoja ja tasaisia suorittajia läpi sesongin. Alisuorittajia ja pettymyksiä Kerhon puolustuksesta ei juurikaan löytynyt, mutta tammikuussa joukkueeseen liittynyt Shane O’Brien jätti hieman vaisun kuvan.

Hyökkäys

HPK:n hyökkäyskalusto oli sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Molemmat osastot suoriutuivat kaudesta mainiosti. Sakari Manninen johti hämeenlinnalaisten hyökkäyskaluston kiekollista puolta ollessaan ylivoimaisesti joukkueensa paras maalintekijä ja pistemies tehoin 16+24. Teemu Turusen debyyttikausi Liigassa oli mainio ja 21-vuotias laituri vei nimiinsä tulokkaiden pistepörssin pistein 11+19. Hurjia tehoja Mestiksessä iskenyt Oula Palve aloitti pääsarjassa väkevästi, mutta raskas kausi vei vähän mehuja sesongin edetessä.

38-vuotiaan Eero Somervuoren kausi oli haastava. 51 ottelussa pisteitä kertyi vain 17. Kuva: AOP

Kokeneesta kaartista varsinkin Niko Kapanen, Janne Lahti ja Juho Keränen pelasivat mainiot kaudet. 17 vuoden jälkeen Hämeenlinnaan palanneen Kapasen syyskausi oli haasteellinen, mutta konkari nousi suureen arvoon kauden edetessä. Lahti osoitti tällä sesongilla viitteitä siitä maalitykistä, joka viimeisteli taannoin yhdellä kaudella peräti 37 maalia SM-liigassa. 32-vuotias Juho Keränen vastaavasti jäi vain pisteen päähän piste-ennätyksestään saalistettuaan tehot 11+10. Keräsen arvoa joukkueelleen ei kuitenkaan mitata vain tehopisteillä, vaan hyökkääjä tekee valtavasti niin sanottua likaista ja näkymätöntä työtä ottelusta toiseen.

Philippe Cornetin loukkaantumiset olivat paha takaisku hämeenlinnalaisille. 27-vuotias kanadalainen viimeisteli pelaamissaan 30 ottelussa 12 täysosumaa. HPK paikkasikin hyökkäystään tammikuussa hankkimalla riveihinsä Niklas Hagmanin. Kokenut hyökkääjä oli vahvistus hämeenlinnalaisten nippuun, mutta taso ailahteli paljon.

Kokonaisuus

HPK kuului kauden suuriin onnistujiin. Joukkueessa oli vielä syksyllä todella paljon kysymysmerkkejä, mutta monet pelaajat ottivat huimia kehitysaskeleita kauden aikana. Antti Pennanen sai raavittua materiaalista aivan kaiken irti. Tiivis ja yhtenäinen pelitapa sai joukkueesta paremman lopputuloksen irti kuin sen yksilöiden summa oli. Sijoittuminen runkosarjan viidennelle sijalle oli erinomainen suoritus ja pudotuspeleissäkin hämeenlinnalaiset laittoivat JYPin tiukalle, mutta tippuivat lopulta katkerasti seitsemännessä kohtaamisessa.

Arvosana: 9

HPK:lla oli potentiaalia olla kauden yllättäjä, mutta hämeenlinnalaisten tasaisuus oli potentiaalinen yllätys. Välieräpaikan vaatima viimeinen vaihde jäi puuttumaan, mikä johtui osittain pudotuspelien heikosta ylivoimasta. Erikoistilanteiden suhteen HPK:lle jäi kokonaisuudessaan paljon parannettavaa, mutta arvosana painuu väistämättä kiitettävän tasolle.

Tulevaisuus

HPK tulee uudistumaan ensi kaudelle paljon, mutta ydin pysyy samanlaisena: joukkue tulee jälleen olemaan sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Maalivahti- ja puolustusosasto ovat kunnossa, kun Larmi jatkaa tolppien välissä ja Lehtivuori sekä Porseland luutivat ensi kaudellakin joukkueen takalinjoilla. Puolustukseen tulee kuitenkin muutoksia, kun Joni Tuulola, Oskari Manninen ja Henrik Forsberg vaihtavat maisemaa. Myös hyökkäyksessä riittää paikattavaa, kun Sakari Manninen siirtyy ensi kaudeksi Ruotsiin. HPK:lla riittää paljon töitä kesän aikana, mutta voisi olettaa, että erityisesti nuorten pelaajien osalta imu seuraan pitäisi olla hyvä, koska vastuuta on todistetusti tiedossa. Antti Pennasen jatkaminen joukkueen päävalmentajana antaa joukkueelle joka tapauksessa mainiot lähtökohdat ensi kauteen.

Kausitodistukset 2016-17:

Kansikuva:  All Over Press