TOP 10: Joulukuun siirrot KHL:ssä

Kesken suomalaisten joulupyhien KHL:n siirtoikkuna umpeutui joulupäivänä. Varsinaisilta isoilta pommeilta vältyttiin, ja tämän syksyn siirtojen taustalla olivat pääosin seurojen talousvaikeudet ja lainapelaajien takaisinkutsu seuroihin. Siirtolistaa dominoi vähemmän yllättäen maalivahtikaupat, joita SKA suoritti oikein urakalla.

Niputamme joulukuun merkittävimmät siirrot yhteen, kriteereinä vaikutus KHL:n loppukautta ajatellen. Kaikki KHL-siirrot löydät kätevästi tämän linkin takaa.

Joulukuun TOP 10 -siirrot

10. Mikhail Biryukov G Jugra -> Torpedo

Kokenut, 29-vuotias maalivahti ei ole koskaan oikein päässyt näyttämään kunnolla osaamistaan KHL:n huippuseurassa. Torpedo ei ole se suurin mestarisuosikki, mutta selkeä harppaus Jugrasta eteenpäin. Selkeä vahvistus Torpedolle, ja Venäjän maajoukkueessakin pelannut Biryukov janoaa urallaan paluuta huipulle. Aloittanut siirron jälkeen hyvin, kolmesta ottelusta kaksi voittoa, GAA 1.65 ja torjuntaprosentti 93.1.

9. Ilja Sorokin G Metallurg Novokutznetsk -> TsSKA Moskova

Jo kolmatta KHL-kauttaan pelaava venäläisen kiekon suuri maalivahtilupaus. Vuonna 1995 syntynyt Sorokin oli Metallurgin alkukauden yksi harvoista valopilkuista. Pystyi umpisurkean puolustuksen takana pelaamaan yli .900 kiekkoa. On tapaninpäivänä alkavissa junnukisoissa Venäjän ykkösvahti, joten tositoimissa KHL:ssä hänet nähtäneen vasta tammikuun puolen välin tienoilla. Sijoitus tulevaisuuteen – mikäli New York Islandersin 3. kierroksen varaus viime keväältä ei lunasta otteillaan pelipaikkaa rapakon taakse jo ensi kaudeksi.

8. David Ullström C Severstal -> Sibir

Todella potentiaalinen maalintekijä. Ei löytänyt roolia eikä sopivia ketjukavereita huonosti organisoidussa Severstalissa, iskettiin Sibirin kakkoseen Dmitri Monyan ja kapteeni Alexei Kopeikinin keskelle. Neljässä pelissä Sibirin paidassa tehot 2+1 kerännyt Ullström näyttää sopeutuneen Siperiaan hyvin. Lisää on tulossa, pankaa miehen nimi muistiin!

7. Alexander Salak <-> Mikko Koskinen SKA ja Sibir

Mikko Koskinen lähti vuolemaan euroja SKAn riveihin.  (AOP)

Mikko Koskinen lähti vuolemaan euroja SKAn riveihin. (AOP)

Maalivahtien joukkokaupat kuvastavat hyvin SKAn rappiotilaa. Gillaa palaa, pelaajia ostetaan kuin irtokarkkia Makuunista darraisena sunnuntaipäivänä, mutta tulosta ei synny. Salakin ohella toinen SKA-vahti Evgeni Ivannikov laitettiin lihoiksi, ja lainavahti Ezhov (muuten KHL:n paras veska tällä hetkellä) otettiin takaisin Pietariin.

Siirtoruletin pyöriessä ja ruplien palaessa pelaajia kiinnostaa enemmän oma palkka kuin joukkueen pärjääminen. Ei tule pitkää kevättä Pietarissa tänäkään vuonna.

6. Felix Schütz C Admiral -> Omsk

Raimo Summanen saa Schützin myötä hyvän kahden suunnan sentterin, joka pystyy tekemään pisteitä. Alkukauden Saksassa Münchenissä kiekkoillut Schütz kävi pyörähtämässä Vladivostokissa, mutta siirtyi 14 pelin ja seitsemän tehopisteen jälkeen Omskiin. Summasella on nyt kasassa kolme vahvaa hyökkäysvitjaa, mikä nostaa joukkueen osakkeita idässä entisestään. Vaviskaa, Kazan ja Magnitogorsk, Raivo on valmiina.

5. Andreas Engqvist C/RW Atlant -> TsSKA

Mytištšin akuutin rahapulan yksi uhri. Atlantin paras pistemies vaihtoi maisemaa, ja tekee TsSKAn hyökkäyksestä entistä vaarallisemman. Istutettiin Alexander Radulovin ja Igor Grigorenkon loukkaantumisten myötä debyytissään ykkösketjun sentteriksi, mutta tullee pelaamaan loppukauden kolmosvitjassa.

4. Alexei Murygin G Amur -> Metallurg Magnitogorsk

Kuka? Niinpä. Amurissa useamman kauden päällään seissyt Murygin napattiin tutkan alta tuomaan apua Magnitogorskin Vasili Koshechkinille. Alkukaudesta muurina maalillaan seissyt Koshechkin alkoi väsyä, mikä näkyi myös Metallurgin pelaamisessa. Murygin on loistava valinta kakkosveskaksi kovan joukkueen takalinjoille. Kaupan merkitys korostuu kauden edetessä, kun Koshechkin saa lepoa.

3. Tim Stapleton C Neftehimik -> Metallurg Magnitogorsk

Tulkitsin Oskar Osalan kommenteissa piilevän pientä kritiikkiä Metallurgin peluutusta kohtaan, sillä joukue nojaa lähes täysin KHL:n parhaaseen ketjuun Mozjakin-Kovar-Zaripov. Stapleton saattaa tuoda apua tähän ongelmaan, sillä kiekkollinen jenkkisentteri pystyy tekemään peliä. Nyt Osalan ja Denis Platonovin on astuttava esiin ja alettava tekemään peliä yhdessä Stapletonin kanssa. Kaupassa on valtava potentiaali, mutta voi osoittautua myös pannukakuksi. Miten Stapleton sopeutuu ”ynnä muut” -osioon Magnitogorskissa, joka kumartaa kolmen kovan suuntaan?

2. Ondrej Nemec D Atlant -> TsSKA

Mitäköhän tästä kaupasta nyt pitäisi sanoa. Mytištšin krooninen rahapula pakotti myymään myös seuran tärkeimmän puolustajan Nemecin, ja viime keväällä finaaleja Prahan paidassa pelannut kokenut tšekki vahvistaa entisestään TsSKAn vahvaa puolustuspäätä. Vaikkei Nemec mikään Erik Karlsson ole, hän tuottaa tasaisesti tehoja myös hyökkäyspäässä. Loistava hankinta Dmitri Kartalnovin valmentamalta seuralta.

1. Evgeny Ivannikov <-> Ilja Ezhov SKA ja Lada

Ezhov torjuu kiekkoja jatkossa SKA-paidassa. (AOP)

Ezhov torjuu kiekkoja jatkossa SKA-paidassa. (AOP)

Jatko-osio SKAn maalivahtirulettiin joulupäivältä. Mielestäni alkukauden paras maalivahti Ilja Ezhov palasi lainalta Pietarin tähdistöön. Tuo tervettä kilpailua ykkösveskan paikasta ja ottaa osittain painetta pois Koskiselta.

Tulee siis kilpailemaan Koskisen kanssa tosissaan ykkösveskan paikasta. Ja arvioni mukaan sen myös tulee lunastamaan. Ei pelkästään sen takia, että on venäläinen maalivahti, vaan sen takia, että Ezhov ei tule sulamaan ja tottui Ladassa kantamaan joukkuetta yksin harteillaan.

Nostan tämän siirron ykköseksi, koska se kuvastaa hyvin sitä sekasortoa, jossa SKA seurana tällä hetkellä operoi. Paineet menestykseen ovat valtavat, mutta voittoihin pyritään väärin keinoin: nopeasti ja isoilla ruplapinoilla. Pelaajat ovat ihmisiä, ja tällä hetkellä toimintakulttuuri ei ruoki menestystä. Voittava joukkue rakennetaan rauhassa, ajan kanssa ja ympäristön tulee olla pelaamista tukeva kaikilta osin. SKA on vuosi toisensa jälkeen rauhaton seura, jossa vain Ilja Kovaltšukin ja muutaman muun harvan pelaajan asema on turvattu.

Ei käy kateeksi Vjatšeslav Bykovia, kuten ei käynyt kateeksi Jukka Jalostakaan viime kaudella. SKAn ainoa toivo voittaa mestaruus on ostaa kaikilta muilta seuroilta kaikki hyvät pelaajat, mutta täysin pohjaton ei ole kassa Pietarissakaan. Ja etenkään Moskovasta ei kovin moni pelaaja Pietariin halua, Magnitogorskista tai Kazanista puhumattakaan. Sana kiirii nopeasti, vuolkaa pojat ruplia kun siihen on vielä mahdollisuus – penkkikomennus voi tulla yllättävänkin nopeasti.

Mikäli sopimuksia julkistetaan vielä 26. päivän aamuna tai myöhemmin, päivitämme listaa tarvittaessa. Tässä varmistetut sopimusuutiset, tilanne 25.12. klo 23.36.