Liiga-viikon risut ja ruusut: Törkeitä taklauksia ja nuoria tähtiä

Liigassa pelattiin tällä viikolla 20 ottelua ja kaukaloissa nähtiin paljon värikkäitä tapahtumia. Otsikoihin nousivat loistavasti pelanneet nuoret sekä kyseenalaiset taklaukset.

Risut

5. SaiPa

SaiPan viikko päättyi komeaan voittoon Jukureista, mikä nosti hieman keltamustien osakkeita. Viikon kahdesta aiemmasta ottelusta JYPiä ja Tapparaa vastaan tuloksena oli kuitenkin vain yksi piste ja kymmenen päästettyä maalia. SaiPa onnistui katkaisemaan neljän ottelun tappioputken, mutta pistetahdin on kiristyttävä tai muuten kaakon kevät uhkaa jäädä lyhyeksi. Lappeenrantalaiset ovat kärsineet koko syksyn loukkaantumisista ja tuoreimpana nimenä pitkälle listalle lisätään Jussi Markkanen, mikä on valtava takaisku SaiPalle.

4. Jukurit

Jukureiden viikosta ei jäänyt hirveästi jälkipolville kerrottavaa, sillä tuloksena oli kolme tappiota yhtä monesta ottelusta. KooKoo ja HIFK ryöstivät pisteet Mikkelistä, kun taas sarjanousijan matkapeli Lappeenrantaan ei tuottanut toivottua tulosta. Jukureilla on edessä kriittiset ajat, kun joulun otteluruuhka koittaa. Tappioputki olisi syytä katkaista tai muuten sarjasijoitus putoaa entisestään. Tällä hetkellä mikkeliläiset ovat sarjataulukon seitsemännellä sijalla

3. Ilves

Ilves teki kuluvan viikon kahdessa ottelussa vain yhden maalin ja tappioputki kasvoi kuuden ottelun mittaiseksi. Tamperelaiset ovat tehneet näissä otteluissa yhteensä vain yhdeksän maalia. Ilves on kuulunut syksyn positiivisiin yllättäjiin, mutta sarjasijoitus on tippunut jo neljänneksi viimeiseksi. Ilves kärsii valtavasta loukkaantumissumasta, mikä on näkynyt karulla tavalla kapealla materiaalilla operoivassa joukkueessa. Kiekkoareena uutisoi sunnuntaina Michael Keräsen liittyvän Ilvekseen loppukauden sopimuksella, mikä olisi loistava asia tamperelaisille.

2. Henri Kannien, JYP

JYP johti lauantaina Kuopiossa toisen erän alussa kahdella maalilla, mutta KalPa kiri saman erän aikana tasoihin ja lopulta jatkoajalla voittoon. Ottelun kulminaatiopisteeksi muodostui toisen erän loppu. Henri Kanninen taklasi turhan kovaa KalPan Jesse Mankista ja sai ulosajon selästä taklaamisesta. KalPa nousi viiden minuutin ylivoiman aikana tasoihin. Kannisen taklaus oli täysin turha eikä pelikieltokaan olisi yllätys. Taklaus on nähtävissä Ruutu -palvelussa.

1. Markus Fagerudd, Ilves

Ilves taisteli lauantaina Lahdessa tehottomuutta vastaan. Lukuisista hyvistä paikoista huolimatta Pelicans kuittasi täyden pistepotin ja turhautuminen purkautui ottelun viimeisellä minuutilla. Marcus Fagerudd taklasi polvella Pelicansin Hannes Björnistä ulosajon arvoisesti. Taklaus oli täysin turha ja olisi ollut helposti vältettävissä. Björninen poistui kaukalosta välittömästi tuskaisena. Tilanne on nähtävissä Ruutu -palvelussa.

Ruusut

5. Antti Suomela, JYP

JYP raapi tällä viikolla kaksi voittoa ja suuri kiitos pisteistä kuuluu kakkosketjussa viilettäneelle Antti Suomelalle. 22-vuotias sentteri saalisti viikon kolmessa ottelussa tehot 4+1 ja kaikki ousmat olivat komeita sekä osoituksia Suomelan peliälystä. Kesällä Bluesista Jyväskylään siirtynyt sentteri on saalistanut ottelussa 23 ottelussa tehot 10+8, millä irtoaa JYPin sisäisen pistepörssin ykköstila.

4. Valmentajien vaihdot

Lukon ja KooKoon kaudet käynnistyivät mollivoittoisesti. Molemmat joukkueet vaihtoivat päävalmentajia kuluvan viikon maanantaina ja aistittavissa oli piristymistä. KooKoo nappasi viikon kolmesta ottelusta kaksi voittoa. Lukolle tuloksena oli kahdesta ottelusta neljä pistettä. Pistesaaliit olisivat voineet olla suurempia, mutta Kari Heikkilä ja Tuomas Tuokkola saivat välittömästi ruuvattua joukkueidensa otteita parempaan suuntaan.

3. Jukka Peltola, Tappara

Tapparan Jukka Peltolan kausi käynnistyi tahmeasti, mutta hallitsevan mestarin kapteenin kausi on edennyt nousujohteisesti. Kuluvan viikon kolmessa ottelussa Peltola saalisti pisteet 1+6. Peltola on tunnettu uhrautuvasta pelistään eikä sentterin arvoa mitata vain tehopisteissä. Silti viime vuonna tehty piste-ennätys 17+22 mennee tänä vuonna rikki ilman merkittäviä loukkaantumisia.

2. Markus Ruusu, KooKoo

Markus Ruusun debyytti oli satumainen. KooKoon molemmat maalivahdit olivat loukkaantuneina, joten kouvolalaiset tarvitsivat hätäapuja perjantaina HIFK:ta vastaan. Kuvaan astui pikahälytyksellä tolppien väliin saapunut Ruusu. Kuluvalla kaudella kolme ottelua JYPin paidassa Liigassa pelannut Ruusu torjui käytännössä yksin HIFK:n nurin ja venyi lukuisiin loistokoppeihin ottelun aikana. 19-vuotiaalle maalivahdille merkattiin lopulta 34 torjuntaa ja hänet valittiin ottelun ykköstähdeksi. Melkoisia näyttöjä tulevaisuutta ajatellen.

1. Joona Luoto, Tappara

Joona Luodon alkukausi sujui pääsin LeKin mukana, mutta kuluvalla viikolla nuorukainen sai näyttöpaikkansa Tapparassa. Sen 19-vuotias Luoto toden totta hyödynsikin. Kolmen ottelun saldona oli kohtalaisella vastuulla tehot 3+1. Maalit olivat vielä todella komeita, joten nuorukainen todella hyödynsi saumansa. Tapparalla on pullat hyvin uunissa, kun joukkueessa on Luodon kaltaisia talentteja. Molemmat Ruusun lauantain osumista (1-0 ja 2-1) ovat katsottavissa Ruutu-palvelussa.

Liigassa pelataan ensi viikolla 22 ottelua. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press