Tanskassa piilee iso yllätyspotentiaali

Jääkiekon MM-kisojen pudotuspelit potkaistaan tänään käyntiin. Suomi kohtaa iltapäiväottelussa Tanskan, jonka turnaus on ollut vähintäänkin hyvä.

Tanska lähtee puolivälieriin Suomea vastaan selvänä altavastaajana, mutta juutit ovat osoittaneet, ettei heitä voi aliarvioida. Tanska voitti lohkovaiheessa neljä ottelua, mutta seitsemän pelin sisään mahtui vain yksi ”ohipeli”, kun Venäjä möyhi tanskalaiset maalein 10–1. Joukkue kaatoi muun muassa Tshekin maalein 2–1 ja nappasi Sveitsiltä yhden pisteen, joten kiusaamispotentiaali on korkealla.

Joukkueen ehkäpä suurin ase on ylivoimapeli, joka on ollut turnauksen parasta tähän mennessä. Tanska on nakuttanut ylivoimamaaleja huikealla prosentilla: 34.62%, jonka vierellä Leijonatkin kalpenee. Ylivoiman toimivuuden takana ovat NHL-avut Lars Eller, Jannik Hansen ja Nikolaj Ehlers sekä AHL-tykki Nicklas Jensen. Tämä nelikko pystyy loistamaan Suomeakin vastaan, joten jäähyttömyys on Leijonien päivän yksi suurimmista teemoista.

Tanska ei lepää kuitenkaan vain kärkihyökkääjiensä temppujen takana, vaan joukkue on osoittanut turnauksessa myös loistavaa puolustuspeliä. Kuten Leijonatkin, Tanska pelaa vahvaa viisikkopuolustuspeliä, minkä vuoksi vastustajan on usein ollut hankala päästä todellisille maalintekopaikoilla. Kaiken lukkona on häärinyt maalivahti Sebastian Dahm, joka pelaa paraikaa elämänsä turnausta. Dahm saattaa pelata Itävallan pääsarjassa, eikä hän ole mikään iso nimi, mutta hänen itseluottamuksensa on tapissa, mikä näkyy kaikessa tekemisessä.

Yksi olennainen pointti on myös se, että Tanska on saanut huilata yhden päivän Leijonia enemmän. Toki matkustaminen Moskovasta Pietariin ja tottuminen uuteen halliin sekä uuteen hotelliin tuovat omat murheensa, mutta tanskalaisten akut ovat ainakin ladattu täyteen. Tanskan otteluohjelma on ollut kammottava, sillä joukkue on pelannut peräti kolme kertaa peräkkäisinä päivinä lohkovaiheen aikana. Tanska on päässyt vain yhteen lohko-otteluun enemmän levänneenä kuin vastustajansa, mikä on varmasti myös vaikuttanut aiemmin joukkueen tekemiseen.

Peruspeli riittää

Edellä mainitut asiat tekevät Tanskasta yllätysvalmiin joukkueen, mutta totuuden nimissä Leijonille pitäisi riittää normisuoritus välieräpaikan lunastamiseksi. Tanskan joukkueen kärki on laadukas, mutta alempien kenttien taso romahtaa rajusti, kun taas Leijonat iskee juuttien kimppuun vahvan neljän kentän voimin.

Suomi on kuitenkin sinänsä hankalassa tilanteessa, että sen pitää hallita kiekkoa ja tapahtumia kentällä. Kanadaa vastaan nähty puolustuspeli on Suomelle ominaista, mutta Tanskaa vastaan niin ei voi pelata. Kun Suomi hallitsee kiekkoa, kasvaa myös virhealttius.

Suomi on osoittanut tässä turnauksessa, ettei se aliarvioi pieniäkään maita, joten Leijonissa ei piile varsinkaan tänään minkäänlaista sulamisen pelkoa. Tällaisissa tilanteissa vaaditaan kokemusta ja sitä Suomelta löytyy mielin määrin.

Tanskan voittomahdollisuudet ovat olemattoman pienet, mutta kysymys kuuluukin, kuinka kauan juutit roikkuvat Suomen mukana? Mitä pitemmälle Tanska pystyy pysymään tasoissa, sitä hankalammaksi Suomen peli käy. Suomen kannalta tärkeintä olisi saada ottelun alkuun avausmaali, milloin Leijonien peliin löytyisi enemmän rentoutta.

Arvio:

Tanska antaa tänään kaukalossa 100 prosenttia ja vähän yli, joten Leijonat saa vastaansa äärimmäisen ärsyttävän joukkueen. Hyvin liikkuva juuttilauma pysyy taatusti pitkään Leijonien kyydissä, kunhan joukkueen lataus ei mene yli. Jäähyilyyn sortuminen veisi Tanskan mahdollisuudet saman tien. Suomen peli on kulkenut hyvin pikkumaita vastaan, mutta avausmaalia on välillä metsästetty melko pitkään. Jos kiekko ei ala taaskaan löytämään verkkoihin nopeasti, alkaa tuska kasvaa, ja silloin tanskalaiset osaavat ottaa kaiken ilon irti tilanteesta. Materiaaliero nousee kuitenkin liian isoksi tekijäksi, ja Leijonat nappaa välieräpaikan itselleen, mutta lukemat eivät kasva isoksi. Loppulukemat 4–1 Suomelle ei ole kaukaa haettu.

Suomi-Tanska alkaa tänään kello 16.15. Voit seurata ottelua MTV3-ilmaiskanavalla tai MTV Sport1 -kanavalla. Betsson tarjoaa MM-kisoissa 20 euron riskittömän vedon, jolla saat lisäjännitystä peleihin. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.

Kansikuva: All Over Press