Mestaruustaisto jatkuu – saiko Tappara uuden virtapiikin?

Liigan finaalien toinen ratkaisunpaikka nähdään tänään, kun Tappara isännöi Kärppiä Tampereella. Kärpät johtaa sarjaa 3-2 ja on voiton päässä mestaruudesta.

Oulun Kärpillä oli mahdollisuus ratkaista Suomen mestaruus viime ottelussa Oulussa, mutta Tappara oli päättänyt siirtää ratkaisua vähintäänkin parilla päivällä. Selkä seinää vasten pelannut tamperelaisjoukkue osoitti jälleen henkistä lujuuttaan, kuten monta kertaa aiemminkin näissä pudotuspeleissä.

Ottelu alkoi pienellä oululaispainostuksella, mutta kokonaisuudessaan ilta sujui jälleen kerran tasaisissa merkeissä ja viime ottelussa joukkueet pyrkivät hyvin virheettömään peliin. Ensimmäinen erä ei tuottanut maaleja, mutta toisessa Tappara onnistui avaamaan hanojaan ja iskemään kaksi maalia. Tämä pakottikin Kärpät hyökkäyskannalle ja ottelu räjähti täysin käsiin viimeisessä erässä.

Kotijoukkue tuli vain 20 sekunnin pelin jälkeen maalin päähän, kun Adam Masuhr tykitti Kärppien avausosuman ja oululaiset näyttivät tulevan peliin mukaan. Vain kolme minuuttia myöhemmin Tapparan Henrik Haapala nosti Pekka Jormakan läpiajoon eikä hän epäonnistunut. Tapparan oli jälleen helpompi hengittää, kunnes Julius Junttila iski heti Jormakan maalin perään kavennuksen ja peli oli täysin levällään.

Sama kaava jatkui: Tapparan Stephen Dixon löi vieraat kahden maalin karkumatkalle, mutta Kärppien Lasse Kukkonen toi isännät jälleen maalin päähän. Tähän tyrehtyivät kuitenkin maalihanat ja Tappara taisteli upean 4-3-voiton ja siirsi ratkaisua. Tappara osoitti viimeinkin tehokasta hyökkäyspeliä ja loistavaa taistelua omassa päässä. Kärpät tuli lujaa päälle viimeisessä erässä, mutta se ei hetkauttanut vieraita, joka selvästi haluaa tänä vuonna nostaa Kanada-maljan ilmaan.

Oman mausteensa viime otteluun toi myös maalivahtipeli: Kärppien Tomi Karhunen ei ollut parhaimmillaan ja saikin tehdä vieraiden neljännen maalin jälkeen tilaa Iiro Tarkille. Myös Juha Metsola syyllistyi yhteen helppoon osumaan: Kukkosen lonkkalaukaus toi Kärpät jälleen peliin mukaan, mutta tällä kertaa Metsolan virhe ei maksanut voittoa.

Tänään on luvassa varmasti samanlainen vääntö kuin Oulussakin: alkupuolisko on selvää tunnustelua eikä paikkoja siunaannu helpolla. Loppua kohden peli varmasti avautuu, mutta kumpi saa hallinnan? Sen määrännee illan avausmaali, ja sen merkitystä ei voi tänään korostaa liikaa. Jos Tappara iskee taas avausmaalin, on Kärpät pakotettu hyökkäämään ja se avaa taas peliä. Sama koskee Tapparaa, mutta onko isännistä iskemään peliä tasoihin, kun Kärppien viisikon puolustuspeli on näin hyvää? Avausmaalin tekijä saattaa hyvinkin poistua tänään voittajana kaukalosta.

Samat teesit

Tässäkin väännössä esiin nousevat samat pointit kuin aiemminkin: jatkuuko oululaisten superkolmikon lento? Pystyykö Tappara tappamaan turhat jäähyt? Mikä on maalivahtien kunto?

Joonas Kemppaisen johtama kentällinen on ollut kevään puheenaihe – eikä syyttä – sillä Kemppainen, Junttila ja Joonas Donskoi on ollut täysin pitelemätön ja he ovat saaneet jokaisessa ottelussa tekoja aikaan. Donskoi ja Kemppainen ovat naulanneet hurjat tehot pöytään, mutta myös Junttilan arvo on noussut näissä finaaleissa, sillä hän on iskenyt kolmessa viimeisessä ottelussa maalin.

Tästä päästääkin Tapparan jäähyilyyn: Donskoin johtama oululaisten ykkösylivoima on äärimmäisen vaarallinen ja se saa aina luotua tilanteita. Tapparalla ei ole yksinkertaisesti varaa ottaa montaakaan jäähyä, sillä Kärppien ylivoima ei montaa mahdollisuutta tarvitse.

Maalivahtipeli on pointti numero kolme. Viime ottelussa nähtiin haparointia eikä tänään sellaiseen ole varaa. Karhunen päästi liian helposti Dixonin tekemän neljännen maalin ja se ratkaisi voiton Tapparalle. Metsola taas päästi kotijoukkueen peliin mukaan päästettyään Kukkosen laukauksen liian helposti verkon perukoille. Tänään ei ole kummallakaan maalivahdilla varaa helppoihin maaleihin.

Nämä asiat tulevat lopulta ratkaisemaan kuudennen finaalin. Joukkueiden tasaisuus on hämmästyttävä eikä tästäkään ottelusta voi sanoa mitään varmaa ennen kuin ilta on ohi.