Liiga-ennakko 2017-18: Huiman potentiaalin omaava HPK jatkaa vakuuttavaa menoa

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki HPK:n ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

HPK lähtee tulevaan kauteen viimeisiin vuosiin nähden poikkeuksellisista lähtökohdista: tällä kertaa joukkuetta kohtaan on kovat odotukset. Viime kausi oli hämeenlinnalaisilta erinomainen, ja sama meno jatkunee tälläkin kertaa. HPK on uudistunut kesän aikana maltillisesti, mutta joukkue on nyt vieläkin enemmän päävalmentajansa näköinen.

Viime kausi

HPK:n viime kausi oli kokonaisuudessaan erinomainen. Hämeenlinnalaiset lähtivät sesonkiin rajusti uudistuneena, sillä joukkueeseen hankittiin peräti 16 uutta pelaajaa. Heistä valtaosa osoittautui erinomaisiksi vahvistuksiksi.

Isoin uudistus tapahtui kuitenkin penkin takana. Mainiota työtä Jukureissa tehnyt Antti Pennanen oli HPK:lta erinomainen löytö päävalmentajaksi.

Hämeenlinnalaisten juna lähti oikeille raiteille heti kauden alusta lähtien. HPK voitti ensimmäisestä 11 ottelustaan peräti kahdeksan, mikä antoi osviittaa tulevalle. Pennasen suojattien kausi oli äärimmäisen tasainen, sillä sesonkiin mahtui vain yksi heikompi jakso, kun HPK voitti loppusyksystä seitsemästä peräkkäisestä ottelustaan vain yhden ja senkin jatkoajalla.

Muuten joukkueen talveen ei notkahduksia mahtunut. HPK hävisi kauden kolme viimeistä otteluaan, joissa ei tosin ollut juurikaan panosta. Tämän lisäksi joukkue jäi kahdesti pisteittä kahdessa peräkkäisessä ottelussa, mutta muuten hämeenlinnalaiset onnistuivat palaamaan pisteille heti tappion jälkeen.

HPK sijoittui lopulta viidenneksi runkosarjassa. Eroa seitsemänteen sijaan kertyi kahdeksan pistettä, kun taas JYP kuittasi kotiedun puolivälieriin kolmen pinnan turvin.

Kotietu muodostui kuitenkin yhdeksi ratkaisevista tekijöistä pudotuspeleissä, kun JYP kuittasi paikan välieriin voitoin 4-3. Seitsemästä kohtaamisesta viisi päättyi kotijoukkueen juhliin, kun molemmat osapuolet kuittasivat kertaalleen voitot vieraskaukaloista.

Kausi päättyi HPK:n osalta lopulta tylysti, kun JYP karkasi viimeisessä kohtaamisessa jo kahden maalin johtoon reilun kymmenen minuutin sisään. Joonas Nättinen lisäsi vielä toisessa erässä kotijoukkueen johdon kolmeen osumaan. HPK kiri päätöserässä vielä maalin päähän, mutta tämän lähemmäksi joukkue ei päässyt ja Kerhon sesonki tuli päätökseen.

Siirrot

Sisään:

 • Kristian Vesalainen (Frölunda HC, SHL)
 • Robert Leino (HIFK)
 • Mikko Lehtonen (Kärpät)
 • Victor Backman (Stjernen, Norja)
 • Nikolaj Krag (Rögle BK, SHL)
 • Niklas Friman (JYP)
 • Roope Laavainen (Jokerit)
 • Miro Karjalainen (Texas Stars, AHL)
 • Markus Niemeläinen (Saginaw Spirit, OHL)
 • Jesper Lindgren (MODO Hockey, Allsvenskan)

Ulos:

 • Sakari Manninen (Örebro HK, Ruotsi)
 • Oskari Manninen (Sport)
 • Joni Tuulola (Sport)
 • Julius Valtonen (Ilves)
 • Henrik Forsberg (KooKoo)
 • Matias Haaranen (TUTO Hockey)
 • Waltteri Hopponen (Espoo United)
 • Niko Kapanen (Lopettaa)
 • Tommi Harainen (LeKi)

Maalivahdit ja puolustus

Maalivahtien suhteen HPK:lla on pullat hyvin uunissa. Emil Larmi osoitti jo debyyttikaudellaan olevansa Liigan kärkivahteja ja kannatteli joukkuetta läpi raskaan talven. Larmi lähti viime kauteen kakkosvahtina, mutta nappasi ykköstorjujan viitan Nathan Lawsonilta välittömästi ja kanadalaiselle etsittiinkin pian uusi seura. 20-vuotias Larmi pelasi lopulta neljänneksi eniten Liigan maalivahdeista ja piti maalinsa puhtaana kuudessa ottelussa, mikä oli toiseksi isoin lukema.

Larmin debyyttikausi Liigassa oli häikäisevä. Kuva: AOP

Joukkueen kakkosvahtina jatkaa Antti Karjalainen, joka saapui Hämeenlinnaan jo kesken viime kauden Lukosta. Isoon maalivahtiin on selvästi luottoa HPK:ssa, sillä Karjalainen teki keväällä kolmen vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa.

Maalivahtikolmikon täydentää Ukko-Pekka Luukkonen. Ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin kuuluvan Luukkosen sesonki tosin kulunee pääosin Mestiksen puolella, mikä on pelimäärän kannalta mainio asia. Luukun avaaminen Liigassa ei kehittäisi Buffalo Sabresin viime kesän NHL-draftin toisen kierroksen varausta.

Myös puolustuksen suhteen HPK:n tilanne on hyvä, vaikkakin Sportiin siirtyneet Joni Tuulola ja Oskari Manninen ovat joukkueelle menetys. Muuten avainpelaajat tosin pysyvät Hämeenlinnassa.

Kerhon takalinjojen johtaja on Mathias Porseland. Viime kaudeksi Hämeenlinnaan palannut puolustaja takoi 39 ottelussa 26 pistettä ja kuuluu ehdottomasti pelipaikkansa eliittiin Liigassa. 31-vuotias Porseland solmi alkuvuodesta kahden kauden jatkosopimuksen hämeenlinnalaisten kanssa.

Joonas Lehtivuori tulee olemaan niin ikään isossa roolissa. 29-vuotias puolustaja nousi Pennasen alaisuudessa täysin uudelle tasolle ja tekaisi uuden piste-ennätyksensä, kun 56 ottelun saldona oli tehot 7+18. Lehtivuori kellotti yhdessä Petteri Nikkilän kanssa keskimääräisesti isoimmat peliminuutit ottelua kohden, kun molemmille puolustajille kertyi illassa keskimäärin reilut 22 minuuttia jääaikaa.

HPK on vahvistanut takalinjojaan mielenkiintoisilla nimillä. 24-vuotias Niklas Friman on vanhin viidestä uudesta nimestä sekä ainoa, jolla ei ole NHL-varausta. MODOsta saapunut Jesper Lindgren tuo puolustukseen kiekollista osaamista. 183-senttinen ruotsalainen on nakutti viime kaudella Allsvenskanissa 24 tehopistettä ja on vastaavasti lyhyin uusista hankinnoista. Friman, Markus Niemeläinen, Roope Laavanen sekä Miro Karjalainen ovat vastaavasti kaikki yli 187-senttisiä.

Kerholla on kasassa mielenkiintoinen puolustus. Porselandin johtama kokenut ydin on laadukas ja potentiaalisten nuorten pelureiden myötä kilpailu peliajasta on kovaa.

Hyökkäys

HPK on kärsinyt pahoja takaiskuja hyökkäyskaluston suhteen, kun joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Sakari Manninen siirtyi Ruotsiin ja kapteenina toiminut Niko Kapanen päätti komean pelaajauransa. Muuten runko pysyi hyvin kasassa ja hyökkäyspäästäkin on muodostunut enemmän Pennasen näköinen nippu.

Hämeenlinnalaiset ovat haalineet hyökkäykseensä mielenkiintoisia uusia nimiä. Ruotsalainen Victor Backman haki ensin läpimurtoa kotimaassaan, mutta siirtyi sittemmin Tanskan kautta Norjaan. Stjernenin kapteeni oli viime kaudella pistepörssin neljäs, kun 40 ottelussa syntyi tehot 26+28. Monipuoliselle hyökkääjälle on varmastikin tiedossa iso rooli Pennasen palapelissä.

Mikko Lehtonen palasi viime kaudeksi kahdeksan vuoden kierroksen jälkeen takaisin Suomeen. Peli ei kuitenkaan lähtenyt rullaamaan oikein missään vaiheessa Kärppien paidassa, vaan Lehtosen sesonki sujui hieman käsijarru päällä. Tästä huolimatta EJK:n kasvatti oli kolmanneksi paras pistemies Kärppien hyökkääjistä, mikä tosin kuvastaa enemmän oululaisten kautta. Lehtosella on kuitenkin potentiaalia huomattavasti viime kautta parempaan, joten maisemanvaihto tehnee hyvää. Kookas hyökkääjä on tosin hakenut sopivaa ympäristöä jo pitkään, sillä Lehtonen on edustanut viiden edellisen kauden aikana peräti kahdeksaa eri seuraa.

Niin ikään uutta nostetta uralleen hakee Robert Nyholm, joka palaa kolmen HIFK-kauden jälkeen kasvattajaseuraansa. 24-vuotias hyökkääjä takoi 33 tehopistettä kaudella 2015-16 ja oli tärkeä osa helsinkiläisten hyökkäystä, mutta viime kausi oli askel taakse päin.

Myös Kristian Vesalainen palaa Hämeenlinnaan, tosin lyhyemmän tauon jälkeen. HIFK:n kasvatti on kiekkoillut kaksi viime kautta Frölundan organisaatiossa, mutta piipahti viime kaudella yhdeksän ottelun lainalla HPK:ssa. Nuoren huippulupauksen kausi oli kokonaisuudessaan haasteellinen, mutta Winnipeg Jets nappasi laiturin kesän draftissa avauskierroksen numerolla 24.

HPK:lla on kasassa laadukas hyökkäys. Viime kaudelta jatkaneiden Janne Lahden, Teemu Turusen, Otto Paajasen, Oula Palveen ja kumppaneiden ympärille on helppoa rakentaa toimivat hyökkäysvitjat uusien hankintojen myötä.

Kristian Vesalainen käväisi viime kaudella HPK:ssa hakemassa vastuuta ennen nuorten MM-kisoja. Kuva: AOP

Valttikortit ja uhkakuvat

HPK:n isoin vahvuus on luonnollisesti Antti Pennanen. 38-vuotias päävalmentaja on valtakunnan kuumimpia nimiä valmentajien suhteen eikä syyttä. Pennanen osoitti viime kaudella, että pystyy saamaan rajallisestakin materiaalista aivan kaiken irti. Nyt hänellä on käsissään vielä enemmän itsensä näköinen, kun mukana on paljon nuoria ja potentiaalisia pelureita.

Kerhon materiaalin ydin on laadukas. Pelkästään Emil Larmi antaa joukkueelle mahdollisuuden kamppailla voitosta pelistä toiseen. Tämän lisäksi riveistä löytyy Porselandin kaltaisia pelureita, jotka kannattelevat heikkoina iltoina sekä kääntävät henkilökohtaisella osaamisellaan tiukkoja kamppailuja joukkueensa eduksi.

Keskushyökkääjien suhteen HPK:lla on isoimmat kysymysmerkit. Paajanen, Palve, Leino ja Sillanpää muodostavat kohtalaisen nelikon, mutta monella kilpakumppanilla tilanne on parempi. HPK on tosin Pennasen myötä enemmän kuin osiensa summa, joten pelaajamateriaali ei ylipäätänsä olekaan hämeenlinnalaisten isoin valttikortti.

Nuori ja potentiaalinen joukkue on iso mahdollisuus, mutta samalla uhka. Monien palasten on mentävä kohdilleen, jotta potentiaalinen lunastaminen onnistuu. Varsinkin puolustuksen suhteen on tarjolla isoja ruutuja nuorille pelaajille.

Ota seurantaan

Kristian Vesalainen

Huippulupauksen viime kausi oli haastava, mikä näkyi lopulta varausnumerossakin. Vesalainen viimeisteli viime kaudella seurajoukkueissaan yhteensä vain kuusi maalia, joista neljä syntyi Frölundan nuorten joukkueessa. Tähtäin on korkealla, joten näyttöhalut ovat varmasti huipussaan, mutta realisoituvatko ne hyvien otteiden muodossa? 18-vuotias hyökkääjä käväisi viime kaudella HPK:ssa, mutta visiitistä jäi hieman vaisu kuva yksittäisistä väläytyksistä huolimatta. HPK:lla olisi tilausta maalipyssylle, joten Vesalainen saanee reilusti paikkoja näyttää kykynsä.

Oula Palve

Kammotehot Mestiksessä takonut hyökkääjä totutteli viime kaudella Liigan vauhtiin. Kaksi kautta Jukureissa tuottivat peräti 123 tehopistettä, mutta oli pääsarjassa ajoittain ongelmissa erityisesti fyysisyyden kanssa. Tästä huolimatta Palve nakutteli kohtalaiset tehot 5+17, mutta nyt odotukset ovat korkeammat. 25-vuotiaalle hyökkääjälle olisi tarjolla jopa Kerhon ykkössentterin rooli, mutta pystyykö Palve ottamaan haasteen vastaan?

Faneille.comin arvio: sija 6

HPK jatkaa viime kaudelta tuttua menoaan, mikäli kriittiset avainpelaajat säästyvät loukkaantumisilta. Pennasella on käsissään erittäin potentiaalinen nippu, joka voi parhaimmillaan kamppailla jopa kotiedusta. Kerhon materiaali on tasaisen laadukas: avainpelaajat ovat erinomaisia, minkä lisäksi potentiaalisia nuoria pelureita on paljon. Kilpailu peliajasta tulee olemaan kovaa, mikä potkii nuoria pelaajia eteenpäin.

Faneille.comin ranking 2017-18

Kansikuva: All Over Press