TOP 10: Liigan parhaat ulkomaalaishankinnat

Ruutu LogoVoit seurata Liigaa ensi kaudella tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

2 eurolla VIP-aitiopaikka EM-kotikisojen otteluun Suomi-Kreikka? Osallistu kilpailuun tästä!

Pitsiturnaus on jo nurkan takana eikä runkosarjan alkuunkaan ole kuin reilut kuusi viikkoa. Liiga-joukkueet alkavatkin hiljalleen hahmottua ja monet ovat tehneet mielenkiintoisia hankintoja kesän aikana. Tässä kymmenen kovinta ulkomaalaishankintaa Liiga-joukkueiden osalta.

10. Stefan Espeland, Ilves

Norjalaisen Stefan Espelandin viimeiset vuodet ovat sujuneet kotimaansa pääsarjassa. Päättynyt kausi oli todellinen napakymppi, kun 28-vuotias Espeland voitti puolustajien pistepörssin saalistettuaan 45 ottelussa tehot 10+42. Puolustaja vei nimiinsä myös tehotilaston kärkipaikan, kun saldo jäi 28 astetta plussan puolelle. Hyppy Norjan pääsarjasta Liigaan on iso, mutta Espeland ei ole poikkeuksellinen tapaus. Muun muassa Craig Schira sekä Nick Plastino siirtyivät Liigaan Norjasta esiintyen Suomessakin mainiosti.

9. Mathew Maione, KalPa

Mathew Maione siirtyi viime kaudeksi Eurooppaan kahden mainiosti sujuneen ECHL-sesongin jälkeen. Sekä Kanadan että Italian passit omaavan puolustajan debyyttikausi vanhalla mantereella sujui hyvin: Maione takoi Slovakian pääsarjassa 57 tehopistettä 55 ottelussa ja sesonki päättyikin mestaruuteen HC Banska Bystrican paidassa. Kiekollisesti taitava puolustaja on takonut edellisen kolmen kauden aikana 194 ottelussa peräti pisteet 36+119, joten on selvää mitä mieheltä odotetaan Kuopiossa. Slovakiassa vietetty vuosi varmasti helpottaa sopeutumista Liigaan.

8. Alex Lavoie, KalPa

Alex Lavoieen pätee pitkälti samat sanat kuin Maioneen. Lavoie pelasi niin ikään kaksi hyvää kautta ECHL:ssä ennen siirtymistään Eurooppaan viime vuodeksi. Lavoien viime kausi sujui Allsvenskanissa BIK Karlskogan paidassa, jossa kanadalainen tykitti 51 ottelussa tehot 14+38. Tämä oikeutti pistepörssin hopeasijaan sekä syöttöpörssin voittoon. 24-vuotias Lavoie omaa valtavasti potentiaalia, mutta hyppy astetta fyysisempään Liigaan asettaa luonnollisesti omat haasteensa.

7. Patrik Carlsson, HIFK

HIFK vahvisti toukokuussa hyökkäystään tekemällä sopimuksen kaksi edellistä kautta Frölundassa kiekkoilleen Patrik Carlssonin kanssa. Monipuolinen ruotsalainen ei ole tullut tunnetuksi erityisenä pistenikkarina, vaikka onkin nakuttanut edellisillä kausilla SHL:ssä tasaisesti keskimäärin lähes puoli pistettä per ottelu. 29-vuotiaan ruotsalaisen vyöltä löytyy yksi SHL:n ja kaksi CHL:n mestaruutta, ja johtajuutta helsinkiläisten hyökkäys tulevalla kaudella kaipaakin.

6. Nicklas Lasu, Kärpät

Nicklas Lasu on Carlssonin joukkuekaveri Frölundasta. Lasukaan ei ole erityinen pistenikkari, mutta monipuolisuutensa sekä nopeutensa takia erittäin käyttökelpoinen palanen hyökkäyksessä sekä alivoimalla. Lasu viimeisteli mestaruuteen päättyneellä kaudella 2015-16 kolme osumaa alivoimalla, mikä oli sarjan eniten. Maisemanvaihto pitkän Frölunda-putken jälkeen tehnee hyvää 27-vuotiaalle keskushyökkääjälle.

5. Joakim Hillding, Lukko

Joakim Hillding jatkaa SHL:stä Liigaan hypänneiden ruotsalaisten sarjaa. 29-vuotiaan keskushyökkääjän viime kausi meni hieman penkin alle ja maisema vaihtui kesken kauden Växjöstä Luleåån. Yhteensä 44 ottelua tuottivat lopulta vain tehot 3+6, mikä oli varmasti raju raju pettymys kolme vuotta sitten 41 pistettä takoneelle hyökkääjälle. Lukossa pitäisi olla tiedossa reilusti vastuuta hyökkäyspäässä ja taitavasta sentteristä voikin olla kauden mittaan vielä paljon iloa raumalaisille.

4. Charles Bertrand, Kärpät

Charles Bertrand on viihtynyt Suomessa jo kahdeksan vuoden ajan lukuun ottamatta yhtä lyhyttä Ruotsin lainavisiittiä. Ranskalainen nousi kiekkokansan tietoisuuteen todenteolla kaudella 2014-15, kun laituri takoi Sportin paidassa tehot 16+31. Myös seuraava kausi Vaasassa sujui mainiosti, mutta päättynyt sesonki Ässissä oli haasteellisempi: sopivaa roolia tai ketjukoostumusta ei löytynyt oikein missään vaiheessa, mikä näkyi myös tehoissa. Bertrand nakutti porilaisille tehot 12+9, mikä oli kahteen edelliseen kauteen verrattuna vaisu lukema. Ranskalainen on kuitenkin osoittanut olevansa mainio pelimies Liigaan ja tuoreet tuulet Oulussa tehnevät varmasti hyvää.

3. Libor Sulak, Pelicans

Libor Sulak lukeutuu tulevan kauden mielenkiintoisimpien pelureiden joukkoon. mikäli tšekkiläinen puolustaja Liigassa pelaa. 23-vuotias Sulak teki toukokuussa kahden vuoden sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa ja syksyn osoite on vielä auki. Kookas puolustaja pelasi kaksi edellistä kautta Itävallan EBEL-sarjassa ja varsinkin päättynyt sesonki oli mainio: Sulak saalisti 54 ottelussa tehopisteet 10+18 ja edusti maataan kevään MM-kisoissa. Nuori puolustaja omaa hyvien käsien lisäksi erinomaisen liikkeen, mutta on myös tarpeeksi fyysinen peluri omassa päässä. Sulakilla on kaikki mahdollisuudet nousta aivan Liigan kärkipakkien joukkoon, mikäli hän ei jää Pohjois-Amerikkaan.

2. Erik Thorell, HIFK

HIFK:n päävalmentajaksi siirtynyt Ari-Pekka Selin onnistui nappaamaan mieluisan kaverin Turusta matkaan, kun Erik Thorell siirtyi niin ikään pääkaupunkiin. Viime kaudeksi Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Liigaan siirtynyt Thorell oli yksi sesongin läpimurtopelaajia, kun ruotsalainen takoi turkulaisille peräti 24 täysosumaa. Pienikokoinen mutta nopea laituri omaa erinomaisen laukauksen, minkä lisäksi hän haistaa maalipaikat erittäin hyvin. Helsingissä valovat ovat kirkkaamat ja odotukset suuremmat, mikä tuo varmasti paineita Thorellille. Vastuutakin tosin pitäisi olla tulossa, sillä ahneelle maalintekijälle on tilausta HIFK:ssa.

1. Tomas Zaborsky, Tappara

Tomas Zaborsky on suomalaiselle kiekkokansalle tuttu nimi, sillä tuleva sesonki on jo miehen kolmas visiitti Suomeen. Slovakialainen lukeutui Liigan parhaimmistoon Ässissä ja HIFK:ssa eikä ole ainuttakaan syytä epäillä, etteikö niin kävisi myös hallitsevan mestarin riveissä. Ainoastaan loukkaantumisen myötä pipariksi mennyt viime kausi asettaa pienen varjon miehen ylle, mutta kunnossa ollessaan Zaborsky tullee tekemään jälleen tuhoisaa jälkeä. Tapparalla on laadukas hyökkäyskalusto, joten Jukka Rautakorvella on paljon työkaluja löytää sopivat ketjukoostumukset, joilla kiekollisesti erittäin taitavasta Zaborskysta saadaan aivan kaikki irti. Slovakialainen on pelannut Liigassa 257 ottelua, joissa on syntynyt yhteensä tehopisteet 213. Mitä todennäköisimmin pistekeskiarvo ei tule ainakaan laskemaan tulevalla kaudella.

Kansikuva: All Over Press