Liiga-ennakko 2018-19: Ässät tasapainottelee ohuen langan varassa

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Ässien viime kausi oli värikäs paluumuuttajien ja päävalmentajan potkujen myötä, mutta porilaisten kesä on ollut erittäin seesteinen. Porilaiset ovatkin olleet otsikoissa lähinnä raskaiden taloudellisten tappioiden myötä. Ässät lähtee kauteen varsin potentiaalisella joukkueella, jossa on laadukkaat avainpelaajat, mutta muuten materiaali on ohkainen.  

Viime kausi

Ässät lähti toiseen kauteen Jyrki Ahon alaisuudessa maltillisin odotuksin, sillä varsinkin hyökkäyspää heikentyi huomattavasti edelliseen sesonkiin verrattuna. Porilaiset avasivat kauden kolmella komealla voitolla, mutta pian alkoivat haasteet: seuraavista 11 ottelusta joukkue voitti varsinaisella peliajalla vain kolme. 

Patapaidat pudottivatkin marraskuussa kolme melkoista pommia, kun Jarno Kärki, Sakari Salminen sekä Tommi Taimi palasivat Poriin. Ässien kurssi kääntyikin nousuun marraskuun puolivälin jälkeen: 12 peräkkäisestä ottelusta irtosi peräti kymmenen voittoa. 

Vuoristorata kääntyi kuitenkin pian laskuun, ja porilaiset raapivat seuraavista kahdeksasta ottelusta vain kaksi pistettä ja kärsi pari karua murskatappiota. Tämä oli seurajohdolle liikaa ja Jyrki Aho sai potkut päävalmentajan paikalta tammikuun puolivälissä. Tilalle nousi apuvalmentajana toiminut Mikael Kotkaniemi, mutta haasteet säilyivät. Ässät voitti uuden pääkäskijän alaisuudessa vain yhden seitsemästä ottelustaan. 

Palaset loksahtivat kuitenkin kohdalleen ja Ässät pelasi runkosarjan väkevästi loppuun sijoittuen lopulta kahdeksanneksi. Pudotuspelien avauskierroksella vastaan asettui Lukko, jonka porilaiset pudottivat kahden tiukan kamppailun jälkeen. Porilaisten tie nousi pystyyn lopulta puolivälierissä, kun Kärpät eteni jatkoon otteluvoitoin 4-1. 

Ässien ottelut päättyivät pettymykseen maaliskuun lopulla, mutta synkät uutiset olivat vasta edessä. Porilaiset tekivät tilikaudelta lähes puolen miljoonan euron tappiot, mikä pakotti muutoksiin toimiston puolella. Vajaat 1,5 vuotta toimitusjohtajana toiminut Eeva Perttula sai potkut toukokuussa. 

Mikael Kotkaniemellä on vankka kokemus eri valmennustehtävistä Ässien organisaatiossa. Kuva: Vesa Pöppönen

Siirrot

Ulos

 • Ben Blood (Cardiff Devils, Iso-Britannia)
 • Maksim Matushkin (Metallurg Magnitogorsk, KHL)
 • Matti Kuparinen (Bolzano, Italia)
 • Marco Insam (Bolzano, Italia)
 • Philip McRae (Schwenninger Wild Wings, Saksa)
 • Ville Korhonen (Schwenningen Wild Wings, Saksa)
 • Antoine Laganiere (Straubing Tigers, Saksa)
 • Simon Suoranta (TPS)
 • Tuomas Huhtonen
 • Aleksi Mäkelä
 • Juuso Walli

Sisään

 • Niklas Peltomäki (Blues U20)
 • Lenni Killinen (Blues U20)
 • Saku Salmela (HIFK)
 • Peter Tiivola (Lukko)
 • Aki Juusela (TUTO)
 • Aleksi Rekonen (Pelicans)

Maalivahdit ja puolustus

Maalivahtien suhteen Ässät lähtee kauteen tutulla kaavalla, sillä duo sekä voimasuhteet ovat säilyneet muuttumattomina. Andreas Bernardilla pyörähtää käyntiin jo kymmenes kausi Suomessa ja italialainen on torjunut edelliset kolme sesonkia Ässien ykkösvahtina. Bernardin viimeisin kausi ei ollut aivan edellisten vuosien tasolla, mutta 28-vuotias torjuja on Liigaan erittäin luotettava maalivahti eikä porilaisten menestysmahdollisuudet tule jäämään italialaisesta kiinni.

Ässien kakkosvahtina jatkaa viime kaudeksi seuraan siirtynyt Henri Kiviaho. SaiPan kasvatin debyyttikausi Porissa oli melko vaisu ja otteet ailahtelivat paljon. Bernard kaipaisi rinnalleen kovan kirittäjän ja Kiviaholla onkin edessään kriittinen kausi.

Puolustuksessa sen sijaan muutoksia on tapahtunut. Loistavan kauden pelannut ja joukkueen sisäisen pistepörssin tehoin 13+26  voittanut Maksim Matushkin siirtyi odotetusti uusien haasteiden  KHL:ään. 28-vuotiaan puolustajan lähtö jättää todella isot saappaat täytettäväksi porilaisten takalinjoille. Myös paljon otsikoissa ollut ja kolmella Liiga-kaudella yli 500 jäähyminuuttia netonnut Ben Blood jatkaa uraansa uusissa ympyröissä. 

Muuten Ässien puolustus on säilynyt varsin hyvin kasassa, sillä maltillisesti vastuuta saaneiden Juuso Wallia ja Aleksi Mäkelää lukuun ottamatta kaikki pakit jatkavat seurassa. Takalinjojen uusia hankintoja ovatkin vain mainion kauden Bluesin junioreissa pelannut Niklas Peltomäki sekä monipuolisuudestaan tunnettu Saku Salmela. 

Ässät saakin jalkeille varsin mainion puolustuksen, jonka ytimen muodostavat Juho Tommila, Jere Seppälä sekä Niko Peltola. Varsinkin viime kaudella piste-ennätyksensä tuplanneella Tommilalla on mahdollisuudet astua entistä suurempiin saappaisiin.

Porilaisten puolustuksen ylivoimaisesti tärkein palanen on kuitenkin joukkueen kapteeninakin toimiva Tommi Taimi. Seuran oman kasvatin viime kaudet ovat olleet rikkonaisia, mutta täydessä iskussa ollessaan Taimella olisi saumoja olla jopa sarjan parhaita kiekollisia puolustajia. Ässien puolustuksen materiaali on kapea ja takalinjojen johtajan loukkaantuminen olisi joukkueelle valtava takaisku. 

Hyökkäys

Ässien hyökkäyksessä on tapahtunut maltillisesti muutoksia. Hyökkääjien sisäisen pistepörssin kahdeksasta kärkimiehestä neljä vaihtoi maisemaa kauden päätteeksi. 

Yksi merkittävimpiä lähtijöitä on Antoine Laganiere, joka osoittautui mainioksi vahvistukseksi porilaisille. Hyökkääjien sisäisen pistepörssin voittanut ja 17 maalia takonut laituri jatkaa uraansa Saksassa. Myös Simon Suorannan siirtyminen Turkuun on porilaisille iso takaisku, vaikka Sportin kasvatti kärsikin viime kaudella isoista loukkaantumisista. 

Ässät ei ole riehunut siirtomarkkinoilla hyökkääjienkään suhteen. Mielenkiintoisimpia uusia nimiä ovat Lukosta saapunut Peter Tiivola sekä Pelicansia viime kaudella edustanut Aleksi Rekonen. Vuonna 1993 syntyneellä kaksikolla on kaikki mahdollisuudet lyödä kunnolla läpi ja nousta joukkueen avainpelaajien joukkoon. 

Porilaiset vahvistivat hyökkäystään merkittävästi jo kesken viime kauden, kun Jarno Kärki ja Sakari Salminen liittyivät joukkueeseen. Tämä duo on Ässien hyökkäyksen terävin kärki yhdessä Jesperi Kotkaniemen kanssa, jota kohtaan on valtavat odotukset. Viime kesän varaustilaisuudessa kolmantena napattu Kotkaniemi tulee ehdottomasti olemaan yksi ensi kauden seuratuimpia pelaajia Liigassa.

Ässät saa jalkeille kaksi kilpailukykyistä ketjua, minkä lisäksi leveyttä riittää alempiin kentiinkin Jussi Makkosen, Mikko Salmion, Matti Lambergin, Sami Lähteenmäen ja kumppaneiden myötä. Tosin varsinkin Lähteenmäki omaa paljon potentiaalia myös maalintekoon ja on erittäin käyttökelpoinen peluri tulosketjuissa. 

Sakari Salminen kärsi viime kaudella loukkaantumisista, mutta 15 ottelun saldona oli tehot 7+9. Kuva: Hannu Luostarinen / AOP

Valttikortit ja uhkakuvat

Salmisen, Taimen, Kärjen ja Kotkaniemen muodostama kärki on todella terävä ja tämän nelikon varassa on valtavasti. Yhdenkin loukkaantuminen olisi porilaisille valtava takaisku ja vaikuttaisi välittömästi menestymismahdollisuuksiin. Vastaavasti jokainen heistä omaa valtavasti henkilökohtaista taitoa, jolla pystyy kääntämään yksittäisiä kamppailuja oman joukkueen eduksi. 

Iso kysymys onkin, että miten hyvin muilta pelaajilta tulee taustatukea. Pelkkä terävä kärki ei riitä, mikäli muut pelaajat hiihtelevät varjojen mailla. Ässillä on paljon potentiaalisia läpimurtopelaajia, mutta takuuvarmoja suorittajia ei ole liiaksi.

Etenkin puolustuksessa riittää kysymysmerkkejä, kun ottaa huomioon Taimen rikkonaiset kaudet. Joukkueen kapteenin mahdollinen loukkaantuminen olisi valtava takaisku, mutta porilaiset kaipaavat joka tapauksessa uusia vastuunkantajia takalinjoiltaan. Potentiaalisia pelureita kuitenkin löytyy.

Ilta-Sanomat uutisoi jo marraskuun alussa, että Mikael Kotkaniemestä tulisi Ässien päävalmentaja tulevalle kaudelle. Nyt pesti aikaistui hieman Ahon potkujen myötä, minkä pitäisi olla positiivinen asia, erityisesti mainion loppukauden myötä. Kotkaniemi on tosin vielä pienoinen kysymysmerkki, sillä nyt käynnistyy hänen ensimmäinen täysi kausi Liiga-joukkueen päävalmentajana.  

Seuraa heitä 

Jesperi Kotkaniemi

Kotkaniemen otteista kannattaa nauttia niin kauan kun huippulupaus kotimaassa pelaa. Tulevaisuus on NHL:ssä, mutta vielä seuraava kausi sujunee Liigassa. Viime kesän varaustilaisuuden kolmantena napattu peluri on todella tarkan suurennuslasin alla eikä syyttä. Valtavan potentiaalin omaava pelaaja väläytteli osaamistaan jo viime kaudella, mutta taso ailahteli melkoisesti otteluiden välillä. 57 ottelussa kertyi kuitenkin 29 pistettä, mikä on mainio suoritus debyyttikaudelle. Loistava laukaus ja erinomainen tekniikka yhdistettynä isoon kokoon on poikkeuksellisen vaarallinen yhdistelmä vastustajille. 

Aleksi Rekonen

25-vuotias hyökkääjä on hakenut pääsarjatasolla läpimurtoa jo muutaman kauden ajan. Pari edellistä sesonkia Lahdessa olivat nousujohteisia ja viime kaudella syntyi uran ennätyspisteet, kun 60 ottelun saldona oli tehot 11+17. Monipuoliselle hyökkääjälle on varmasti tiedossa isoa roolia Porissa, joten nyt olisi mahdollisuus ottaa se seuraava iso askel uralla. 

Arvio: sija 9

Ässillä on laadukkaat avainpelaajat, mutta muuten materiaali on varsin rajallinen. Porilaiset taistelevat itsensä pudotuspeleihin, mutta jo yksittäiset tähtipelaajien loukkaantumiset heikentävät joukkueen iskukykyä huomattavasti. Raskaat taloudelliset tappiot rasittavat organisaatiota ja mahdollinen reagoiminen puutteisiin tai loukkaantumisiin kauden aikana on varmasti haastavaa. 

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19:

Kansikuva: All Over Press