Liigan siirtokatsaus: Paljon nimekkäitä hankintoja, mutta isoja ruutuja vielä auki

Ruutu LogoVoit seurata kaikki Liiga-ottelut ensi kaudella tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Kauden alkuun on vielä reilusti aikaa, mutta kilpavarustelu Liigassa on käynyt kuumana. Monet joukkueet ovat tehneet erittäin nimekkäitä hankintoja, mutta isojakin rooleja on vielä täyttämättä.

HIFK

Neljännestä sijasta huolimatta HIFK:n kausi oli melkoista suossa tarpomista. Vielä kun joukkueen päävalmentaja vaihtuu Ari-Pekkä Selinin ottaessa komennon, niin ei ole yllätys, että vaihtuvuus tulee olemaan isoa. Helsinkiläiset ovat tehneet muutamia kärkitason hankintoja, mutta lisää lienee tulossa. Laituriosasto on kohtalaisessa kunnossa, kun esimerkiksi Erik Thorell ja Juha-Pekka Haataja liittyivät joukkueeseen. Juhani Tyrväinen, Patrik Carlsson, Jarkko Malinen ja Thomas Nykopp muodostavat kelvollisen sentterinelikon, mutta Helsingissä on totuttu nimekkäämpään ykkössentteriin. Myös puolustuksessa on isoja kysymysmerkkejä ja paljon riippuu siitä, lähteekö Miro Heiskanen NHL:ään jo syksyllä. Mikäli näin käy, niin HIFK joutuu hankkimaan vähintään yhden kärkipakin. Tällä hetkellä HIFK:lla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia ja Nordenskiöldinkadulla tapahtunee vielä paljon ennen kauden alkua. Ainoastaan maalivahtiosasto on valmista kauraa.

HPK

HPK:n edellinen kausi oli mainio ja joukkue onnistui palaamaan lähemmäs sarjataulukon kärkipäätä. Hämeenlinnalaisilla on pullat kohtalaisen hyvin uunissa myös ensi kautta ajatellen. Antti Pennanen osoitti olevansa erinomainen valmentaja pääsarjaan ja hänen johdollaan Kerho tulee taistelemaan jälleen suorasta pudotuspelipaikasta. Sakari Manninen ja Niko Kapanen ovat pahoja menetyksiä, mutta HPK on hankkinut tilalle jälleen liudan potentiaalisia nuoria pelaajia. Mielenkiintoisin nimi on luonnollisesti viime kaudella joukkueessa jo piipahtanut Kristian Vesalainen. Hämeenlinnalaiset voivat viettää kesälomiaan varsin levollisin mielin.

Ilves

Ilveksen kausi oli positiivinen ja Tampereella puhaltaa raikkaat tuulet. Odotukset tulevaa kautta kohtaan ovat varmasti kovat ja syystäkin. Organisaation tärkein palanen Karri Kivi solmi hiljattain kevääseen 2019 ulottuvan jatkosopimuksen, mikä on Ilveksen kannalta äärimmäisen tärkeä asia. Nyt 47-vuotias päävalmentaja on saanut muovattua joukkuetta entistä enemmän näköisekseen. Ilves on ollut siirtomarkkinoilla varsin maltillinen, mutta isoihin muutoksiin ei ole ollut tarvettakaan.

Jukurit

Jukureiden debyyttikausi pääsarjassa oli lähellä jättipottia, mutta pudotuspelipaikka kariutui viimeisillä hetkillä. Risto Dufvan joukot lähtevätkin seuraavaan kauteen minimaalisin muutoksin. Miika Koiviston lähtö on tietysti paha takaisku mikkeliläisille, sillä 26-vuotias puolustaja kuului pelipaikkansa eliittiin sekä joukkueensa kulmakiviin viime kaudella. Muuten Jukurit lähtenee kauteen lähes samalla nipulla kuin viime vuonna. Ilveksestä saapunut Markku Flinck tuo hyökkäykseen sopivan annoksen kokemusta ja fyysisyyttä.

JYP

JYPin päättynyt kausi oli kaksijakoinen, mutta erinomaisen kevään myötä joukkueen kaulaan ripustettiin lopulta pronssimitalit. Jo nyt voi povata, että JYP tulee olemaan erittäin kova nippu myös ensi kaudella: tuttu valmennus, laadukas runko sekä erinomaiset hankinnat takaavat sen. Jyväskyläläiset menettivät muutamia runkopelaajiaan, kuten Anssi Löfmanin ja Janne Tavin, mutta vastapainona on erinomaiset täsmähankinnat. Jarkko Immonen ja Mikko Mäenpää kuuluvat pelipaikkojensa parhaimmistoon Liigassa. Juuso Puustisen pari viime kautta ovat sujuneet hieman vaisusti, mutta maisemanvaihto tekee varmasti hyvää. 29-vuotias laituri on tykittänyt kahdella eri kaudella Liigassa vähintään 23 maalia, joten potentiaalia on vaikka mihin. Lisäksi joukkueen maalille saapunut Eetu Laurikainen on äärimmäisen mielenkiintoinen nimi. JYPin kasvatti oli erinomainen Bluesissa pari vuotta sitten, mutta tämän jälkeiset Pohjois-Amerikan vuodet eivät sujuneet aivan odotusten mukaan.

Jarkko Immonen palaa JYPiin kahdeksan kauden tauon jälkeen. Kuva: AOP

KalPa

KalPan pajatso tyhjenee lähes täysin huippukauden jälkeen, mikäli oli vähän odotettavissakin. Kuopiolaiset olivat rakentaneet joukkuettaan määrätietoisesti ja pitkään, joten moni peluri pelasi uransa parhaan kauden, mikä takasi isomman sopimuksen muualle. Lähes kaikki KalPan avainpelaajat vaihtavat maisemaa, joten Sami Kapanen joutuu haastavan paikan eteen ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan. Joukkue on paikannut lähtijöitä mielenkiintoisilla nimillä, kuten HIFK:sta saapuneella Kai Kantolalla ja Jyväskylästä siirtyneellä Janne Tavilla. Lisäksi Jokereissa viime kaudella 16 ottelua pelannut Frank Gymer kannattaa laittaa tarkkaan seurantaan, sillä 21-vuotias hyökkääjä on potentiaalinen läpimurtopelaaja jo tulevalla kaudella. KalPassa alkaa uuden aikakauden rakennus, joten haasteita tulee varmasti riittämään.

KooKoo

Kouvolalaiset haluavat varmasti unohtaa päättyneen kauden nopeasti. Sysimusta kausi päättyi runkosarjaan, vaikka joukkue hieman piristyikin keväällä. Nyt edessä on uusi ajanjakso, kun Tuomas Tuokkola on päässyt muovaamaan joukkuetta mieleisekseen. KooKoo on tehnyt kesän aikana mielenkiintoisia hankintoja, vaikka kysymysmerkkejäkin on luonnollisesti ilmoilla. Juha-Pekka Haataja ja Josh Green jättävät joukkueen hyökkäykseen isot aukot, joten vastuuta on tarjolla reilusti. Liigaan palanneet Eetu Pöysti ja Siim Liivik ovat mielenkiintoisia nimiä ja kysyntää olisi varmasti ollut muuallakin. Moni KooKoon avainpelaaja lähti jo viime keväällä, joten vaihtuvuus kauden päättäneeseen joukkueeseen ei ole järjettömän iso. Tulijoita on toki pitkä liuta, mutta on mielenkiintoista nähdä, ketkä pelaajat nousevat joukkueen johtaviksi pelureiksi.

Kärpät

Kärpissä kävi jälleen iso luuta kauden jälkeen. Oulussa alkaa uusi projekti, kun Mikko Manner ottaa päävalmentajan vastuun harteilleen. Lähtijöitä on paljon, mutta Kärppien joukoissa oli viime kaudella paljon alisuorittajia. Useimmille maisemanvaihto tekee varmasti erittäin hyvää, mutta Mika Pyörälän siirtyminen Sveitsiin on paha takaisku oululaisille. Kärpät on kuitenkin tehnyt varsin mielenkiintoisia hankintoja. Julius Junttilan, Jasse Ikosen ja Charles Bertrandin viime kaudet eivät menneet aivan nappiin, mutta kolmikolla on erittäin paljon potentiaalia. Takalinjoille saapunut Miika Koivisto oli äärimmäisen tärkeä kiinnitys. Kärpät tulee varmasti vielä vahvistamaan rivejään vielä ennen kauden alkua.

Lukko

Raumalaisten päättynyt kausi oli melkoista tervanjuontia. Tästä huolimatta Lukko lähtee seuraavaan sesonkiin maltillisen muutoksin. Isompaan remonttiin ei olisikaan tarvetta, sillä raumalaisilla on kasassa varsin mainio nippu. Joukkueeseen on tehty jo mainioita hankintoja, kuten Janne Keränen ja Jyri Marttinen. Lukon päävalmentajaksi siirtynyt Pekka Virta toi Kuopiosta Keräsen lisäksi mukanaan Arttu Ilomäen. Hyökkäyskalusto onkin jo varsin mainiossa kunnossa. Suurimmat puutteet ovat vielä puolustuksessa. Jesse Virtasen ja Steven Seigon poistumiset jättävät todella ison aukon joukkueen takalinjoille. Tätä osa-aluetta Lukko vahvistaneekin vielä ennen syksyä.

Pelicans

Pelicans on ollut maltillisella liikkeellä siirtomarkkinoilla. Lahtelaisten runko on mainio, mutta kysymysmerkkejäkin on. Ykkösketjun (Antti Erkinjuntti, Vili Sopanen ja Juhani Tyrväinen) poistuminen jättää ison loven joukkueen hyökkäyskalustoon. Tähän Pelicans ei ole toistaiseksi reagoinut, mutta vahvistuksia lienee tulossa vielä ennen kauden alkua. Puolustukseen hankittu Libor Sulak on äärimmäisen potentiaalinen ja mielenkiintoinen nimi, jolla on potentiaalia nousta sarjan kärkipakkien joukkoon. Pelicansilla on paljon potentiaalisia pelaajia, mutta vahvistus tai pari hyökkäykseen eivät tekisi hallaa.

SaiPa

Lappeenrannassa tullaan lähtemään tulevaan kauteen äärimmäisen mielenkiintoisella joukkueella. SaiPa on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä liudan potentiaalisia nuoria pelaajia, kun joukkueeseen ovat liittyneet muun muassa Topi Nättinen, Urho Vaakanainen ja Ahti Oksanen. SaiPa tyhjensi pajatson jo viime kauden lopulla, joten lähtijöiden lista ei ole paha. Päävalmentaja Tero Lehterä on haastavan paikan edessä, mutta mahdollisuuksia on vaikka mihin. Se tosin edellyttää, että nuoret pelaajat pystyvät tarttumaan heille annettuihin rooleihin. Neljän Jyväskylässä vietetyn kauden jälkeen kasvattajaseuraansa palannut Anssi Löfman oli tärkeä kiinnitys hyökkäyspäähän tuomaan kokemusta ja rutiinia. Myös viime kaudella peräti 40 maalia Mestiksessä takonut Jonatan Tanus tulee olemaan mielenkiintoinen nimi pääsarjatasolla. SaiPa vahvistanee hyökkäyskalustoaan vielä ainakin yhdellä ulkomaalaisella pelurilla, mutta puolustus- ja maalivahtiosasto alkavat olla kasassa.

Sport

Sportin viime kausi oli kaksijakoinen ja joulukuussa alkanut syöksykierre vei lopulta pudotuspelipaikan. Vaasalaiset lähtevät uuteen nousuun varsin pienin muutoksin ja Sportilla onkin pullat kohtalaisen hyvin uunissa. Joonas Komulainen ja Ville Viitaluoma ovat pätevät sentterit kahteen ensimmäiseen ketjuun. Antti Kalapudas, Olavi Vauhkonen ja kumppanit ovat päteviä laitureita pääsarjatasolle, joten Sport saa kasattua iskukykyiset vitjat. Syömähammas tai pari ei tekisi kuitenkaan haittaa hyökkäyskalustolle. Vaasalaiset saivat oppia materiaalin kapeuden haitat viime kaudella kantapään kautta, kun Komulainen loukkaantui. Sen sijaan puolustus- ja maalivahtiosasto alkavat olla Sportilla niin ikään valmiita.

Tappara

Hallitseva mestari kasaa hurjaa joukkuetta eikä tulevan sesongin suurimmasta suosikista ole mitään epäselvyyttä. Isoin muutos tapahtuu penkin takana, kun Jukka Rautakorpi ottaa valmennusvastuun Jussi Tapolan siirtyessä urheilu- ja kehitysjohtajaksi. Jani Lajusen, Veli-Matti Savinaisen ja Henrik Haapalan lähdöt ovat luonnollisesti pahoja, mutta Tappara on haalinut riveihinsä liudan huippupelaajia. Kirsikkana kakun päällä on Tomas Zaborskyn hankinta, joka oli mainio lisäys rivistöön Jarno Kärjen, Niko Ojamäen ja Matti Järvisen jälkeen. Varsinkin Tapparan puolustus tulee olemaan ainakin paperilla yksi kovimmista, mitä Liigassa on 2000-luvulla nähty. Joukkueen runko pysyi edelleen samana, ja kun tähän lisätään erinomaiset hankinnat, niin Tapparan fanit voivat viettää kesänsä erittäin hyvillä mielin.

Pistepörssin voittanut Henrik Haapala suuntaa uusien haasteiden perään Pohjois-Amerikkaan. Kuva: AOP

TPS

TPS:n suurin muutos tapahtuu valmennuksessa, kun Ari-Pekka Selin vaihtui Kalle Kaskiseen. Tämä asettaa luonnollisesti heti pieniä kysymysmerkkejä sesongin suhteen. Pelaajiston puolella ei vastaavasti tule rajuja muutoksia. Ilari Filppula oli turkulaisilta erinomainen kiinnitys joukkueen ykkössentteriksi. Isoihin muutoksiin TPS:llä ei ollut tarvettakaan, sillä valtaosa avainpelaajista jatkaa Turussa. Erik Thorellin lähtö jättää toki pienen loven hyökkäyspäähän. Tällä hetkellä isoin kysymys on Tomi Kallion tilanne. Turussa toivotaan varmasti hartaasti, että peliura jatkuu vielä ainakin kauden. Kokenut seuralegenda oli päättyneellä sesongilla joukkueensa paras pelaaja.

Ässät

Ässien päättynyt kausi jäi piirun verran positiivisen puolelle, vaikka paikka runkosarjan kuuden parhaan joukossa kariutui viime metreillä ja pudotuspeleistäkin tuli lähtö ensimmäisellä kierroksella. Tulevaa kautta kohden Porissa onkin varmasti erittäin positiiviset tunnelmat, ja syystäkin. Hankintojen perusteella Isomäestä ei tule ensi kaudella tapahtumia puuttumaan, siitä pitävät huolen esimerkiksi Ben Blood ja Matti Lamberg. Jarno Kärki, Niko Ojamäki ja Charles Bertrand ovat pahoja menetyksiä, mutta trion edellinen kausi ei ollut aivan odotusten mukainen. Porilaiset voivat kuitenkin olla levollisin mielin, sillä Jyrki Aho on osoittanut pystyvänsä raapimaan käytettävissä olevasta materiaalista kaiken mahdollisen irti.

Faneille .com seuraa aktiivisesti kesän siirtorulettia. Voit katsoa kaikki toistaiseksi tapahtuneet siirrot täältä:

Liigan kaikki pelaajasiirrot kaudelle 2017-18

Kansikuva: All Over Press