Liiga-viikon risut ja ruusut: Rumat taklaukset, kurinpito ja Juhamatti Aaltonen

Liigassa nähtiin poikkeuksellisen värikäs viikko. Jyvät alkavat hiljalleen erottua akanoista, kun kärkijoukkueet jatkoivat vahvoja vireitään ja vastaavasti häntäpäässä on ollut vaisumpaa. Lisäksi viikkoa sävyttivät muun muassa muutama kyseenalainen taklaus ja pari tappelua.

Risut

5. KalPa

KalPan kone yskähteli tällä viikolla ja tuloksena oli kolme tappiota yhtä monesta ottelusta, kun Ilves, TPS ja HIFK kuittasivat voitot kuopiolaisista. Jokainen kamppailuista venyi tosin jatkoajalle, mutta yksittäiset pisteet eivät hirveästi mieltä lämmitä. Ero sarjakärkenä majailevaan Tapparaan kasvoi kuuteen pisteeseen, sillä hallitseva mestari on nyt ottelun vähemmän pelanneena kuuden pisteen päässä. KalPalla on tosin tukeva sijoitus sarjataulukon kärkikastissa, sillä sijalla viisi majaileva Pelicans on peräti 17 pisteen päässä.

4. Sport

Sportin syöksykierre jatkui ja joukkue valahti viikon kolmen tappion myötä sarjataulukossa jo sijalle 12. Vaasalaiset ovat voittaneet edellisestä 16 ottelustaan vain kaksi. Pahat avainpelaajian loukkaantumiset ovat vaatineet veronsa, mikä on näkynyt erityisesti hyökkäyspäässä. Edellisessä 16 ottelussaan Sport on tehnyt peräti 13 kertaa korkeintaan kaksi maalia. Kurssin olisi muututtava pian tai muuten erinomaisesti alkanut kausi päättyy todelliseen pannukakkuun, kun pudotuspelipaikka karkaa saavuttamattomiin.

3. Lukko

Viime vuoden lopun kolmen peräkkäisen voiton myötä näytti, että Lukko nousee taisteluun pudotuspelipaikoista. Sittemmin raumalaiset ovat saalistaneet viidestä ottelusta vain kaksi pistettä ja sijoitus jumbopaikalla on vankistunut. Tällä viikolla Lukko jäi pisteittä HPK:ta, Ässiä ja Pelicansia vastaan ja ero kymmenentenä majailevaan Ilvekseen kasvoi kymmeneen pisteeseen. Tamperelaisilla on lisäksi ottelu vähemmän pelattuna. Lukon nousu pudotuspelisijoille vaatisi jo melkoista ihmettä, sillä voittoputken lisäksi monen yläpuolella olevan joukkueen pitäisi kontata.

2. Liigan kurinpito

Liigan viikko oli poikkeuksellisen tapahtumarikas. Puhuttavin tilanne nähtiin perjantaina Jyväskylässä, kun Joe Finley taklasi todella kovaa Michel Miklikiä (linkki vie Ruutu-sivulle videoon taklauksesta). Tilanteesta tuomittiin vain kymmenen minuutin käytösrangaistus ja kotijoukkueen Nolan Yonkman päätti ottaa oikeuden omiin käsiinsä haastamalla Finleyn tappeluun päätöserässä (linkki Ruutu-sivulle videoon tappelusta). Liigan kurinpito mätkäisi kaksikolle kahden ottelun pelikiellot, koska tappelu oli ”ei-spontaani, joka ei liittynyt käynnissä olevaan pelitilanteeseen”. Liigan kurinpito noudattaa toki vain pykäliään ja toimii ohjeiden mukaan, mutta Finleyn ja Yonkmanin tappelu oli täysin ottelun hengen mukainen. Jos Yonkman olisi ollut jäällä taklauksen sattuessa, niin tappelu olisi tapahtunut jo silloin eikä pelikieltoa olisi tullut. Näin kävi esimerkiksi lauantaina Lahdessa Antti Tyrväisen ja Ilmari Pitkäsen välillä, jotka eivät saane kahden ottelun pelikieltoa ei-spontaanista tappelusta, vaikka tilanne oli käytännössä lähes identtinen.

Liigan kurinpidolle pitää tosin antaa myös posia, kun linja pysyi eikä Finleytä rangaistu kovasta, mutta sääntöjen mukaisesta taklauksesta ulkopuolisesta paineesta ja laajasta julkisuudesta huolimatta.

1. Päähän kohdistuneet taklaukset

Liigassa nähtiin tällä viikolla kaksi poikkeuksellisen rumaa taklausta, jotka jäivät otteluiden tuomaristoilta lähes täysin paitsioon. Filip Riska taklasi keskiviikkona Taavi Vartiaista suoraan päähän (linkkki Ruutu-sivulle). Riskalle ei tuomittu tilanteesta lainkaan rangaistusta, mutta Liigan kurinpito palkitsi vaasalaisen jälkikäteen viiden ottelun pelikiellolla, mikä on kauden toiseksi isoin kakku. Lauantaina Lukon Ilmari Pitkänen taklasi todella härskisti Pelicansin Kimi Koivistoa ja sai tilanteesta vain kymmenen minuutin käytösrangaistuksen (linkki vie Ruutuun videoon taklauksesta). Kurinpito palkinnee Pitkäsen kuitenkin jälkikäteen tuntuvalla pelikiellolla.

Ruusut

5. Mika Pyörälä, Kärpät

Mitä enemmän ikää tulee mittariin ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä paremmassa iskussa Mika Pyörälä on. 35-vuotias konkari nakutti lauantaina TPS:aa vastaan tehot 3+1 ja siirtyi pistepörssin piikkipaikalle, kun 40 ottelussa on syntynyt pisteet 19+23. Pyörälän merkitys Kärpille on ollut valtaisa tällä kaudella: hyökkääjällä on tasan puolet enemmän tehopisteitä kuin joukkueen toiseksi parhaalla pistemiehellä (Shaun Heshka, 5+16). Oululaiset ovat tehneet tällä kaudella 88 maalia, joten Pyörälä on saalistanut tehopisteen lähes puoliin joukkueen osumista. Kokeneen hyökkääjän arvo joukkueelleen on suurin Liigassa, kuten kirjoitimme aikaisemmin.

4. Jukka Peltola, Tappara

Kuluva viikko oli Jukka Peltolalle poikkeuksellinen, sillä joukkueensa kapteeni pelasi kaikissa kolmessa ottelussa puolustajana. Vieras pelipaikka ei näkynyt kuitenkaan kaukalossa, sillä Peltola oli kuin kotonaan Alexander Bonsaksenin rinnalla. Peltolan kolmen ottelun saldona oli pisteet 2+2 ja tehotilasto kolmen osuman verran plussan puolella. Vastuutakin kertyi todella paljon, sillä esimerkiksi Sportia vastaan kapteeni urakoi reilut 25 minuuttia. Peltolan kaltainen pelaaja on kullanarvoinen joukkueelleen.

3. Pelicans

Kaunista se ei aina ollut, mutta tulosta syntyi. Pelicans kuittasi viikon otteluistaan täydet pisteet, kun joukkue kaatoi Sportin ja Lukon. Nämä olivat sellaisia otteluita, jotka suoraa pudotuspelipaikkaa tavoittelevan joukkueen on pakko voittaa. Lahtelaisilla ei ole kuitenkaan varaa vaihtaa vaihdetta pienemmälle, sillä sarjataulukon ylempi keskikasti on äärimmäisen tasainen. Pelicans majailee sijalla viisi, mutta Ässät on kahdeksantena neljän pisteen päässä. Juha Leimu saalisti lauantaina Lukkoa vastaan tehot 2+1 ja loukkaantumisista kärsinyt puolustaja on nakuttanut tällä kaudella 12 ottelussa pisteet 5+2. Leimu on enää kolmen osuman päässä puolustajien maalipörssin kärjestä.

2. JYP

JYP on kiinni suorassa pudotuspelipaikassa. Tätä ei olisi uskonut vielä joulukuun puolessa välissä. Sittemmin jyväskyläläiset ovat voittaneet edellisestä yhdeksästä ottelustaan kahdeksan ja nousu sarjataulukossa on ollut huimaa. Voitoista peräti seitsemän on ollut kolmen pisteen arvoisia ja ainoa tappio tuli hallitsevaa mestaria Tapparaa vastaan. Tällä viikolla JYP kuittasi yhdeksän pistettä Sportin, HIFK:n ja SaiPan kustannuksella. Jyväskyläläiset olivat vakuuttavia illasta toiseen, mutta lauantain kamppailu alavireisesti pelannutta SaiPaa vastana oli hyvä testi joukkueen asenteen suhteen. JYP selvisi testistä loistavasti: jyväskyläläiset suorastaan dominoivat ottelua eikä lappeenrantalaisilla ollut mitään saumoja voittoon. Seuraavaksi JYP lähtee kipuamaan kohti puolivälierien kotietua, kun neljänteen sijaan on kahdeksan pistettä matkaa.

1. Juhamatti Aaltonen

Juhamatti Aaltonen järjesti melkoisen show’n tällä viikolla. Keskiviikkona Kärppiä vastaan taitoniekka nakutti tehot 2+1 ja oli kentän paras pelaaja. Perjantaina JYPiä vastaan meno oli vielä hurjempaa. Aaltonen teki kaukalossa aivan mitä halusi ja takoi hattutempun täyteen ennen ottelun puoliväliä. Varsinkin laiturin keskimmäinen osuma Jyväskylässä oli poikkeuksellisen upea ja menee ehdottomasti kauden hienoimpien maalien joukkoon. Lauantaina KalPaa vastaan Aaltonen teki jälleen muutamia hienoja temppujaan, mutta tällä kertaa kiekko ei pomppinut helsinkiläisille suotuisasti. Pääset ihailemaan Aaltosen viikon maalit Ruutu -sivustolta.

Liiga jatkuu ensi viikolla 18 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta. 

Kansikuva: All Over Press