Tässä ovat päättyneen kauden kouluarvosanat Liiga-joukkueille

Liiga saatiin päätökseen viime viikolla, kun Tappara kruunattiin viimein mestariksi. Onkin aika antaa joukkueille kouluarvosanat kaudesta. Mukaan mahtui arvosanoja hylätystä aina täyteen kymppiin.

15. Blues: 4+

Bluesin arvosana on ristiriitainen. Espoolaisille ei olisi alunperinkään pitänyt myöntää lisenssiä Liigaan, sillä seuran talous oli niin pahasti kuralla. Tämä aiheutti lähes eeppisiä piirteitä saaneen pelaajien joukkopaon. Jäljelle jääneet pelaajat kuitenkin taistelivat kentällä loistavasti, mistä arvosanaan tulikin plussa.

14. Ilves: 5

Ilves aloitti kauden erinomaisesti, mutta paha loukkaantumissuma ajoi joukkueen tappiokierteeseen ja voitot olivat tiukalla koko loppukauden ajan. Pisteet kuitenkin siitä, että korjausliikettä yritettiin vielä tammikuussa ja Tuomas Tuokkola vaihtui Kari Heikkilään. Ongelmat olivat kuitenkin muualla kuin valmennuksessa ja tuloksena oli kuusi täyttä pistepottia viimeisestä 22 ottelusta.

13. HPK: 5

HPK:n kausi ei lähtenyt oikein missään vaiheessa kunnolla käyntiin, vaan hämeenlinnalaiset majailivat sarjataulukon häntäpäässä koko kauden. Hämeenlinnalaisten toiveet murentuivat aivan viimeistään siirtorajan kynnyksellä, kun parhaat pelaajat kaupattiin pois. Kyseessä oli todellinen välikausi Kerholle ja syksyyn mennessä joukkueessa tapahtuu isoja muutoksia.

12. Ässät: 7,5

Porilaisnippu tarjosi paljon väriä kauteen. Joukkue taisteli viimeisestä pudotuspelipaikasta aivan viime metreille asti, mutta palkkio jäi odottamaan vielä tulevaisuuteen. Ässistä nousi myös monia yksittäisiä onnistujia ja varsinkin nuoret kantoivat vastuuta esimerkillisesti. Pekka Rautakallion potkut toi säröjä kauteen, mutta energinen Mikael Kotkaniemi lähes pelasti loppukauden.

11. KooKoo: 8+

Moni sijoittu kausiennakoissa KooKoon varmalle jumbosijalle, mutta kouvolalaiset osoittivat ansainneensa paikan Liigassa. Petri Mattilan suojatit osoittivat olevansa vaikeasti voitettavissa, mutta materiaalin kapeus tuli esiin ratkaisuhetkillä. Kokonaisuutena kouvolalaisten avauskausi Liigassa oli hyvä ja joukkue tullee taistelemaan tulevilla kausilla entistä tiukemmin pudotuspelipaikasta.

10. Sport: 9

Taistelu viimeisestä pudotuspelipaikasta oli yksi kauden kohokohdista. Tomek Valtosen Sport vei kilpailussa pisimmän korren ja vaasalaisten kausi jatkui ansaitusti myös runkosarjan jälkeen. TPS:n kokemus oli kuitenkin liikaa ja Sportin kesäloma alkoi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaasalaiset saivat kaudesta kuitenkin paljon hyvää kokemusta tulevaisuutta varten.

9. KalPa: 7,5

Loukkaantumiset olivat myös KalPan riesana pitkin kautta. Kuopiolaiset päästivät runkosarjassa Kärppien jälkeen vähiten maaleja ja kiekkokontrolliin pohjautuva pelitapa aiheutti jälleen paljon kritiikkiä. Pelicans kukisti kuopiolaiset pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mikä jätti vaisun kuvan KalPan koko kaudesta.

8. Pelicans: 8,5

Pelicansin otteluista ei tapahtumia puuttunut ja lahtelaiset pysyivät otsikoissa pitkin kautta. Petri Matikaisen debyyttikausi pussinokkien penkin takana oli kuitenkin kokonaisuutena onnistunut. 49-vuotias päävalmentaja sai revittyä materiaalista aivan kaiken irti ja nyt se riitti puolivälieriin. Ensi kaudella lahtelaiset taistelevat varmasti jälleen suorasta pudotuspelipaikasta.

7. TPS: 8+

Ari-Pekka Selin onnistui palauttamaan uskottavuuden TPS:n toimintaan, vaikka lähtö tulikin puolivälierissä Kärppiä vastaan. Turkulaisten ongelmana oli epätasaisuus. Joukkue saattoi pelata ensin todella loistavan ottelun, mutta hävitä seuraavana iltana häpeällisellä esityksellä. TPS taisteli aivan viimeiseen asti suorasta pudotuspelipaikasta ja pisti oululaiset pudotuspeleissä tiukoille, joten turkulaisten kausi oli kokonaisuutena ehdottomasti positiivinen.

6. Lukko: 7

Risto Dufvan viimeinen kausi Lukon peräsimessä sujui ristiriitaisissa merkeissä eikä joukkue päässyt oikein missään vaiheessa täyteen liitoon. Runkosarja meni vielä kohtalaisesti, sillä suora pudotuspelipaikka oli raumalaisten ainoa tavoite. Puolivälierissä kyyti oli kuitenkin kylmää eikä Tapparalla ollut ongelmia raumalaisten kanssa. Päättynyt kausi oli samalla yhden aikajakson päätös ja Lukon kirjassa alkaa uusi luku tulevalla kaudella. Nykyinen joukkue vaihtuu paljon, mikä ei ole välttämättä ollenkaan huono asia.

5. SaiPa: 8

SaiPan kausi jäi positiivisen puolelle, mutta lappeenrantalaisille jäi paljon hampaankoloon. Runkosarjassa joukkue sijoittui viidenneksi, mikä oli lähtökohtiin nähden varsin hyvä tulos. Joukkuetta vahvistettiin vielä siirtorajan lopulla, mikä nosti entisestään kannattajien odotuksia pudotuspeleihin. SaiPa teki viidessä puolivälieräottelussa vain kymmenen maalia JYPin verkkoon ja tuloksena oli iso pettymys. Moni lappeenrantalaisten avainpelaajista oli kaukana parhaasta tasostaan kauden tärkeimmillä hetkillä.

4. JYP: 8,5

Liigan kestomenestyjä JYP selvitti jälleen rutiinilla tiensä neljän joukkoon. SaiPaa vastaan JYP osoitti vahvuutensa, mutta välierissä HIFK oli yksinkertaisesti paljon parempi ja tuloksena oli ajautuminen pronssiotteluun. Kokonaisuutena JYPin kausi oli positiivinen ja Marko Virtanen onnistui saamaan joukkueesta kaiken irti. Jyväskyläläiset ovat takuuvarma suorittaja, joka ei petä.

3. Kärpät: 8

Kärpät lähti kauteen suurimpana mestarisuosikkina, mutta tuloksena oli tyytyminen pronssimitaleihin. Kärpät tarjosi välierissä Tapparaa vastaan jälleen todellista draamaa kiekkokansalle. Lauri Marjamäen aika Kärppien peräsimessä tuli päätökseen ja mitaliputki sai jatkoa, vaikka kausi oli kokonaisuutena lievä pettymys oululaisille. Kärpät uudistuu todella paljon tulevalle kaudelle ja myös Oulussa käännetään uusi luku, kun Kai Suikkanen aloittaa joukkueen päävalmentajana.

2. HIFK: 9

HIFK:n joukkue oli kasattu loistavasti eikä helsinkiläisiltä näyttänyt löytyvän mitään heikkouksia. Antti Törmänen johdatti punapaidat seurahistorian ensimmäiseen runkosarjan voittoon ja myös pudotuspeleissä peli luisti loistavasti. Pahat loukkaantumiset astuivat kuitenkin kuvaan kriittisillä hetkillä eikä HIFK pystynyt vastaamaan Tapparan taktisiin muutoksiin kolmannen finaalin jälkeen. Helsinkiläisille jäi varmasti päällimmäisenä mieleen karu pettymys, mutta kyllä se hopea varmasti kirkastuu mielissä kesään mennessä.

1. Tappara: 10+

Tapparan kausi oli napakymppi. Joukkueella riitti paljon epäilijöitä, mutta Jussi Tapola osoitti viimeistään nyt kykynsä valmentajana. Todella upea nousu finaaleissa kolmannen ottelun 0-6 -tappion jälkeen. Joukkue oli täynnä loistavia yksilöitä, joista varsinkin Patrik Laine ja Tomi Karhunen astuivat esiin kauden tärkeimmillä hetkillä. Mestaruus meni täysin oikeaan osoitteeseen.

Kansikuva: All Over Press