Oulussa iso kohtaaminen – uinuva jättiläinen heräsi

Liiga-finaaleissa on nähty huippujännittävää herkkua koko rahan edestä ja sitä samaa on tänäänkin luvassa, kun Kärpät isännöi Tapparaa Oulussa.

Tämä sarja on jo osoittanut, että kaikki on mahdollista, sillä finaalit ovat alkaneet kahdella vierasvoitolla ja molemmat ottelut ovat vielä venyneet jatkoajalle. Historiallisen tasainen finaalisarja oli lujaa kyytiä kääntymässä Tapparalle, mutta Kärpät heräsi viimeisillä hetkillä taistoon mukaan ja muutti asetelmat totaalisesti.

Ensimmäisessä ottelussa Oulussa nähtiin näennäistä Tapparan hallintaa, mutta Kärpät onnistui parantamaan ottelun loppua kohden. Lopulta edessä oli jatkoaika, jossa ratkaisua ei odoteltu kuin reilu minuutti: Tapparan Teemu Aalto päätti ottelun viivakudillaan ja tamperelaiset ottivat ison ryöstön.

Toiseen otteluun Tappara tuli entistä paremmin ja varsinkin pelin kaksi ensimmäistä erää olivat kirvesrintojen totaalista hallintaa. Kolmas erä pisti kuitenkin palaset sekaisin, sillä Kärpät tuli jälleen otteluun mukaan iskien kaksi maalia ja venyttäen ratkaisun jälleen jatkoajalle. Lopulta sankariksi nousi vierasjoukkueen Ivan Huml, joka vietti kahden maalin iltaa Hakametsässä.

Finaalisarjassa on nyt takana hieman yli kuusi pelattua erää, joista neljässä tamperelaiset ovat olleet parempia: Tapparan hyökkäyksiinlähdöt, kulmapainit ja puolustuspeli ovat olleet näissä jämäkämpää, mutta Kärpät on lopulta onnistunut pysymään mukana ja iskemään tarvittavat osumat.

Käänteentekevä ottelu?

Kolmanteen vääntöön lähdetään aivan erilaisista lähtökohdista: Kärpät on saanut päätän auki ja ratkaisupelaaja löytyi Joonas Kemppaisen johtaman kolmikon ulkopuolelta. Kärpät-maalilla on nyt varmempi Tomi Karhunen ja lisäksi oululaiset ovat henkisesti vahvempia voittonsa myötä.

Totta puhuen Tappara on näyttänyt huomattavasti valmiimmalta, mutta pienetkin asiat voivat muuttaa tämän sarjan kulkua – kuten Kärppien eilinen voitto. Kuinka tamperelaiset käsittelevät tappion? Pystyykö se jatkamaan omaa hyvää peliään? Jos tappio unohtui saman tien ja Tapparan peli jatkuu samanlaisena, vaaditaan Kärpiltä ehjää 60-minuuttista eikä vain yhtä hyvää erää. Pitkässä juoksussa Kärppien täytyy pysyä tasaisen hyvänä koko ottelun ajan, tai lopulta Tappara tulee voittamaan tämän sarjan.

Oulussa ollaan varmasti onnellisia, kun ratkaisijaksi nousi kokenut ratsu Huml, sillä hänen panostaan Kärpät on kokoajan kaivannut. Vielä jos Ben Maxwell, Lukas Kaspar ja Patrick Davis pystyvät parempaan, on Kärpät erittäin vahvoilla.

Tapparan ympärillä pyörii huomattavasti vähemmän kysymysmerkkejä, sillä joukkueessa ei ole juurikaan alisuoriutujia – päinvastoin – kirvesrinnoissa on lukuisia pelaajia, jotka pystyvät ratkaisuihin. Olli Palolan, Josh Greenin, Pekka Jormakan ja muiden isojen nimien peli on kulkenut, mutta tamperelaisleiristä on löytynyt myös nimettömiä pelaajia, joilta nähdään loistavaa suoriutumista. Esimerkiksi Henrik Haapala ja Masi Marjamäki pesevät Kärppien ulkomaalaisflopit tällä hetkellä 100-0.

Yksi oleellinen kysymys on tänään se, miten Kärpät lähtee ottelun alkuun? Eilen se nosti karvaustaan viimeisessä erässä ollen paljon aktiivisempi, mikä oli lopulta Tappara-pakeille iso palo purtavaksi. Tässä tuli kuitenkin myös iso ongelma esiin: Tappara pääsi useasti vaaralliseen vastaiskuun, muttei onnistunut vain maalinteossa. Jos Kärpät lähtee saman tien aktiiviseen karvauspeliin, avaa se huippupaikkoja vieraille ja montaa paikkaa tamperelaishyökkääjät eivät tarvitse maalintekoon.

Onkin hyvin mahdollista, että tänään peli on samanlaista kuin aiemmissakin kohtaamisissa: Tappara saa alkuun hallinnan ja pääsee ehkä johtoasemaan, mutta lopulta Kärpät ottaa kuskinpaikan. Paljon on myös maalivahtien varassa: Juha Metsola on taatusti mies paikallaan, mutta mikä on Karhusen kunto? Karhuselta vaaditaan maagisia otteita, mikäli Kärpät haluaa ottaa askeleen lähemmäs mestaruuspyttyä.

Finaalisarja jatkuu Oulussa tänään kello 16 ja voit seurata ottelua Nelonen-ilmaiskanavalla, Prolta tai Ruutu-palvelussa.

Muista osallistua myös #Finaalirekkamies kilpailuumme, mistä voit voittaa matkan Stanley Cup -finaaleihin tai tsekkaamaan kanssamme Leijonien otteita Tshekin MM-kilpailuissa. Katso linkin takaa lisää.