TOP 10: Liigan parhaat maalivahdit

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Liigassa on perinteisesti ollut erittäin kova taso maalivahtien suhteen eikä tämäkään kausi tee poikkeusta. Suomi on tullut tunnetuksi maalivahtien luvattuna maana ja kärkikymmenikkö koostuukin lähes kokokaan kotimaisista nimistä. Varsinkin listan kärkipää on erittäin tasainen ja yksittäiset sijat ovat lähinnä makukysymyksiä. 

10. Oskari Setänen, Lukko

Oskari Setänen haki pitkään paikkaansa, kunnes kotiutui pariksi viime kaudeksi kunnolla Turkuun, jossa hän nousi joukkueen ykkösvahdiksi. 24-vuotias torjuja pelasikin pääosin mainiosti, mutta otteita leimasi ajoittainen epätasaisuus. Hyvää ottelua saattoi seurata vastaavasti heikompi iltapuhde, mikä korostui varsinkin viime kevään pudotuspeleissä. Nyt Raumalla on tiedossa selvä ykkösvahdin asema ja Setäsellä mahdollisuus ottaa iso askel eteenpäin maalivahtina. 

9. Juho Olkinuora, Pelicans

Juho Olkinuora oli isolle suomalaiselle pitkään tuntemattomampi nimi, sillä Tapparan kasvatti pelasi kuusi kautta Pohjois-Amerikassa ennen kuin liittyi SaiPaan kaudella 2016-17. Lappeenrannasta tie vei nopeasti Jyväskylään, jossa Olkinuora viihtyi 1,5 kauden ajan. Hän otti ennakkoluulottomasti ykköstorjujan viitan harteilleen ja esiintyi pääosin hyvin. Olkinuorankin murheena oli epätasaisuus jopa otteluiden sisällä, mikä kostautui toisinaan helppoina takaiskuina. 27-vuotias torjuja vaihtoi maisemaa kauden päätteeksi ja hän pysäyttää kiekkoja Pelicansin paidassa ainakin seuraavan kauden.

8. Andreas Bernard, Ässät

Andreas Bernardilla käynnistyy jo kymmenes kausi Suomessa. Lappeenrannassa vietettyjen vuosien jälkeen tie vei Poriin kaudeksi 2015-16, jossa italialaiseen on riittänyt luottoa reilusti heti alusta lähtien. Ja Italian maajoukkuevahti on ollut luottamuksen arvoinen: Bernard on torjunut Ässien ykkösvahtina jo kolme kautta erittäin vakuuttavasti. Italialainen torjuu erittäin rauhallisella tyylillä ilman turhia hienouksia, mikä vakauttaa koko puolustuksen työskentelyä. Lisäksi Bernard on erittäin tasainen työskentelijä tolppien välissä ja hyvän sekä huonon illan välinen ero on erittäin pieni. 

7. Sami Rajaniemi, Jukurit

Sami Rajaniemi on ollut haastavassa paikassa tuoreimman sarjanousijan maalilla kaksi viime kautta, mutta 26-vuotias torjuja on selviytynyt urakasta erinomaisesti. Rajaniemi ei ole maalivahdiksi erityisen iso, mutta paikkaa tätä mainiolla fysiikalla. Varsinkin debyyttisesonki Jukurien maalilla oli erinomainen, mutta joukkueen viime kauden haasteet heijastuivat myös tolppien väliin, vaikkakin Rajaniemi selviytyi sesongista puhtain paperein. 26-vuotiaalla torjujalla käynnistyy nyt kolmas kausi mikkeliläisten selkeänä ykkösvahtina. 

6. Niko Hovinen, KalPa

Niko Hovisen viime vuodet ovat olleet rikkonaisia, sillä hän on pelannut 2010-luvulla peräti 13 eri seurassa. Nyt Hovisella on poikkeuksellinen tilanne, koska hän edustaa pitkästä aikaa toisen kauden putkeen samaa joukkuetta. Kookas maalivahti kärsi viime kaudella loukkaantumisista, mitkä pitivät hänet sivussa kaukalosta pitkiäkin pätkiä. Tolpppien väliin päästessään Hovinen oli kuitenkin erinomainen ja pelasi KalPalle ison tukun pisteitä. Viime kausi antoi viitteitä Hovisen tasosta, mikäli hän vain kestää ehjänä. 30-vuotiaalla torjujalla onkin edessään kriittinen kausi, sillä täydessä iskussa ollessaan hän on ehdottomia sarjan kärkivahteja. 

Niko Hovinen on edustanut Liigassa KalPan lisäksi Jokereita, Pelicansia, KooKoota ja Kärppiä. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

5. Emil Larmi, HPK

Emil Larmi on kannatellut HPK:n ykköstorjujan viittaa jo kahden kauden ajan esimerkillisesti. Vain hieman yli 180-senttinen Larmi ei ole maalivahdiksi erityisen iso, mutta paikkaa tätä rauhallisuudella ja erinomaisella sijoittumisella: 21-vuotiaalla torjujalla on tolppien välissä harvoin kiire. Larmi on osoittanut, että hänestä HPK:n menestyminen ei ainakaan jää kiinni, vaan nuorukainen on pelastanut joukkueelleen ison läjän pisteitä parin viime kauden aikana. Vastuuta on varmasti luvassa reilusti myös tulevalla kaudella ja täysin aiheesta, sillä Larmi on täysin mitat täyttävä ykkösvahti Liigaan.

4. Frans Tuohimaa, SaiPa

Frans Tuohimaa haki pitkään paikkaansa ja ajoittain osoite vaihtui tiuhaankin, mutta viime kaudella palaset loksahtivat täysin kohdalleen. Osittain pakon sanelemana paljon vastuuta saanut maalivahti osoitti olevansa vastuun arvoinen ja kannatteli SaiPaa varsinkin syksyllä käytännössä yksin. 27-vuotias Tuohimaa nousi ryminällä Liigan kärkivahtien joukkoon ja kausi oli HIFK:n kasvatilta todellinen napakymppi. Tuohimaa oli SaiPan pirteän kauden tärkein yksittäinen palanen ja jo viime lokakuussa sorvattu jatkosopimus oli lappeenrantalaisten kannalta kultaakin kalliimpi. 

3. Jussi Rynnäs, Kärpät

Jussi Rynnäs on kuulunut Liigan kärkivahtien joukkoon käytännössä aina sarjassa torjuessaan. Ässien kasvatti palasi Suomeen kaudeksi 2016-17 ja hän oli Kärppien synkän sesongin tukiranka ja esti oululaisten todellisen floppaamisen. Viime kaudella vastuuta kertyi astetta vähemmän, mutta Rynnäs oli tolppien välissä totutun vakuuttava. 31-vuotias maalivahti on todella isokokoinen, mutta samalla poikkeuksellisen atleettinen. Tämä on petollinen yhdistelmä vastustajan hyökkääjien kannalta. 

2. Veini Vehviläinen, Kärpät

Veini Vehviläinen väläytteli JYPin aikoinaan, mutta peliaika jäi varsinkin toistaiseksi viimeiseksi jääneellä kaudella 2016-17 varsin vähäiseksi. Olikin hieman yllättävää, että nuorukainen lähti ennakkoluulottomasti Ouluun haastamaan Jussi Rynnästä kamppailuun ykkösvahdin paikasta. Tämä kuitenkin kannatti: Vehviläinen torjui Kärpät lopulta mestariksi. 21-vuotias torjuja valittiinkin viime kauden parhaaksi maalivahdiksi Liigassa. Varsinkin otteet pudotuspeleissä olivat äärimmäisen vakuuttavia haastavista asetelmista huolimatta.

1. Atte Engren, HIFK

Atte Engren saapui nopealla hälytyksellä HIFK:n maalille ennen viime kauden alkua. Lukon kasvatti osoittikin tasonsa jo syksyllä: helsinkiläisten peli haki vielä parasta teräänsä, mutta Engren torjui vuorenvarmasti ja pelasti HIFK:lle liudan pisteitä. Kevin Lankisen tervehdyttyä 30-vuotiaan maalivahdin vastuu väheni, mutta tämä johtui lähinnä maagisesti pelanneen Lankisen hyvyydestä. Engren on erittäin kokonaisvaltainen paketti vailla suuria heikkouksia, mutta venyy ajoittain näyttäviin torjuntoihin erinomaisen fysiikan myötä. Liigan maalivahtien kärki on erittäin tasokas ja on lähinnä makukysymys, kenet varsinkin kärkikolmikosta nostaa piikkipaikalle. 

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press