NHL-kauden topit ja flopit suomalaisittain – Granlundilla ei kulje

NHL-kausi on ollut suomalaisittain mielenkiintoinen, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin pelaajat ovat nousseet isoon rooliin. Huomioitavaa on se, että suomalaispelaajien joukosta ei löydy totaalisia floppeja, mutta joiltakin pelaajilta odotettiin enemmän.

Topit:

1. Rasmus Ristolainen

Buffalo-puolustaja Rasmus Ristolainen on helppo nostaa tämän listan kärkeen: 50 ottelua tehoin 8+23=31 ja vahvaa oman pään peliä illasta toiseen. Ristolainen huhkii jäällä lähemmäksi puoli tuntia per peli, mikä kertoo hänen roolistaan Buffalossa. Viime keväänä nähtiin jo esimakua tulevasta, mutta tällaista menoa tuskin kukaan uskalsi odottaa.

2. Alexander Barkov

20-vuotias sentteri, joka pelaa kuin 35-vuotias tuhannen NHL-ottelun konkari. Tappara-kasvatin hienot otteet palkittiin kuusivuotisella 34,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksella. Barkov on iskenyt 39 ottelussa 31 tehopistettä ja on johdattamassa joukkuettaan pudotuspeleihin. Hän on ollut juuri se pelaaja, joka nosti pantterit suosta yhdessä Jaromir Jagrin kanssa. Suomen Sasha ei ole enää kaukana NHL:n parhaimpien kahden suunnan hyökkääjien eliitistä.

3. Leo Komarov

Kukapa olisi uskonut räksyttäjäpojan nousevan tällaiseen lentoon? ”Leksa” on suomalaisten pistepörssin toisena tehoillaan 16+15=31. Tekee edelleen samoja asioita kaukalossa kuin aina ennenkin, mutta rooli on kasvanut, minkä vuoksi tehopisteitäkin tippuu liukuhihnalta.

4. Joonas Donskoi

Donskoi hyppäsi suoraan Liigasta NHL:ään käymättä kertaakaan AHL:ssä, mikä on jo itsessään harvinaisuus. Miehen peli on parantunut kokoajan ja pistetahti alkaa olla 0.5 pistettä per peli, mikä on tulokashyökkääjältä erinomainen suoritus. Pisteet eivät pelkästään nosta Donskoita top-listan neljänneksi, vaan raahelaislähtöisen taiturin kokonaisvaltainen pelaaminen: Donskoi pelaa vahvaa kahden suunnan peliä ja rouhii laidoissa ansiokkaasti. Kärpissä hänet tunnettiin monta vuotta pelkästään offensiivisenä pelotteena, mutta tänä päivänä Donskoi loistaa kentän jokaisella alueella.

5. Mikko Koivu

Wild-kapteenin viime kausi oli hankala, mutta Mikko pystyi nousemaan tällä kaudella tutulle tasolleen. Esimerkillinen johtaja, joka pystyy tehtailemaan pisteitä ja olemaan vaarallinen joka ilta. Ei ehkä kaukalon näyttävin pelaaja, mutta tekee kaikki asiat oikein ja ansaitsee paikkansa listan viidentenä.

Flopit:

1. Mikael Granlund

Tällä kaudella piti tapahtua lopullinen murtautuminen kärkikenttien NHL-pelaajaksi, mutta Granlund ei ole pystynyt samanlaiseen pistetahtiin kuin kahdella edellisellä kaudella. ”MG” on nopeampi ja vahvempi kuin aiemmin, mutta miehen hyökkäyspeli kärsii ajoittain puolustuspelin tunnollisuudesta. Näin isossa roolissa häneltä odotettaisiin huomattavasti isompia tekoja, sillä vastuuta tulee aina ykkösylivoimaa myöten. Tätä rataa Granlundista tulee ennemmin tai myöhemmin kauppatavaraa, mikä saattaisikin olla hänen uransa kannalta ratkaiseva siirto. Minnesotassa homma junnaa paikallaan.

2. Jori Lehterä

Viime kaudella syntyi 75 ottelussa 44 tehopistettä. Nyt kasassa on 21 tehopistettä 51 ottelussa. Pelisilmä ja taito ovat tallella, mutta tulosta ei synny. Lehterän suurin ongelma on liikkessä: parempana luistelijana hän voisi olla 60 tehopisteen mies, mutta tällaisella vauhdilla hän on usein myöhässä tilanteista. Häneltä puuttuu myös suoraviivaisuutta, sillä Jori hakee liian usein ketjukaveriaan syötöllä, kun pitäisi yksinkertaisesti laukoa. Tällöinkin tehopistepussi lihoaisi enemmän.

3. Joonas Kemppainen

Kemppainen teki Donskoin tavoin kovan tempun ja nousi NHL:ään ilman farmikäyntiä. Hänen syksynsä alkoi hyvin, mutta sittemmin meno on mennyt alaspäin: Kemppainen on edelleen omassa päässä hyvä pelaaja, mutta NHL:ssä pitää pystyä tekoihin myös hyökkäyspäässä. Tällä hetkellä Kemppainen on suoraan sanottuna turhake keskialueen ylityksen jälkeen – ainakin kiekon kanssa. Hän on tehnyt 35 ottelussa yhden maalin ja kolme tehopistettä, mikä kertoo kaiken oleellisen hänen hyökkäyspelistään.

4. Valtteri Filppula

Ensimmäisellä Bolts-kaudella syntyi 58 tehopistettä, viime kaudella 48 tehopistettä ja tällä kaudella on alittumassa 40 pisteen raja. Filppula on menettänyt asemaansa joukkueensa hierarkiassa eikä jatko näytä paremmalta. Hän on edelleen loistava kokonaisvaltainen pelimies, mutta hyökkäyspäässä peli ei ole enää samanlaista kuin parhaina vuosina.

5. Tuomo Ruutu

Loukkaantumiset ovat pilanneet Tuomon kauden totaalisesti. Oli lähtökohtaisesti alempien kenttien rouhija, mutta pelaamattomuus taitaa viedä senkin roolin. Ruutua tuskin nähdään enää pitkään NHL-jäillä, mutta edes kiekkouran jatkuminen olisi jo iso plussa.

Seuraa maailman parasta kiekkoa Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Getty Images