TOP 10:  Liigan syyskauden parhaat maalivahdit

Ruutu LogoLiiga palaa joulutauolta 26.12. Voit katsoa kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigassa ollaan ylitetty jo runkosarjan puoliväli ja joukkueet ovat vetäytyneet joulutauolle. Onkin oiva sauma tutkia, miten yksilöt ovat onnistuneet syyskauden aikana. Tässä runkosarjan parhaat maalivahdit.

10. Andreas Bernard,  Ässät

Andreas Bernard on torjunut tuttuun tapaan Ässien ykkösvahtina ja pääosin totutun laadukkaalla tasolla. Henri Kiviaho ei ole pystynyt haastamaan italialaisvahtia todelliseen taistoon ykköstorjujan paikasta, mikä hyödyttäisi myös Bernardia. 27-vuotias Bernard on osoittanut olevansa mainio torjuja Liigaan: taso pysyy tasaisen korkealla illasta toiseen ja todelliset floppi-illat ovat vähissä.

9. Juho Olkinuora, JYP

Juho Olkinuora häikäisi viime kaudella JYPissä ja oli yksi joukkueen erinomaisen kevätkauden kulmakivistä. Tällä kaudella 27-vuotiaan torjujan taso on ailahdellut otteluiden välillä. Toisinaan Olkinuora venyy huimiin pelastuksiin ja mies onkin pitänyt maalinsa kolmesti puhtaana, kun taas toisinaan selän taakse uppoaa helpohkoja laukauksia. JYPillä on kuitenkin pullat hyvin uunissa maalivahtien suhteen, sillä Eetu Laurikainen on mainio kirittäjä Olkinuoralle.

8. Emil Larmi, HPK

HPK:n kausi on ollut lähes katastrofaalinen. Hämeenlinnalaiset ovat sarjataulukossa ottelun enemmän pelanneena vain pisteen viimeistä sijaa majoittavan Jukurien edellä. Vaikka lähestulkoon kaikki HPK:n pelaajat ovat alisuorittaneet enemmän tai vähemmän, on Emil Larmi pystynyt torjumaan kelvollisesti. Loistavan debyyttisesongin jälkeen odotukset olivat toki katossa, mutta hapuilevan HPK-puolustuksen takana ei liene kovinkaan nautinnollista pelata. Larmi on pitänyt maalinsa kahdesti puhtaana, mikä on mainio suoritus tämän kauden HPK:ssa. 21-vuotias torjuja on myös antanut joukkueelleen mahdollisuuden taistella pisteistä lähestulkoon illasta toiseen.

HPK on sarjataulukossa sijalla 14, mutta Larmin torjuntaprosentti on kuudenneksi paras Liigassa. Kuva: AOP

7. Oskari Setänen, TPS

Maalivahtiosasto oli lähtökohtaisesti se todennäköisin kompastuskivi TPS:lle, sillä joukkueessa ei ollut selkeää ykköstorjujaa. Oskari Setänen ja Rasmus Tirronen ovat kuitenkin osoittaneet duon toimivan mainiosti ja että turkulaisille ei ole syytä huoleen. Listalla olisi voinut olla käytännössä kumpi torjuja tahansa, mutta hieman yli puolet enemmän Setänen veti pidemmän korren.

6. Niko Hovinen, KalPa

On harvinaista, että runkosarjan puolivälin jälkeen listalle mahtuu maalivahti, joka on pelannut vain kahdeksan ottelua. Niko Hovisen sesonki on kuitenkin ollut niin käsittämätön, että miestä ei voi sivuuttaa. Hovinen pelasi nollapelin kuopiolaisten avausottelussa, mutta loukkaantui tämän jälkeen ja palasi tositoimiin vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Kauden viidessä ensimmäisessä ottelussaan Hovinen piti maalinsa puhtaana huimat neljä kertaa ja päästi yhteensä vain yhden maalin. Kolmessa edellisessä ottelussa kaksimetrisen maalivahdin taakse on tehty seitsemän osumaa, mutta KalPa voitti näistä peleistä kaksi.

5. Dominik Hrachovina, Tappara

Dominik Hrachovina on jatkanut tutulla tasollaan Tapparassa. Tshekkiläisvahti pelasi peräti 19 Tapparan ensimmäistä ottelua, kunnes Christian Heljanko sai torjuntavuoron. Tapparan syyskausi ei ollut pelkkää voittokulkua, mutta Hrachovina on tarjonnut hallitsevalle mestarille vahvan selkänojan ja heikot illat ovat olleet vähissä. Heljanko on pelannut seitsemässä ottelussa ja yllättänyt kypsillä otteillaan, joten Hrachovina on saanut kovan kilpailijan peliaikaan liittyen.

4. Atte Engren, HIFK

HIFK:lla on Liigan paras maalivahtikolmikko, jonka kruununa on Atte Engren. Pikahälytyksellä elokuussa Helsinkiin siirtynyt maalivahti on ollut yhdessä Miro Heiskasen kanssa HIFK:n tärkeimpiä pelureita. Ari-Pekka Selinin suojattien alkukausi oli erittäin haasteellinen, mutta Engren torjui erittäin hyvin ja esti joukkueen täydellisen floppaamisen. HIFK vetäytyi joulutauolle sarjataulukon kuudennelta sijalta, mikä petaa mainiot asetelmat kevättä ajatellen. Helsinkiläisten tilannetta ei heikennä se, että viime kaudella joukkueen ykkösvahtina torjunut Kevin Lankinen on tervehtynyt pelikuntoon. Soppaan kun lisätään vielä kokenut Niklas Bäckström, niin kamppailu peliajasta tulee olemaan äärimmäisen kovaa.

Engren teki hiljattain ensi kautta koskevan jatkosopimuksen HIFK:n kanssa. Sopimuksessa on myös optio kaudesta 2019-20. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

3. Frans Tuohimaa, SaiPa

SaiPa on ollut yksi syyskauden yllättäjiä. Sarjataulukon häntäpäähän povatut lappeenrantalaiset toipuivat surkeasta kauden aloituksesta nopeasti ja joukkue on pystynyt raapimaan hyvällä prosentilla pisteitä läpi syksyn. Frans Tuohimaa oli SaiPan tukipilari ja pelasti joukkueelleen ison tukun pisteitä, kun peli ei ollut vielä aivan uomissaan ja varsinkin puolustaminen tökki pahasti. Tero Lehterä on sittemmin saanut iskostettua ajatuksiaan joukkueeseen ja lappeenrantalaisten pelaaminen onkin kehittynyt valtavasti. Tämä on helpottanut huomattavasti myös Tuohimaan taakkaa.

2. Kaapo Kähkönen, Lukko

Lukon valmennuksella on ollut sarjan helpoin työ miettiä pelaavaa maalivahtia. Kaapo Kähkönen onkin ylivoimaisesti eniten peliaikaa kellottanut maalivahti, sillä raumalaisten muut torjujat ovat pelanneet yhteensä vain hieman vajaat 82 minuuttia. Kähkösen vastuu on tosin tullut täysin ansaitusti. Viime kauden hankaluudet ovat miehelle enää vain huono muisto ja 21-vuotias torjuja on murtautunut pelipaikkansa eliittiin Liigassa. Kähkönen päätti kauden kahteen nollapeliin, mikä nosti kauden kokonaislukeman neljään ja torjujan kyseisen tilaston jaetulle kärkisijalle.

1. Veini Vehviläinen, Kärpät

Veini Vehviläinen on ollut todennäköisesti suurin yllättäjä maalivahdeista. Vehviläisen viime kausi oli erittäin haastava ja pelejä kertyi kolmessa eri joukkueessa, kun taas Jussi Rynnäs kannatteli samaan aikaan erinomaisella otteillaan Kärppiä. Vehviläinen on kuitenkin ryövännyt ennakkoluulottomilla otteillaan ykköstorjujan viitan harteilleen ja pelannut loistavan syyskauden, kun taas viime kaudella sarjan parhaisiin torjujoihin lukeutunut Rynnäs on joutunut luukkuvahdin rooliin. Nuorten maalivahtien onnistuminen voi olla pienestä kiinni ja valtavat kehitysaskeleet ovat mahdollisia lyhyessäkin ajassa. 20-vuotias Vehviläinen on osoittanut tämän todeksi.

Kansikuva: All Over Press