Tapparalla uusi tilanne maalivahtien suhteen – ykkösvahdin paikka täysin auki

Tapparalla on viime vuosiin verrattuna mielenkiintoinen tilanne tolppien välissä. Kausi on jo ylittänyt puolivälin, mutta ykköstorjujan paikasta käydään vielä kovaa taistelua.

Erinomaisesti kauden aloittanut Tappara on valahtanut sarjataulukossa jo sijalle kuusi. Tamperelaiset ovat voittaneet kymmenestä edellisestä ottelustaan varsinaisella peliajalla ainoastaan yhden. Tappara on päästänyt Liigassa viidenneksi vähiten maaleja, mutta kymmenessä edellisessä ottelussa joukkueen verkkoon on tehty 34 maalia, mikä on sarjan isoin lukema. Tamperelaiset pyrkivät tänään parantamaan kurssiaan Bluesin kustannuksella.

Tappara päätti viime kautensa jälleen hopeaan. Joukkue pelasi todella vaisun alkukauden, mutta äityi hirmuiseen iskuun nimenomaan keväällä. Nyt Kirvesrinnnat on pelannut tuloksellisesti paremman syksyn, mutta on päästänyt enemmän maaleja. Myös tehtyjä maaleja on enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tapparan puolustus on pysynyt lähes samana verrattuna viime kauteen. Puolustajista ainoastaan David Kolomatis ja Henrik Tömmernes vaihtoivat maisemaa. Tilalle tuli Norjan pääsarjassa mainiot pisteet tehtaillut Nick Plastino. Suurimmat muutokset tulikin maalivahtipuolelle.

Loistavasti neljä kautta Tapparassa kiekkoja torjunut Juha Metsola siirtyi kesällä uusien haasteiden pariin KHL:ään. Metsola torjui Tapparalle yksin lukuisia pisteitä viime syksyn vaikeina aikoina. 26-vuotias maalivahti torjui tamperelaisten maalilla käytännössä kaikki pelit eikä kakkosmaalivahdille ollut tarvetta.

Tappara hankki tolppien väliin Kärpissä kaksi peräkkäistä mestaruutta voittaneen Tomi Karhusen. 26-vuotias Karhunen kantoi viime kaudella päävastuun oululaisten torjuntatöistä, mutta ei ollut kantanut vielä todellisen ykkösmaalivahdin viittaa vielä harteillaan.

Karhusen tämän kauden otteita on leimannut epätasaisuus. Ajoittain mies on todellinen muuri, mutta toisinaan selän taakse uppoaa luvattoman helposti kiekkoja. Karhunen on pelannut tällä kaudella 28 peliä, joista kymmenessä ottelussa hänen torjuntaprosenttinsa on ollut alle 90. Vastaavasti kahdeksassa pelissä torjuntaprosentti on ollut komeasti yli 95.

Mika Noronen aloitti kauden Tapparan kakkosvahtina ja pelasi kolme ottelua hyvin, mutta miehen ja joukkueen tiet erkanivat. Syiksi on uumoiltu muun muassa liian korkeaa palkkapussia. Norosen jälkeen kakkosvahdin virkaa on hoitanut tshekkiläinen Dominik Hrachovina. 21-vuotias maalivahti on torjunut Liigassa kuluvalla kaudella yhdeksässä ottelussa, joista peräti kuusi on päättynyt kolmen pisteen voittoihin. Hrachovina oli juuri kahden ottelun lainapestillä HPK:ssa ja Kerho voitti molemmat tshekkiläisen pelaamat ottelut. Hrachovina pysäytti yhteensä 66 kiekkoa ja taakse upposi ainoastaan yksi osuma. Mainiot otteet eivät jääneet huomioimatta myöskään Tapparan valmennukselta, sillä Hrachovina aloittaa tänään joukkueen maalilla Bluesia vastaan.

Tapparalla onkin viime vuosiin verrattuna erikoinen tilanne maalivahtien suhteen. Metsola kantoi ykköstorjujan viittaa edelliset kaudet hallussaan ja torjui käytännössä kaikki pelit. Karhusen suhteen kaikki ei ole mennyt parhaalla mahdollisella tavalla, joten tamperelaisten maalilla tullaan näkemään tiukka taistelu ykkösvahdin paikasta. Uuteen vuoteen lähdettäessä molemmat torjujat ovat samalla viivalla ja kevät tulee nopeasti vastaan, joten huonoihin peleihin ei ole juurikaan varaa. Hrachovinalla on tänään erinomainen mahdollisuus ottaa askel kohti kevään sankarin viittaa.

Tappara – Blues alkaa tänään kello 18.30. Voit seurata ottelua tuttuun tapaan Nelonen Prolta tai Ruutu -palvelusta. 

Kansikuva: All Over Press