Päänavaus: HIFK:n tuuletusta odotellessa

Ruutu LogoRuutu+ näyttää myös kaikki HIFK:n ottelut suorina lähetyksinä. Tunnusta väriä ja osta oman joukkueesi kaikki ottelut vastaanottimeesi.

Kuin vastauksena viime sunnuntain päänavaukselle, HIFK tiedotti muutoksista, jotka koskevat joukkueen rakentamista ja johtoa. Sanamuodoltaan ympäripyöreän tiedotteen ydinosa oli käytännössä jokaisen joukkueen fanin toivelistan ylin kohta: Urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas (kansikuvassa) siirtyy uusiin tehtäviin. Erään HIFK:ta läheltä seuranneen lähteeni sanoin: ”Nybarin siirtyminen pois tehtävästään on ehkäpä urani suurin yllätys.”

HIFK on hivenen samanlainen organisaatio kuin paljon tapetilla oleva Kittilän kunta. Valta tuntuu istuvan tiukasti pienellä klikillä ihmisiä, jotka pitävät huolta, ettei toiminnan läpinäkyvyys estäisi suhmurointia ja ”hyvä veli”-verkoston vallan ja rahan jakoa. HIFK:ssa kyse ei kuitenkaan ole kepulaisesta klikistä, vaan aatteellisesta yhdistyksestä, joka tunnetaan nimellä Ligaföreningen HIFK r.f. Eikä kyse ole oikeastaan rahasta vaan vallasta.

Ennen legendaarisen urheilutoimenjohtajan Pentti Matikaisen rahantuhlaustalkoita Ligaföreningen omisti HIFK Hockeyn kokonaan. Omistusta oli kuitenkin pakko luovuttaa muille vuonna 2008, jolloin HIFK:n talous näytti heiveröiseltä ja jälkikäteen analysoituna jopa konkurssikypsältä. Tuolloin järjestettiin suunnattu osakeanti, joka toi tarpeeksi rahaa kassaan ja toiminta kykeni jatkumaan entisellään. Antiin osallistui suomenruotsalaisia sukuja, joiden taskuissa painava vanha raha sijoitettiin HIFK:hon osaltaan kielipoliittisin syin. Annin jälkeen Ligaföreningenille jäi kuitenkin yli 40% omistusosuutta ja samalla miltei kaikki äänivalta. Samassa Ligaföreningen HIFK päätti nostaa oman miehensä, Tom Nybondasin, urheilutoimenjohtajaksi.

Monista eri lähteistä saamani tiedon mukaan Tom Nybondas on yksi Ligaföreningenin hallituksen jäsenistä. Siis sisäpiiriläinen, joka nostettiin urheilutoimenjohtajaksi suoraan junnupuolelta. Kaksoisroolissa Nybondas sai vastata joukkueen rakentamisesta käytännössä ilman omistajaportaan valvovaa silmää. Jos tiedot pitävät ollenkaan paikkaansa, niin Nybondasin aika urheilutoimenjohtajana sementöitiin heti valinnasta alkaen. Hänellä ei ollut suoraa esimiestä jolle vastata toimistaan, vaan hän kykeni alusta alkaen olemaan itse oma pomonsa. Näkyvä asema organisaatiossa, josta ei käytännössä tarvitse luopua vasten tahtoaan mukavoittaa kenet tahansa. Näin kävi mielestäni myös Nybondakselle.

Vaikka HIFK:n taloudellinen tulos on ollut positiivinen Nybondasin aikakaudella ja mukaan on mahtunut myös yksi mestaruus, on toimintaa varjostanut eräänlainen laiskuus. Pohdin itsekin usean vuoden ajan, että miten on mahdollista toimia urheilullisesti vuodesta toiseen vajavaisin tuloksin. Aina jokin osa-alue joukkueesta mätti ja kaikkien näkemät tärkeät palaset jäivät puuttumaan. Esimerkiksi tämän hetkinen joukkue toimii jo toista vuotta ilman ykkösketjun sentteriä. Samoin valmentajavaihdokset eivät ole olleet missään linjassa. Tuntuu, että urheilutoimenjohtajalle kuuluvan linjan vetäminen ei luonnistu ja siten valmentajalle tarjottava selkänoja johon luottaa loistaa vain poissaolollaan. Taaksepäin katsottuna onkin huomattava, että Nybondasin aikainen HIFK menestyi tuloksellisesti, mutta ei urheilullisesti.

Olen ehkä liiankin epäileväinen, mutta en ole ollenkaan  varma, että Tom Nybondaksen valta merkittävästi vähenee tiedotetun organisaatiomuutoksen takia. Katselenkin murrosaikaa melko skeptisesti, enkä usko muutokseen ennen kuin sillä hierotaan naamaani oikein urakalla. Toivottavasti kuitenkin tiedotteen sävy pitää paikkaansa ja HIFK:lle saadaan urheilutoimenjohtaja sisäpiirin ulkopuolelta. Näin päästäisiin eroon nyt havaituista ongelmista roolitusten ja vastuiden suhteen.

Fanina uskallankin viimein toivoa. Sekin tunne oli pitkään kateissa, kun joukkue taapersi resursseista huolimatta, eikä urheilulliselle toiminnalle tuntunut löytyvän minkäänlaista uskottavuutta. Nyt on aika kääntää kurssi kohti aurinkoisempia aikoja ja luoda HIFK:sta sen resurssien mukainen dynastia. Toivottavasti muutoksen myötä pölyiset nurkat tuuletetaan kunnolla ja pölyttyneet toimintatavat uusitaan kerta heitolla.

 

Kansikuva: Petteri Paalasmaa / AOP