Kommentti: Surkeasti sujunut kausi pakotti SaiPan rohkeaan ratkaisuun

Ruutu LogoLiigan ratkaisupelit ovat käsillä. Voit seurata kovinta kotimaista kiekkoa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – katso pelit ilmaiseksi!

SaiPa julkisti maanantaina uuden päävalmentajansa sopimuksen, kun Tero Lehterä astuu lappeenrantalaisten peräsimeen. Vaikka sopimus on varsin maltillinen, mallia 1+1 kautta, niin kyseessä on SaiPan lähihistoriaan nähden poikkeuksellisen rohkea valinta.

Lappeenrannassa ollaan totuttu luottamaan keltamustaan historiaan joukkueen johtohenkiöiden suhteen. Lähes jokaiselta joukkueen johtoportaassa toimivalta henkilöltä löytyy lähes poikkeuksetta jotain aikaisempaa historiaa SaiPasta. Nykyinen toimitusjohtaja Mark Ek ja hänen edeltäjänsä Riku Kallioniemi kiekkoilivat pelaajaurillaan SaiPassa, aivan kuten urheilujohtajana toimiva Antti Tuomenoksa. Myös muun muassa maalivahtivalmentaja Janne Valtoselta löytyy pelaajataustaa keltamustista väreistä.

Sama on pätenyt SaiPan päävalmentajiin. Viimeisen 20 vuoden aikana joukkueen päävalmentajilta on löytynyt aina joko aikaisempaa pelaaja- tai valmennustaustaa SaiPasta ennen astumista korkeimmalle korokkeelle. Ari Santanen ja Ari-Pekka Selin toimivat aiemmin apuvalmentajina, Pekka Tirkkonen, Heikki Mälkiä, Petri Skriko, Teijo Räsänen, Reijo Mansikka  ja Ilkka Kaarna kiekkoilivat Lappeenrannassa pelaajaurillaan. SaiPan historiassa saa mennä aina vuoteen 1991, kun joukkueen päävalmentajana toimi henkilö, jolla ei ollut aikaisempaa sidettä seuraan. Tuolloin lappeenrantalaisten pääkäskijänä toimi tshekkiläinen Vaclav Sykora.

Tero Lehterä oli SaiPalta poikkeuksellinen ja rohkea valinta. Keltamustat olivat tehneet Tirkkosen alaisuudessa nousua kohti Liigan kärkipäätä, mutta viime kaudella joukkue sukelsi pahasti. SaiPa on aloittanut tulevan kauden markkinointia tunnisteella #uusialku.

Ja sitä se tosiaan on. Lehterä astuu organisaatioon täysin ulkopuolelta, minkä lisäksi 44-vuotiaalla espoolaisella on aikaisempaa päävalmentajakokemusta vain Bluesin nuorista. Kaudella 2015-16 hän toimi Liigassa Bluesin apuvalmentajana ja olisi omien sanojensa mukaan noussut tälle kaudelle päävalmentajaksi, mikäli organisaatio ei olisi ajautunut konkurssiin.

Moni joukkue olisi SaiPan tilanteessa helposti luottanut johonkin kokeneempaan valmentajaan, koska Lappeenrannassa ei ole varaa toiseen peräkkäiseen farssikauteen. SaiPa valitsi kuitenkin rohkeamman linjan.

Lehterä voi osoittautua todelliseksi lottovoitoksi lappeenrantalaisille. Hän on työskennellyt paljon nuorten kanssa ja SaiPassa hän ei tule saamaan sarjan parasta materiaalia käyttöön. Se tosin sopinee miehelle mainiosti, sillä Lehterä on jo lyhyen uransa aikana tullut tunnetuksi mainiona nuorten pelaajien kehittäjänä.

Haasteita tulee toki varmasti riittämään. Lehterä puhui SaiPan maanantaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa pyrkivänsä peluuttamaan aktiivista, SHL:stä tutumpaa pelitapaa, jollaista Liigassa ei ole vielä nähty. Hän tosin mainitsi heti tiedostavansa isot haasteet täysin uudenlaisen pelitavan suhteen.

Uuden ja kokemattoman päävalmentajan suhteen on toki aina myös paljon riskejä. Nämä varmasti tiedostetaan Lappeenrannassakin, mutta silti seura uskalsi ottaa ison askeleen eteenpäin. Lyhyt sopimus myös minimoi riskit Lehterän suhteen. SaiPa on osoittanut jo hyvissä ajoin olevansa oikeasti valmiina uuteen alkuun.

Kansikuva: All Over Press