Kiekkoraati: Tappara on joutunut yllättäviin ongelmiin jo puolivälierissä: ”Puntti alkaa tutista”

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Liigan puolivälierät on saatu vauhdilla käyntiin ja voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Osa pareista on tosin äärimmäisen tasaisia ja erot ovat olleet pieniä. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen tekevät nyt katsauksen puolivälierien antiin.

Onko TPS tällä hetkellä suurin mestarisuosikki?

JH: TPS on ollut etenkin kotijäällään varsin vakuuttava ja kylmäpäinen. HIFK on ollut Turussa täysin aseeton, ja tällä hetkellä on vaikea nähdä, että joukkue yltäisi pakolliseen vierasvoittoon. TPS ei ole lähtenyt mukaan IFK:n hölmöilyihin, vaan on keskittynyt voittamiseen. TPS on ollut pudotuspeleissä vakuuttavin joukkue, joten ei ole suuri vääryys kutsua turkulaisia tällä hetkellä suurimmaksi mestarisuosikiksi.

EK: Puolivälieräjoukkueista TPS vaikuttaa tällä hetkellä varmimmalta jatkajalta välieriin. Turkulaisten pelaaminen on ollut odotetun vahvaa HIFK:ta vastaan ja TPS on pelannut oikeastaan vain yhden heikomman erän kolmen ottelun aikana (toisen kohtaamisen avauserä). Oskari Setänen on pystynyt vastaamaan tolppien välissä huutoon mainiosti ja osoittanut olevansa ison vastuun arvoinen. Turkulaisten kokeneet tähtipelaajat ovat olleet elementissään, minkä lisäksi nuoret lupaukset ovat jatkaneet liitoaan myös pudotuspeleissä. TPS on ehdottomasti yksi suurimpia mestarisuosikkeja, mutta toki ottelusarja HIFK:ta vastaankin on vielä nuori ja kaikki on vielä mahdollista. Turussa on myös havaittavissa pientä kiekkobuumia, mikä antaa TPS:lle varmasti valtavan boostin kotiotteluihin.

Ilves johtaa Tapparaa voitoin 2-1. Minkälaisena näet Ilveksen mahdollisuudet raapia hallitsevasta mestarista vielä kaksi välieriin vaadittavaa voittoa?

JH: Ilves on todella lähellä välieriä. Kaksi voittoa tulevasta neljästä ottelusta riittää jatkopaikkaan eli tilanne on jo kertoimienkin puolesta fifty-fifty. Ilves on yllättänyt Tapparan taktisesti totaalisesti housut kintuissa, eikä Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola ole löytänyt vielä konsteja, jolla hyökkäyspeli olisi palannut runkosarjan tasolle. Kolmannessa ottelussa Tappara oli jo hallitseva osapuoli, mutta Ilves pystyi raapimaan silti voiton jatkoajalla. Olisi siis täysin hölmöä olla uskomatta Ilveksen mahdollisuuksiin tällä hetkellä. Pitää kuitenkin muistaa, että juuri Tappara on ollut se joukkue viime vuosina, joka on lähes aina noussut sillasta. Mikäli Tappara on yhtään niin sitkeä kuin viime vuoden pudotuspeleissä, niin sarja on kaikkea muuta kuin taputeltu, vaikka Tappara häviäisi maanantaina. Oma veikkaukseni on, että otteluparin voittaja ratkeaa vasta seitsemännessä pelissä.

EK: Ilves on toistaiseksi matkalla kohti yhtä kuluvan vuosituhannen kovinta sensaatiota. Avausvoiton pystyi laittamaan vielä kevään huuman piikkiin, mutta kahden edellisen loistavan pelin myötä joukkue on osoittanut todellisen tasonsa. Tappara on tehnyt varsinaisen peliajalla seitsemän edellisen erän aikana vain yhden maalin, joten hallitsevan mestarin puntti alkaa jo tutista, kun taas Ilves saa vain entisestään lisää bensaa liekkeihinsä. Tappara on tosin ollut viimeisten vuosien aikana ennenkin tiukoissa paikoissa, joten sarja on kaikkea muuta kuin ohitse. Kirvesrintojen on ehdottomasti saatava avainpelaajilleen pian onnistumisia tai muuten kausi uhkaa tulla pikaiseen päätökseen. Tämän illan kamppailun jälkeen olemme huomattavasti viisaampia.

JYPiä pidettiin Tapparan ohella suurimpana mestarisuosikkina. Onko JYPin vire pudotuspeleissä ollut pettymys?

JH: JYPin piti olla tyly ja marssia välieriin ilman kompastumisia. HPK on kuitenkin ollut todella hyvä, eikä ole antanut tuumaakaan periksi. HPK on päässyt varsin paineettomaan pelitilaan, kun joukkuetta pidettiin niin suurena altavastaajana. Hämeenlinnalaiset ovat olleet rahtusen edellä maalivahtipelissä, kun nuori Emil Larmi on näyttänyt kykynsä. Torjuntaprosentti 94,69 kertoo oleellisen. Se on voittavan maalivahdin lukema. Jos Larmin vire kestää, tulee tämäkin ottelusarja venymään kenties seitsemänteen peliin. Pidän JYPiä tässä vaiheessa kuitenkin vielä suosikkina etenemään välieriin. Se ei ole näyttänyt vielä läheskään parastaan, kun taas HPK on pelannut osaamisensa ylärajoilla.

EK: JYP ei ole ollut erityisen huono, HPK on vain ollut piirun verran parempi. Kaikki kamppailut ovat olleet äärimmäisen tasaisia ja olisivat voineet kääntyä aivan kummalle tahansa. HPK sai ryöstettyä himoitsemansa kotiedun ja runkosarjan lopussa yhdeksän peräkkäistä kotiottelua voittaneet hämeenlinnalaiset ovat nyt pienoinen suosikki jatkoon. Uskon kuitenkin tämän parin etenevän seitsemänteen kamppailuun, sillä ottelut ovat olleet niin äärimmäisen tasaisia. Kun joukkueet ovat kenttätapahtumien suhteen tasaväkisiä, niin maalivahtien rooli korostuu entisestään. Tässä HPK on ollut Larmin johdolla toistaiseksi hieman edellä.

KalPa on ehkä hieman yllättäen pystynyt vastaamaan Pelicansin fyysisyyteen ja napannut jo kaksi voittoa. Kumpi tästä parista etenee välieriin?

JH: Pakko hypätä KalPan kelkkaan, vaikka ennen ottelusarjan alkua liputin Pelicansia. Pelicans on joutunut ketjurulettiin Juhani Tyrväisen ilkeän loukkaantumisen ja Taavi Vartiaisen pelikiellon myötä. Joukkue joutui hajoittamaan ykkösnyrkkinsä, jossa Tyrväisen lisäksi pelasivat Antti Erkinjuntti ja Vili Sopanen. Kolmikko oli joukkueen megalomaaninen syömähammas, mutta nyt se on kuin muisto vain. Ja kyllä, on ollut todella suuri yllätys, että KalPa on ollut se kaksikon fyysisempi osapuoli. KalPa on pelannut puhtaasti ja kovaa. Uskon sen yllättäneen myös Pelicansin pelaajat, sen verran usein he ovat jäältä varusteitaan keräilleet. Seuraava ottelu on lahtelaisille elintärkeä. Siitä on pakko ottaa voitto, tai uskon kesäloman olevan sen jälkeen todella lähellä.

EK: Tämänkin sarjat kamppailut ovat olleet äärimmäisen tasaisia ja KalPa nappasi kuumempien avainpelaajien johdolla voitot ensimmäisistä otteluista. Pelicans tarvitseekin ehdottomasti tähtipelaajiensa heräämistä: vain Joonas Alanne ja Kimi Koivisto ovat toistaiseksi onnistuneet maalinteossa lahtelaisten riveistä. Petri Matikaisen joukkueet ovat usein olleet parhaimmillaan tiukoissa paikoissa ja uskon Pelicansin saavan niin paljon virtaa helpottavasta avausvoitosta, että joukkue marssii vielä välieriin.

Ketkä yksilöt ovat olleet mielestäsi puolivälierien parhaita pelaajia?

JH: KalPan Janne Keränen on ollut pudotuspelien kovin ratkaisija. Siinä missä moni muu runkosarjan maalitykki on pudotuspeleissä kadonnut kuvasta, niin Keränen on vain heittänyt lisää vettä kiukaalle. Kaksi jatkoaikamaalia kertoo kyvystä ja halusta ratkaista pelejä. Taitojen lisäksi miehen pääkoppa on kunnossa. 3+1 on hieno pistesaldo kolmeen otteluun.

HPK:n puolustaja Joonas Lehtivuori on ollut tasan niin kovassa vireessä JYPiä vastaan kuin ennen pudotuspelejä ennakoin. Lehtivuori on yksi syy siihen, miksi HPK taistelee vahvasti vielä pääsystä mitalipeleihin. Tehopisteet 2+3 ovat hyytävä lukema puolustajalle kolmessa pudotuspeliottelussa. Lehtivuori on vastannut huutoon, ja ei ole ihme, että hän pelaa yli 22 minuuttia peliä kohden.

TPS:n Jonne Virtanen on ollut turkulaisten isäntä talossa. Kolossaalinen hyökkääjä on pitänyt huolen siitä, että joukkueen taitopelaajat ovat päässeet pelaamaan omaa peliään, ja hän on pitänyt taklauksillaan kurin kaukalossa. Virtanen on päässyt hyvin HIFK-pelaajien ihon alle, eikä ole menettänyt itse hermojaan. Virtanen on pistänyt kroppaa likoon taklauten lisäksi myös blokkaamalla monen monta punapaitojen laukausta. Tämän kaiken ohella hyökkääjän pistetilille on kertynyt kaksi syöttöpistettä, joka on vain bonusta.

Tampereen paikalliskamppailussa on tällä hetkellä kaksi tulikuumaa maalivahtia. Ilveksen Antti Lehtonen on ollut Tapparalle melkoinen päänvaiva. Tappara on tehnyt vain neljä maalia nuoren Lehtosen taakse varsinaisella peliajalla. Myös Tapparan nuori maalivahti Dominik Hrachovina on onnistunut. Kahdessa ja puolessa ottelussa tshekkiläisen torjuntaprosentiksi on muodostunut hulppeat 95,31. Hän on ollut vaisun Tapparan selkeästi paras pelaaja, ja on todennäköisesti varmaa, että Teemu Lassilaa ei nähdä enää tolppien välissä tällä kaudella. Tämä kaksikko on ratkaisevassa osassa siinä, kumpi joukkue etenee välieriin.

EK: Haastavaan paikkaan joutunut Denis Godla on pelannut loistavalla tasolla kolme kamppailua ja antanut KalPalle mahdollisuuden taistella voitoista jokaisena iltana. Kuopiolaisten puolustus on nostettava myös kokonaisuudessaan esiin, sillä Niko Mikkolan loukkaantuminen oli valtava takaisku. Tästä huolimatta KalPan pakisto on esiintynyt erinomaisesti. Esimerkiksi Juuso Riikola kellotti lähes 40 minuutin peliajan avauskohtaamisessa Pelicansia vastaan. Lahtelaisten riveistä on vastaavasti nostettava esiin esimerkiksi Kimi Koivisto, joka on ottanut väkevästi roolia tähtipelaajien ruudin ollessa märkää. 24-vuotias hyökkääjä on tehnyt pudotuspeleissä kolme täysosumaa, kun taas runkosarjassa syntyi neljä maalia 34 ottelussa.

Godlan lisäksi maalivahdeista on ehdottomasti nostettava esiin Antti Lehtonen ja Emil Larmi. Altavastaajien veräjänvartioiden on oltava pudotuspeleissä parhaimmillaan, jotta joukkueilla on mahdollisuuksia taistella voitoista. Tämä kevät on ollut muutenkin nuorten maalivahtien esiinmarssi, kun peräti kuudella joukkuella maanantaina aloittava maalivahti on korkeintaan 23-vuotias.

Myös TPS:n nuoret kenttäpelaajat ovat olleet pudotuspeleissäkin erinomaisessa vireessä. Varsinkin Patrik Virta ja Jasper Lindsten ovat jatkaneet runkosarjasta tuttuja ennakoluulottomia otteitaan. Turkulaiset ovat viimeistelleet HIFK:ta vastaan yhdeksän osumaa. Näistä vain kolme oli yli 22-vuotiaiden tekemiä.

Jännitys tiivistyy Liigassa, kun puolivälierät jatkuvat maanantaina. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaMikäli sinulla ei ole vielä Ruutua, niin saat koodeja kätevästi käyttöösi täältä.

Kansikuva: All Over Press