TOP 10: Liigan kovimmat hankinnat – kilpavarustelu on käynyt erittäin kuumana

Liigan alkuun on enää vajaa kuukausi, joten joukkueet ja tämän myötä voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Liigaan on tehty viime kauden jälkeen todella kovia hankintoja, joten odotettavissa on jälleen erittäin mielenkiintoinen kausi. Tässä toistaiseksi kymmenen kovinta hankinta Liiga-joukkueiden osalta. 

10. Iikka Kangasniemi, HIFK

Iikka Kangasniemi nousi raketin lailla liigakartalle pari vuotta sitten Pelicansissa, kun 47 ottelussa kertyi 39 pistettä. Viime kausi oli haasteellisempi sekä rikkonaisempi, mutta 36 tehopistettä oikeutti silti Pelicansin sisäisen pistepörssin kärkisijaan. Maisemanvaihto tehnee 23-vuotiaalle laitahyökkääjälle hyvää ja HIFK saa riveihinsä poikkeuksellisen taitavan pelaajan. Kangasniemi on erittäin nopea, minkä lisäksi hän on hyvä kiekon kanssa sekä omaa erinomaisen pelisilmän. HIFK:ssa pienikokoinen hyökkääjä pääsee pelaamaan täysin vahvuuksillaan, joten tuloksen pitäisi olla sen mukaista.  

9. Tuukka Mäntylä, Tappara

Tapparan takalinjoilta poistui isoja nimiä, joten Tuukka Mäntylä on tervetullut vahvistus tamperelaisille. Kokenut puolustaja on pelannut Tapparassa useaan otteeseen 2010-luvulla, edellisen kerran kaksi vuotta sitten keväällä, kun hän saapui keväällä auttamaan kasvattajaseuransa mestariksi. Tämän jälkeen Mäntylä pelasi kohtalaiset kaudet KHL:ssä sekä SHL:ssä, mutta 37-vuotias puolustaja on edelleen laadukas pelaaja kotimaiseen Liigaan. Ennen kaikkea Mäntylä tuo kestomenestyjän takalinjoille roiman annoksen johtajuutta.  

8. Tommi Santala, HIFK

Tommi Santala tekee paluun Liigaan pitkän tauon jälkeen, sillä hyökkääjä pelasi edellisen kerran Suomessa kaudella 2007-08. Tämän jälkeiset vuodet vierähtivät pääasiassa Sveitsissä, lukuun ottamatta lyhyttä visiittiä KHL:ssä. Santala nakutti Sveitsissä 427 ottelussa peräti 389 tehopistettä eikä tahti hidastunut viimeisilläkään vuosilla. 39-vuotiaalle hyökkääjälle on tarjolla isot saappaat HIFK:ssa ja häneltä odotetaan erityisesti tehoja. HIFK:n keskikaista on varsin kapea, joten Santalalle on tiedossa reilusti vastuuta. 

7. Antti Erkinjuntti, Tappara

Antti Erkinjuntti lähti viime kaudeksi valloittamaan Sveitsiä. Sesonki oli rikkonainen, mutta k35 ottelun saldona oli kuitenkin mainiot 29 tehopistettä. Nyt tie vei kuitenkin kolmen kauden jälkeen takaisin Tapparan paitaan, jonka riveissä hän oli kolmesti voittamassa hopeaa ennen lähtöään Pelicansiin. Lahdessa Erkinjuntti kuului joukkueensa parhaimmistoon ja takoi kaudella 2016-17 peräti 41 pistettä, mikä on miehen piste-ennätys Liigassa. 32-vuotias laituri hakee Tampereelta jälleen uutta nostetta ja mieheltä sopii odottaa jälleen tuhoisaa jälkeä hyökkäyspäässä. 

6. Eric Perrin, JYP

Eric Perrinin uran jatkumisen suhteen oli isoja kysymysmerkkejä, mutta konkari palasi vielä Jyväskylään vuoden sopimuksella. Keskushyökkääjän kolme viime kautta Turussa olivat rikkonaisia, mutta kanadalainen kuului silti sarjan parhaimmistoon kaudesta toiseen. Ulkomaalaisten ennätykset uusiin lukemiin viime kaudella takonut Perrin on vielä erinomainen vahvistus Liigaan, vaikka ikää löytyy kohta jo 43 vuotta. Perrin sopeutunee JYPiin mainiosti, sillä varsinkin joukkueen hyökkäyspäästä löytyy monia muitakin konkareita. 

Perrinin kolme edellistä kautta sujuivat TPS:ssa, jossa kertyi 139 ottelussa tehot 46+62. Kuva: AOP

5. Jaakko Rissanen, KalPa

Yksi KHL-kausi riitti toistaiseksi Jaakko Rissaselle ja hän palasi kasvattajaseuraansa pitkällä sopimuksella. Rissanen nousi ennen lähtöään jopa sarjan parhaiden sentterien joukkoon, sillä monipuolinen hyökkääjä oli johdattamassa KalPaa sensaatiomaisesti hopealle kaudella 2016-17. Tuolloin runkosarjassa kertyi 43 tehopistettä, mutta Rissasen vahvuudet eivät nojaa täysin pelkästään pisteisiin. KalPa sai 28-vuotiaasta Rissasesta nyt kaipaamansa ykkössentterin, joten odotukset ovat luonnollisesti todella korkealla. 

4. Lucas Lessio, HIFK

Lucas Lessio on HIFK:lta mielenkiintoinen haku. Fyysinen hyökkääjä varattiin NHL:ään toisella kierroksella kesällä 2011, mutta lopullinen läpimurto kirkkaimmissa valoissa jäi tekemättä. NHL-pelejä kertyi kolmen kauden aikana lopulta 41, kunnes kanadalainen siirtyi Eurooppaan hakemaan uutta nousua. Pari edellistä kautta sujuivatkin KHL:ssä sekä Ruotsissa Örebron riveissä. Lession viimeiset kaudet ovat olleet rikkonaisia: hän on edustanut edellisen kolmen kauden aikana peräti seitsemää eri seuraa. 25-vuotias hyökkääjä omaa kuitenkin kaikki ominaisuudet lyödä Liigassa kunnolla läpi, sillä hänen vahvuuksiin lukeutuvat mainio luistelu sekä erinomainen laukaus. Esimerkiksi kaudella 2016-17 Lessio viimeisteli Medvescak Zagebille 12 maalia 40 ottelussa ja kolme vuotta aiemmin AHL:ssä maaleja kertyi 29.  

3. Lauri Korpikoski, TPS

Lauri Korpikoski kuuluu kesän yllättävimpiin hankintoihin. Yli 600 ottelua NHL:ssä pelannut hyökkääjä palasi viime kaudeksi Eurooppaan, mutta sesonki Sveitsissä oli todella rikkonainen ja runkosarjassa pelejä kertyi lopulta vain 19. 32-vuotiaan hyökkääjän nykykunto on pienoinen kysymysmerkki, mutta täydessä iskussaan hän on ehdottomasti sarjan parhaimpia hyökkääjiä. Joka tapauksessa TPS sai kasvatistaan uudet kasvot seuralle ja kevääseen 2024 kertoo sitoutumisesta molempien puolelta, vaikka diilissä onkin optiot ulkomaille siirtymisestä sopimuskauden aikana. 

2. Atte Ohtamaa, Kärpät

Hallitsevan KHL-mestarin riveistä harvemmin siirrytään Liigaan, mutta Kärpät onnistui nappaamaan Atte Ohtamaan riveihinsä, vaikka maajoukkuepuolustajalle oli varmasti kysyntää muualtakin. Puolustajan pistepörssin voittoa Ohtamaalta ei kannata odottaa, mutta oululaiset saivat joukkueeseensa äärimmäisen laadukkaan ja monipuolisen puolustajan. Jotain Ohtamaan asemasta kertoo sekin, että hänet valittiin joukkueen kapteeniksi, vaikka viisi edellistä kautta Kärppiä kipparoinut Lasse Kukkonen jatkaa joukkueessa. 

1. Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälän viime kausi Sveitsissä oli vaisu, mutta hän on Kärpiltä loistava hankinta hyökkäykseen. Kaudella 2016-17 oululaisten tärkeimpiin palasiin lukeutunut ja runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu hyökkääjä on erittäin kokonaisvaltainen pelaaja, jonka voi heittää jäälle missä vaiheessa tahansa. Nyt 37-vuotias hyökkääjä takoi tuolla kaudella peräti 55 pistettä, mikä oli miehen uusi piste-ennätys, vaikka hän debytoi oululaisten riveissä jo kaudella 2000-01. Pyörälän merkitystä joukkueelleen ei kuitenkaan mitata vain pisteissä, sillä Kärppien kasvatti raataa kaukalossa esimerkillisesti vaihdosta toiseen. Ilman Pyörälää Kärppien kausi 2016-17 olisi ollut todellinen farssi, mutta nyt hän pääsee huomattavasti seesteisempään ympäristöön Mikko Mannerin alaisuuteen. 

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press