Näkökulma: KHL:stä löytyy Liiga-joukkueille kevääksi vahvistuksia

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

KHL:n runkosarja päättyy 1. maaliskuuta (milloin myös Liigan siirtoraja umpeutuu) , joten muutaman suomalaisen kausi uhkaa tulla päätökseensä jo hyvissä ajoin kevättä. Monet KHL-joukkueet rypevät talousongelmissa, joten pudotuspelien ulkopuolelle jäävistä joukkueista tullaan näkemään siirtoja muihin seuroihin, millä KHL-seurat pystyvät säästämään rutosti palkkakuluissa.

Listasimme varmasti putotuspelien ulkopuolelle jäävien joukkueiden suomalaispelaajat, joiden kausi saattaa hyvinkin jatkua Suomessa.

Veli-Matti Savinainen, Yugra Khanty-Mansiysk

32-vuotias hyökkääjä oli viime kaudella Liigan parhaimpia pelaajia, kun hän johdatti Tapparan Suomen mestaruuteen. Tällä kaudella leijonapelaaja on iskenyt KHL:ssä 48 ottelussa tehot 9+9. Hänen joukkueensa Yugra Khanty-Mansiysk on itäisen konferenssin toiseksi viimeisenä, eikä joukkue tule selviytymään pudotuspeleihin, joten Savinaisen lähtö on lähes varma asia.

Jaakko Rissanen, Kunlun Red Star

Viime kaudella sensaatiomaisesti pelanneen KalPan tähtipelaajana ollut Rissanen aloitti kautensa Vityazissa, mutta siirtyi kesken kauden Kunluniin. Taitava sentteri ei ole ottanut kummassakaan seurassa isoa roolia, joten ennusmerkit KHL-uran jatkumiselle ovat huonot. Kunlun tulee jäämään pudotuspelien ulkopuolelle, joten Rissanen lienee vapaa lähtemään ennen maaliskuuta.

Joonas Järvinen, Kunlun Red Star

Kovaotteinen puolustaja pelaa jo toista kauttaan Kiinassa, ja hänkin saattanee lähteä Rissasen kanssa samalla ovenavauksella. Järvisen kaltaiselle oman pään luudalle olisi ottajia ympäri Eurooppaa, mutta Suomi lienee myös hyvin vahva vaihtoehto.

Anssi Salmela, Dinamo Riga

Dinamo Riga jää varmasti pudotuspelien ulkopuolelle, ja Salmelallakin riittäisi ottajia. Monipuolinen puolustaja on iso viivapelote, joka on takonut tällä kaudella 29 KHL-ottelussa tehot 5+9=14. Puolustaja on pelannut urallaan paljon Ruotsissa, missä hänen kykynsä tiedetään, joten Suomi on tuskin Salmelan ensimmäinen vaihtoehto.

Matias Myttynen, Vityaz Podolsk

Myttynen oli viime kaudella Rissasen tavoin KalPan avainhahmoja, ja hänkin sai kauden päätteeksi KHL-sopimuksen. Myttynen aloitti kautensa Kiinassa, mutta hän sai liikkua samassa kaupassa kuin Rissanenkin. Ex-seurakaveri tuli Kiinaan, ja Myttynen lähti Vityaziin, jossa mies on iskenyt 14 ottelussa seitsemän tehopistettä. Vityaz jää varmuudella playoffeista ulos, joten Myttynen on todennäköisesti kaupan.

Mihin suomalaisviisikko matkaa?

On mahdollista, että joku tai jotkut tästä suomalaisviisikosta suuntaa Suomen sijaan Sveitsiin tai Ruotsiin, mutta suomalaisjoukkueetkin ovat heidän kintereillään. Se on varma.

Suomessa halutuin nimi on varmasti Veli-Matti Savinainen, ja hänellä on todennäköisesti vain yksi vaihtoehto Liigassa: Tappara. Kirvesrinnat varmasti katsovat markkinoiden hyökkääjätilannetta, ja Savinainen olisi täydellinen hankinta joukkueeseen. Curtis Hamiltonin lähdön myötä Tampereella pitäisi vielä olla pelimerkkejäkin käytössä. Savinainen on kuitenkin vakionimi Leijonissa, ja hänellä riitti ottajia viime kauden jälkeen muuallakin kuin KHL:ssä, joten myös Ruotsissa ja Sveitsissä ollaan hereillä.

Sveitsissä ja Ruotsissa ollaan hereillä myös Anssi Salmelan suhteen. Kiekollinen puolustaja on latonut kovia pistemääriä Ruotsin SHL:ssä, jossa riittää varmasti kiinnostusta tänäkin talvena. Isot rahat vetävät suomalaistaiturin varmasti muualle kuin Liigaan, mutta esimerkiksi HIFK:n tapaista joukkuetta ei voi laskea kilpailusta ulos. HIFK:lla on ollut avainpuolustajia sivussa, joten loukkaantumisten ottaessa takapakkia voi IFK kaivaa kuvetta ja hankkia markkinoilta laadukkaan kiekkovirtuoosin. Salmelalle hyvin tuttu Tappara ei tarvitse alakertaansa lisävahvistuksia, eivätkä suuret palkanmaksajat Kärpät, TPS ja Lukkokaan ole todennäköisesti miehen perässä.

HIFK:lle todennäköisempi vaihtoehto on Joonas Järvinen, sillä joukkue suorastaan huutaa kovaa oman pään luutaa, joka pysyy myös kevään vauhdikkaissa peleissä mukana. Järviseltä löytyy HIFK-taustaa, joten helsinkiläisryhmä lienee puolustajan ykkösvaihtoehto Suomessa, ellei TPS menetä loukkaantumisten takia avainpuolustajiaan. Järvinen on Palloseuran kasvatti, joten isoilla rahoilla pelaava joukkue voisi olla loukkaantumisten sattuessa mukana tarjouskilpailussa.

Entä miten käy Myttynen-Rissanen-kaksikolle? He ovat todennäköisimmät Suomeen siirtyjät, sillä kolme ensin mainittua nimeä kiinnostavat myös ulkomailla. Rissanen ja Myttynen osoittivat viime kaudella olevansa kovia tekijöitä Liigassa, joten kiinnostuneita luulisi riittävän.

KalPa on luonnollisesti molemmille vaihtoehto, mutta taloudellisesti löytyy varmasti parempiakin tarjouksia. Kärkijoukkueista HIFK, TPS, JYP ja Lukko lähtevät tuskin hakemaan näin kovia nimiä keskikaistalleen, mutta Tappara ja Kärpät voisivatkin hakea kovaa vahvistusta sentteriosastolleen. Tapparan senttereissä ei ole ollut tällä kaudella isoja onnistujia, joten sekä Myttynen että Rissanen olisivat varmasti tervetulleita kirvesrintoihin. Kärpillä on puolestaan yksi huippusentteri ja yksi erinomainen kahden suunnan sentteri. Lisäksi alemmista kentistä löytyy tekijämiehiä, joten kovin isoa tarvetta ei ole. Oululaisten kolmoskentän keskelle voisi kuitenkin hankkia laatua, joten Kärppiä ei voi laskea tarjouskilpailusta ulos. Jos veikata saa, menee Myttynen Kärppiin ja Rissanen Tapparaan.

Kansikuva: AOP

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta!