Kommentti: Liigan tyhjennysmyyntien varjopuoli näyttäytyi välittömästi – 5009 katsojaa ansaitsee hatunnoston

Rule Britannia – Voita VIP-reissu Teemu Packalénin UFC-matsiin Lontooseen

Liigan runkosarjaa on jäljellä noin kuudennes, joten häntäpään joukkueiden kaudet alkavat hiljalleen olla paketissa. Tämän myötä osa joukkueista on alkanut tyhjentämään joukkueitaan palkkakuluja pienentääkseen.

KooKoo kauppasi hiljattain kolme avainpelaajaansa Helsinkiin, kun Ryan O’Connor, Kai Kantola ja Jarkko Malinen pukeutuvat loppukauden ajan punaiseen paitaan. Maajoukkueeseen noussut Mikko Lehtonen vastaavasti kiekkoilee kauden loppuun Ruotsissa.

SaiPan tärkeimpiin palasiin kuuluneet Jussi Markkanen ja Matti Järvinen vastaavasti siirtyivät muutama päivä sitten loppukaudeksi Sveitsiin. Keskiviikon lappeenrantalaiset aloittivat ilmoittamalla Curtis Hamiltonin ja Per Savilahti-Naganderin siirroista Turkuun.

SaiPa ja KooKoo eivät missään nimessä toimineet väärin. Kalliiden pelaajien kauppaaminen auttaa paikkaamaan heikkojen kausien aiheuttamia taloudellisia kuoppia, kuten KooKoon toimitusjohtaja tiedotteessa kertoi. Seurojen kannalta tilanne on mainio, muttta maksavien katsojien kohdalta samaa ei voi sanoa.

Ongelmana on kilpailullisuuden puute. Kun pelkoa karsintapeikosta ei ole, parhaat pelaajat voidaan aivan hyvin kaupitella muualle. Näin on toimittu jo vuosia ja varmasti tullaan toimimaankin, niin kauan kuin sarjajärjestelmä pysyy samana. Osittain tämän takia Liiga-joukkueet ovat heikoista kausista huolimatta pystyneet tekemään kelvollisia taloudellisia tuloksia vuodesta toiseen. Loppupeleissähän kyse on kuitenkin bisneksestä ja eurot määrittelevät paljon.

Kolikon kääntöpuolesta nähtiin viitteitä heti tiistaina. SaiPa ja KooKoo keräsivät kotiotteluihinsa yhteensä 5009 katsojaa. Molemmilla joukkueilla oli vieläpä kausikorttilaisille ystävänpäivätarjous, joka mahdollisti kaverin tuomisen peliin ilmaiseksi. Maksaneita katsojia oli siis vielä vähemmän. Pakko nostaa vielä erikseen hattua jokaiselle paikalle löytäneelle katsojalle.

Vaikea kuvitella tyhjentyneiden joukkueiden olevan varsinaisia yleisömagneetteja vieraskentilläkään, vaikka kotijoukkueella olisikin panosta pelissä. Onpa SaiPalla ja KooKoolla vielä kauden kuudes keskinäinen kohtaaminenkin jäljellä.

Syyttävä sormi ei osoita missään nimessä katsojia. Jokaisella on oikeus käyttää vapaa-aikansa ja rahansa haluamallaan tavalla. Valkoisen pyyhkeen kehään heittäneen joukkueen räpiköinnin seuraaminen ei ole välttämättä se kaikista houkuttelevin vaihtoehto. Myös kausikortin ostaneiden suhteen tilanne on epäreilu, koska tuote eli joukkue onkin kuudesosan kaudesta täysin eri kuin kauden alkaessa.

Tilanne on hankala. Pitkässä juoksussa seurojien etu on myös katsojien etu, kun yksi heikompi kausi ei vaikuta niin rajusti seuraavien kausien joukkueisiin. Ja miten iso etu häntäpään joukkueille olisi pitää kalliit tähtipelaajat, joilla on mahdollisesti sopimus jo muualle ensi kaudeksi? Ideaalitilanteessa joukkueilla olisi nostaa kaupattujen pelaajien tilalle omia potentiaalisia junnuja. Esimerkiksi SaiPan ja KooKoon tapauksissa tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, kun seurat eivät tuota tarpeeksi paljoa laadukkaita junioreita.

Parhaassa tapauksessa peleissä riittäisi panosta kauden loppuun asti, niin näitä kysymyksiä ei tarvitsisi pyöritellä. Tällöin esimerkiksi juuri SaiPan ja KooKoon kohtaaminen kolmanneksi viimeisellä kierroksella olisi todennäköisesti melkoisesti kiinnostavampi kuin tällä kaudella.

Liiga jatkuu torstaina neljän ottelun voimin ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumimmillaan. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press