Kenestä Liigan tähdeksi?

Liiga saadaan viimeinkin huomenna käyntiin, kun Tappara ja Kärpät ottavat mittaa toisistaan Oulussa. Faneille.com teki oman tähdistökentällisensä ennen alkavaa kautta. Oletko kanssamme samaa mieltä vai puuttuuko tähtikuusikosta oma suosikkisi?

Faneille.comin tähdistökentällinen

liiga-allstars

Tomas Zaborsky, HIFK

26-vuotias slovakki on tehnyt kovaa jälkeä kahdella viime kaudella KHL:ssä. Kaksi vuotta sitten Zaborsky iski Ässien paidassa 52 ottelussa peräti 35 maalia, ja se on varmasti monen muistissa. Nopea slaavilaishyökkääjä on luontainen maalintekijä, jolta nähdään varmasti kovaa tulosta tällä kaudella HIFK-paidassa.

Arvio: Zaborskylla voi olla alkukaudesta hieman hankaluuksia, mutta mitä pidemmälle kausi etenee, sitä paremmin slovakki pelaa. Miehellä on kaikki edellytykset iskeä 30 maalia runkosarjassa ja taistella pistepörssin voitosta.

Josh Green, Tappara

Liigan yksi kokonaisvaltaisimmista pelaajista, joka saattaa hyvinkin olla Liigan paras keskushyökkääjä – ei ehkä pisteiden valossa, mutta monipuolisuutensa ansiosta. Isokokoinen kanadalaishyökkääjä saapui viime kaudella Tapparaan ja iski 44 ottelussa peräti 21 maalia ja 31 tehopistettä. Ikä on vienyt Greeniltä hieman nopeutta, mutta todellisuudessa se ei koidu ongelmaksi.

Arvio: Josh Green tulee muodostamaan yhdessä Jan-Mikael Järvisen Liigan ehkä kovimman sentterikaksikon. Green tekee kirvesrinnoissa kaikkea mahdollista ja iskee terveenä pysyessään 40-50 tehopisteen kauden. Kanadalaisjyrä on vahvoilla myös hyökkääjien plus/miinus -tilastossa.

Olli Palola, Tappara

Viime kaudella Liigan maalipörssin voittanut ja loistavat MM-kisat pelannut Olli Palola jäi yllättäen Suomeen täksi kaudeksi. Palolan huhuiltiin lähtevän Pohjois-Amerikkaan ja varmasti useat KHL-seuratkin halusivat miehen palveluksia. Palolan jääminen oli kuitenkin lottovoitto Tapparalle ja koko Liigallekin. Palola on huikea maalintekijä, jolta voidaan odottaa tuhoisaa jälkeä alkavalla kaudella.

Arvio: ”Keuruun Kovalchuk” nauttii Tapparassa isosta roolista ja iskee satavarmasti kovat maalilukemat. Mahdollisuudet Zaborskyn tavoin iskeä 30 maalia runkosarjassa ja tämä kaksikko saattaa ratkaistakkin maalikuninkuuden.

Lasse Kukkonen, Kärpät

Kohta 33-vuotta täyttävä Kukkonen on ehkä koko Liigan paras puolustaja. Viime kaudella mestaruuden takuumiehenä toiminut puolustaja osoitti pystyvänsä myös pisteiden tekoon tällä tasolla. Kukkonen on täydellinen puolustaja, joka tuskin voittaa puolustajien pistepörssiä, mutta on silti täysin korvaamaton pelaaja oululaisten takalinjoilla.

Arvio: Kukkonen ei välttämättä iske samanlaisia tehoja kuin viime kaudella, mutta taistelee varmasti koko sarjan tehopörssin voitosta. Uskomme Lassen yltävän 20 pisteen rajapyykkiin ja takovan plus/miinus -tilastoon huikean lukeman.

Tuukka Mäntylä, Tappara

Tähtikuusikon kolmas Tappara-pelaaja on Tuukka Mäntylä, joka vietti viime kauden KHL:ssä. Kukkosen tavoin monipuolista peliä pelaava Mäntylä on heittämällä Liigan kärkipuolustajia. 171-senttinen ruutiynnyri on hieman Kukkosta kiekollisempi pelaaja ja Mäntylä saattaakin keikkua puolustajien pistepörssin kärjessä.

Arvio: Mäntylä on Tapparan alakerran sydän, jolta nähdään niin vahvaa ali- kuin ylivoimapeliäkin. 25-30 pistettä ei ole kaukaa haettu ja sillä määrällä Mäntylä yltää pakkien pistepörssin kärkituntumaan. Tapparan laadukas puolustus antaa miehelle myös hieman hengähdystilaa, kun kaikkea ei tarvitse hoitaa yksin.

Ryan Zapolski, Lukko

Zapolski pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa Euroopassa ja keväällä mieheltä nähtiin ilmiömäisiä otteita. Jenkkiveskari pystyy vieläkin parantamaan ja hän tulee taatusti pelaamaan upean kauden. Ykköshaastaja Juha Metsola ei ole kaukana Zapolskin tasosta, mutta Tappara-kassarilla on edessään selvästi parempi puolustus kuin Zapolskilla, minkä vuoksi tilastoihin ei voi täysin luottaa.

Arvio: Zapolski johdattaa Lukon kolmen parhaan joukkoon ja antaa joukkuelleen mahdollisuuden taistella mestaruudesta. Jenkkiveska on todennäköisin Urpo Ylönen -palkinnon voittaja.

Haastajakentällinen

Haastajia tähdistöön voi kaivaa lähes joka joukkueesta. Kauden suurimmat suosikit, Kärpät sekä Tappara, ovat syystäkin saaneet useita edustajia tähdistökenttiimme. Helpompaa sieltä rivien välistä on kuitenkin nousta Liigan ehdottomaan eliittiin hieman tasapaksuista joukkueista. Ryan Lasch tulee nostamaan tällä kaudella TPS:n suosta ja Mikko Mäenpää nauttii suuresta vastuusta Jypinkylässä. On kuitenkin selvää, että yksilöt tarvitsevat taustoilleen myös toimivan joukkueen. Onkin siis vain nähtävää osuvatko raatimme valinnat lähellekään totuutta.

haastajat

Keitä tulokaspelaajia kannattaa seurata?

Puljujärvi on jo väläytellyt vaarallisuuttaan

Puljujärvi on jo väläytellyt CHL:ssä

Jarmo Wasama -palkinto eli tulokaspysti annetaan pelaajalle, joka on osoittanut taitoa kehittyä kansainväliseksi huippupelaajaksi. Tämän vuoksi palkinto ei mene aina tehokkaimmalle tulokaspelaajalle.

Tällä kaudella on iso joukko mielenkiintoisia pelaajia, jotka taistelevat parhaimman tulokkaan tittelistä. On vaikea asettaa ennakkosuosikkeja tähän kisaan, mutta alaikäiset suurlupaukset ovat vahvoilla mediaseksikkyytensä vuoksi. Kärppien Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho ovat varmasti alkukaudella suurennuslasin alla, mutta löytyykö heille pelipaikkaa kivikovassa kärppärosterissa? Puljujärvellä on edessään unelma debyytti heti Kärppien ykköskentässä. Toivottavasti nuorukainen ei itse mieti liikoja tulosvastuuta, sillä herraa ympäröivä kenttä heittää odotukset heti korkealle.

Myös Ässien Aleksi Saarela saattaa olla kova nimi tulokaskisassa. Mikäli Saarela saa viimeinkin terveen kauden alle, voidaan häneltä nähdä sensaatiomainen kausi.

Suurlupausten takaa löytyy myös paljon varttuneempia tulokkaita, kuten Pelicansin Anrei Hakulinen, 24, joka on näyttänyt elokuussa lupaavia otteita. Myös Ilves-puolustaja Saku Salmela, 24, ja JYP-puolustaja Valtteri Kemiläinen, 22, saattavat säväyttää alkavalla kaudella. Puolustajakaksikko on näyttänyt harjoituskaudella potentiaaliaan, mutta pysyykö tahti samana runkosarjassa?

Ei sovi myöskään unohtaa kohulupaus Patrik Lainetta, jonka taidot ovat huippuluokkaa. Laineella on kova työ murtautua pelaavaan kokoonpanoon, ja se pelipaikka vaatii muutakin kuin lahjakkuutta. Aika näyttää, onko Laineen vuoro vielä tällä kaudella.

Viime kaudella nähtiin historiallinen tulokasvuosi, kun kisan kovin kaksikko muodostui maalivahdeista – Ville Husso ja Juuse Saros nousivat seuroissaan ykkösmaalivahdeiksi 18-vuoden iässä. Tällä kaudella tuskin nähdään samanlaista maalivahtishow’ta, mutta sarjastamme löytyy useita nuoria maalivahtilupauksia. Kannattaa pitää silmällä Ilveksen Joonas Korpisaloa, Bluesin Eetu Laurikaista sekä Pelicansin Janne Juvosta.

Tulokkaiden tähdistökenttä

tulokkaat

Kuvat: Alloverpress.fi & liiga.fi