Venäjä – Ruotsi klo. 14.45 1.52 – 5.00 – 5.10

ruotsi

Päivän aikaisemmassa välieräkoitoksessa ovat vastakkain vanhat viholliset naapurista, Venäjä ja Ruotsi. Tavallisesti odotettavissa olisi tasainen ja raivokas vääntö, mutta tällä kertaa turnauksen kulku ennustaa hieman erilaista ottelua.

Venäjä – rytinällä finaaliin?

Venäjän joukkue on ollut turnauksen aikana erittäin vakuuttava. Isoja tähtiä vilisevä huipputaitava joukkue on vastannut huutoon ja edennyt vaivattomasti voitosta voittoon. Puolustuspäässä esimerkiksi Anton Belov, Yegor Jakovlev ja Denis Denisov ovat hoitaneet tonttinsa kiitettävästi, eikä tolppien välissä suurimman osan otteluista torjunut Sergei Bobrovsky ole antanut vastustajalle helppoja maaleja lainkaan. Bobrovskyn päästettyjen maalien keskiarvo kahdeksan pelin jälkeen on käsittämätön 1.00!

Vastustajan verkko on rytissyt urakalla Sergei Plotnikovin, Viktor Tihonovin, Danis Tsaripovin ja Nikolai Kuleminin päästessä juonimaan pahojaan. Erityisesti kaksi ensin mainittua ovat kummitelleet vastustajan painajaisissa kisojen aikana tosissaan. Tilanteet pelataan loppuun, eikä Venäjä ole hyökkäyspäässä antanut tippaakaan armoa silloin, kun otteluita ratkaistaan.

Otteluita ei kuitenkaan ole ratkaisu täyttä 60 minuuttia. Silloin kun Venäjä haluaa tehdä maalin, se tekee sen vaikka väkisin. Peli on jäädytetty heti, kun marginaali on riittävän suuri. Venäjä on pelannut toisin sanoen hieman säästellen ja tämä näkyi myös puolivälierässä Ranskaa vastaan. Tämä mentaliteetti onkin oikeastaan ainoa Venäjän pelistä tällä hetkellä löytyvä heikkous.

Jatkaako Venäjän juna puksutteluaan?(Getty)

Jatkaako Venäjän juna puksutteluaan?(Getty)

Ruotsi – mopolla sittenkin moottoritielle?

Ruotsin joukkue on suoriutunut kisaurakastaa jopa odotettua paremmin, sillä kasassa oleva pelaajanippu ei edusta Ruotsin terävintä osaamista. Voittoja on silti tullut, vaikkakin usein niukasti ja pienillä marginaaleilla. Valko-Venäjä kaatui lopulta vasta kotijoukkueen epäonnistuneen rankkarin ja sitä seuranneen puolustuspään nukahduksen jälkeen.

Joukkue on pelannut kisojen läpi varsin kaksijakoisesti, mikä näkyy tuloksissa ja otteissa. Noin puolet pelaajista ovat pelanneet hyvällä tasolla, siinä missä toinen puolisko on ollut enemmän tai vähemmän varjojen mailla. Puolustuksessa esimerkiksi Tim Erixonin pelaaminen on ollut todella hyvää tasoa, mutta vastaavasti Mattias Ekholm tuntuu olevan jäällä joka kerta, kun Ruotsin verkossa soi. Puolustus onkin Ruotsin suurin kysymysmerkki: ketkä pelaavat ja miten pärjäävät? Ainoastaan neljä pakkia on pystynyt pelaamaan täydet 4 ottelua. Maalinsuulla Ruotsi luottanee tänäänkin varsin hyvät kisat pelanneeseen Anders Nilssoniin, joka on ollut osasyy Ruotsin mainioon pärjäämiseen.

Hyökkäyspäässä Ruotsilla on ollut ongelmia viimeistelyn kanssa, mutta Joakim Lindström, Gustav Nyquist ja Mikael Backlund ovat silti kaapittaneet neljä häkkiä mieheen. Samalta kolmikolta odotetaan myös Venäjää vastaan ratkaisuja. Muuten Ruotsin hyökkäyksistä on puuttunut se viimeinen ajatus, jolla tilanteet saataisiin viimeisteltyä ja välillä tuntuu, että Ruotsi on saanut maaleja enemmänkin tuurilla kuin taidolla.

Toisaalta Ruotsi on pelannut tasaisesti tasollaan läpi turnauksen, eikä suuria notkahduksia ole tapahtunut. Jos ruotsalaisten diesel-Saab puksuttaa yhtä järkähtämättömästi eteenpäin tänäänkin, Venäjän huonot hetken saattavat hyvinkin kostautua.

Suosikki vastaan haastaja

On aika erikoista, että Ruotsi joutuu lähtemään Venäjää vastaan näinkin selkeänä haastajana, mutta turnauksen kulun huomioon ottaen se on totuus. Asetelmat ovat samankaltaiset kuin Suomen ja Kanadan välisessä puolivälierässä ja kaikki me tiedämme miten siinä kävi. Kuitenkin järjellä ajateltuna Venäjän pitäisi pystyä kaatamaan Ruotsi sillä tasolla, jolla se on kisat tähän asti pelannut ilman suurempia ongelmia. Iltapäivä näyttää, kykeneekö Ruotsi näitä ongelmia Venäjälle aiheuttamaan.