TOP 10: Isoimmat kotimaiset nimet Euroopan siirtomarkkinoilla

Euroopan kaikki kiekkosarjat on saatu jo aikoja sitten päätökseen ja joukkueiden ensi kauden pelaajarungot alkavat hiljalleen hahmottua. Vielä on kuitenkin iso liuta kotimaisia pelureita, joiden sopimuksia ensi kaudeksi ei ole ainakaan vielä julkaistu.

10. Topi Jaakola

Topi Jaakola kiekkoili kolme edellistä kautta Jokereissa, mutta nyt työnantaja vaihtuu, kun helsinkiläisseura ei käyttänyt sopimuksessa ollutta optiota. Rutinoituneen puolustajan päättynyt sesonkin oli aiempiin vuosiin nähden heikompi, mutta 33-vuotias Jaakola selvitti silti tiensä MM-kisoihin. Jaakola on pelannut peräti viisi edellistä kautta KHL:ssä ja yhteensä ulkomaisissa sarjoissa on vierähtänyt jo yhdeksän vuotta. Varmaotteiselle puolustajalle löytyisi varmasti edelleen ottajia ulkomaillakin.

9. Janne Jalasvaara

Janne Jalasvaara on pelannut KHL:ssä reilut kuusi edellistä kautta. Joukkue on tosin vaihtunut kolmena vuotena putkeen. 33-vuotias Kärppien kasvatti kiekkoili päättyneellä kaudella Kunlun Red  Starissa ja saalisti uransa parhaat pisteet KHL:ssä, kun 49 ottelussa syntyi tehot 5+11. Kiinalaisseura ei kuitenkaan ollut halukas jatkamaan suomalaisen sopimusta. Näin ollen vapailla markkinoilla on toinenkin kovan kaliiberin oman pään luuta.

8. Tuukka Mäntylä

Tuukka Mäntylä oli yksi Jalasvaaran viime kauden joukkuekavereista ja tamperelaisen sopimus kiinalaisseuran kanssa tuli niin ikään päätökseen. 36-vuotias puolustaja osoitti olevansa edelleen hyvässä iskussa, kun maailman toiseksi kovimmassa kiekkoliigassa syntyi 57 ottelussa tehot 10+14. Mäntylä piipahti viime kauden lopussa voittamassa mestaruuden Tapparassa, mutta ottajia on varmasti edelleen ulkomailla.

7. Tomi Sallinen

Tomi Sallisen debyyttikausi KHL:ssä ei mennyt aivan odotusten mukaan, vaikka sentterin arvoa ei varsinaisesti mitata. Seurakin vaihtui kesken kautta, ja lopulta Neftekhimik Nizhnekamskin ja Kulun Red Starin paidassa syntyi yhteensä 49 ottelussa pisteet 8+5. 28-vuotiaan keskushyökkääjän kaksi edeltävää kautta antoivat kuitenkin osviittaa miehen hyökkäyspään potentiaalista, kun 100 ottelussa kertyi 68 tehopistettä. Vielä ei kuitenkaan liene Sallisen aika palata kotimaan kaukaloihin, vaan tuleva osoite löytynee esimerkiksi Ruotsista tai Sveitsistä.

6. Jonas Enlund

Jonas Enlundia voi kutsua jo kokeneeksi KHL-peluriksi, sillä vyöltä löytyy yli 300 ottelua maailman toiseksi kovimmassa kiekkoliigassa. Ensimmäiset viisi kautta sujuivat Sibir Novosibirskissä mainioin tehoin, mutta pari edellistä kautta ovat olleet PiTa:n kasvatille haasteellisempia. Kahden edellisen vuoden aikana Enlund on edustanut peräti neljää eri seuraa eivätkä tehot ole olleet Sibirin vuosien tasolla. 29-vuotias hyökkääjä on kuitenkin pelimies parhaassa iässä, joten pelipaikan luulisi irtoavan vielä KHL:stä.

5. Veli-Matti Savinainen

Veli-Matti Savinainen oli mestaruuden voittaneen Tapparan kulmakiviä läpi sesongin. 31-vuotias laituri on osoitus siitä, että myöhemmälläkin iällä voi kehittyä vielä kiekkoilijana. 30 täysosuman myötä Liigan maalipörssin voittanut laituri on tehnyt valtavasti töitä luistelunsa suhteen, mikä näkyi kaukalossa. Savinainen julkaisi jo Instagram-tilillään, että osoite vaihtuu ensi kaudeksi, mikä ei ollut varsinaisesti yllätys. Noin huiman kauden jälkeen ottajia on varmasti jonoksi asti.

4. Teemu Ramstedt

Teemu Ramstedtin kausi 2015-16 HIFK:n paidassa oli napakymppi, joten sentteri teki viime kaudeksi paluun KHL:ään. Amur Khabarovskin paidassa syntyi 49 ottelussa tehot 7+18, millä irtosi toinen sija joukkueen sisäisessä pistepörssissä. 29-vuotiaalle pelimiehelle riittää varmasti edelleen paljon kysyntää, vaikka ensi kauden sopimusta ei ole ainakaan vielä julkaistu.

3. Harri Säteri

Harri Säteri nousi koko kansan huulille mainoilla otteillaan MM-kisoissa. 27-vuotiaan maalivahdin kausi Vitjaz Podolskissa oli niin ikään hyvä, mutta sopimus seuran kanssa tuli päätökseen. Tapparan kasvatti on pysäyttänyt kiekkoja kolme edellistä kautta Vitjazissa ja Säteri on torjunut pääosin hyvällä tasolla. Ennen KHL-vuosiaan Säteri yritti reilun kolmen kauden ajan läpimurtoa Pohjois-Amerikassa, mutta NHL-pelejä ei kuitenkaan kertynyt vyölle. Edellisten vuosien aikana maalivahti on kuitenkin osoittanut tasonsa ja uuden työnantajan pitäisi löytyä vaivattomasti.

2. Olli Palola

Olli Palola kävi koittamassa siipiään KHL:ssä kaudella 2015-16, mutta siirtyi viime kaudeksi Ruotsin pääsarjaan Växjön riveihin. Tämä oli onnistunut ratkaisu, sillä KeuPan kasvatti oli sarjan pistepörssin kolmas tehoin 21+27. 29-vuotiaan osakkeet nousivat varmasti valtavasti hurjan sesongin jälkeen eikä paluu kotimaahan liene ajankohtainen.

1. Teemu Hartikainen

Teemu Hartikainen on suomalaisista kolmanneksi paras pistemies viime kaudella KHL:ssä, kun KalPan kasvatti takoi 46 ottelussa tehot 19+17. 27-vuotias hyökkääjä on pelannut neljä edellistä kautta Salavat Julajev Ufassa ja tehnyt tasaista työtä vuodesta toiseen. Neljän kauden ja 207 ottelun aikana Hartikainen on kirjauttanut peräti 145 tehopistettä. Paluu Liigaan ei varmasti tule kysymykseenkään, ja ottajia löytyy todennäköisesti KHL:stäkin. Pohjois-Amerikkakaan ei varmasti ole pois suljettu vaihtoehto. Hartikainen yritti jo läpimurtoa NHL:ään vuosikymmenen alussa. Tuolloin kolmessa kaudessa kertyi 52 ottelua NHL:ssä.

Kansikuva: All Over Press