TOP 10: Peliä ei ole vielä menetetty – näiden liigapelaajien on nostettava tasoaan

Liigaa on noin kolmannes jäljellä ja kauden kovimmat pelit lähestyvät. Monilla pelaajilla on allaan erinomainen syyskausi, mutta sittemmin meno on hyytynyt rajusti. Nyt listaamme pelaajat, joilta odotetaan paljon enemmän kevään lähestyessä.

10. Charles Bertrand, Ässät

Charles Bertrand hankittiin Poriin joukkueen ykköspyssyksi, sillä olihan ranskalainen takonut kahden edellisen kauden aikana Liigassa yhteensä 35 täysosumaa. Bertrandin odotettiin ottavan tällä kaudella se viimeinen askel Liigan terävimmälle huipulle, mutta toistaiseksi meno on ollut pykälän odotettua vaisumpaa. Laituri on nakuttanut 42 ottelussa tehot 10+7, millä irtoaa porilaisten sisäisen pistepörssin viides sija. Yrityksestä homma ei kuitenkaan ole jäänyt kiinni: Bertrand on laukonut tällä kaudella jo 230 kertaa, kun taas viime kaudella laukauksia oli yhteensä 236. Osumia on tosin syntynyt lähes puolet vähemmän. Ässät taistelee tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta ja mikäli ranskalainen pystyy virittämään pyssynsä edes lähelle viime vuoden virettä, niin laituria tullaan muistelemaan Porissa vielä pitkään.

9. Jarkko Immonen, KooKoo

KooKoon ja erityisesti Jarkko Immosen kausi on ollut haastava. Kahdella edellisellä kaudella Sportissa yhteensä 36 pistettä nakuttanut sentteri on ajautunut Kouvolassa sivuraiteille ja tehoilla 2+4 irtoaa joukkueen sisäisessä pistepörssissä vasta sija 12. Varsinkin marraskuun lopussa joukkueen päävalmentajana aloittaneen Tuomas Tuokkolan alaisuudessa vastuuta on tullut vähän. Immonen on saalistanut edellisessä 23 ottelussa tehot 1+2, joten nyt olisi viimein aika laittaa isompaa vaihdetta silmään, jotta kausi ei jää aivan täydelliseksi pannukakuksi.

8. Curtis Hamilton, SaiPa

Curtis Hamilton aloitti Liigassa räväkästi ja takoi ensimmäisessä kymmenessä ottelussa peräti yhdeksän maalia. Sittemmin tahti on hieman hiipunut: lopuissa 24 ottelussa kanadalainen on tehnyt vain kaksi täysosumaa. SaiPan kausi on tosin ollut niin synkkä, että yksittäisten pelaajien on ollut vaikeaa onnistua hyökkäyspelaamisen tökkiessä pahasti. Lappeenrantalaiset ovat pelanneet ottelun kymmenentenä majailevaa Jukureita vähemmän ja eroa on seitsemän pistettä. Kautta on noin kolmannes jäljellä, joten ero on kurottavissa umpeen, mutta se vaatisi Hamiltonin ja kumppaneiden heräämistä varjojen mailta.

7. Teemu Aalto, Ilves

Ilves on kärsinyt tällä kaudella valtavasti avainpelaajien loukkaantumisista, joten katseet kohdistuvat joukkueen kokeneeseen kaartiin. Teemu Aalto on toki ollut joukkueensa tehokkain puolustaja pistein 1+11, mutta varsinkin maalimäärä on iso pettymys. Aalto omaa hurjan laukauksen eikä pelkää käyttää sitä, mutta vain yksi tehty maali 196 laukauksella on todella heikko saldo. Lisäksi 38-vuotiaan puolustajan tehotilasto on 11 astetta pakkasella, kun taas esimerkiksi Olli Vainion saldo on 12 pykälää plussan puolella. Ilves taistelee tiukasti pudotuspelipaikasta ja kokeneiden pelaajien pitäisi ottaa joukkue nyt harteilleen.

6. Henrik Koivisto, Jukurit

Henrik Koivisto aloitti kauden räväkästi ja oli sarjanousijan tukipilareita läpi syyskauden. Viime aikoina meno on kuitenkin ollut vaisumpaa, vaikka vastuuta on edelleen tullut reilusti. Koivisto on osunut edellisen kerran tolppien väliin yli kuukausi sitten, mikä on heikko saldo joukkueen parhaalta maalintekijältä. Jukureilla on ollut jo pidempään käynnissä seesteisempi jakso ja erityisesti maalinteon kanssa on ollut ongelmia. Vaikka Koivisto onkin jo tehnyt uuden piste-ennätyksensä Liigassa, niin Jukurit kaipaa ykköshyökkääjänsä tehoja taistelussa himoitusta pudotuspelipaikasta.

5. Daniel Grillfors, HIFK

Daniel Grillfors kiekkoilee jo kolmatta kautta Helsingissä ja on onnistunut muuraamaan paikkansa joukkueen puolustuksessa. Tällä kaudella meno on ollut aikaisempiin vuosiin nähden vaisumpaa. Ruotsalainen ei ole tullut tunnetuksi pistenikkarina, vaikka viime vuosina tehoja on syntynyt kohtuullisesti. Tällä kaudella avausosumaa ei ole kuitenkaan vielä syntynyt, vaan pistesarake on karttunut kahdeksan syöttöpinnan verran. Hyvänä oman pään puolustajana tunnettu Grillfors on ollut aikaisempiin kausiin nähden poikkeuksellisen usein pulassa omalla puolustusalueella. Ruotsalaisen tehotilasto on seitsemän astetta pakkasella ja hän on ollut HIFK:n pelaajista useimmin jäällä vastustajan maalatessa tasakentällisin. HIFK on päästänyt kolmanneksi vähiten maaleja, joten pääosin puolustuspeli on toiminut mainiosti. Vielä kun kokenut ruotsalainen nousee vanhalle tasolleen, niin HIFK:lla on pullat hyvin uunissa.

4. Ari Gröndahl, Sport

Ari Gröndahl pelasi sensaatiomaisen syyskauden ja 27-vuotias puolustaja debytoi joulukuussa Leijonissa Venäjän Channel One Cupissa. Paluun jälkeen liigakaukaloissa on sujunut hieman heikommin. Toki Sportilla on joukkueena ollut synkempi jakso, mutta se ei selitä vaasalaisten avainpuolustajan konttaamista. Gröndahl on pelannut Venäjältä paluun jälkeen kymmenen ottelua ja pistesarake on karttunut yhden maalin verran. Sen sijaan tehotilasto on ollut näissä otteluissa yhdeksän astetta pakkasella ja jäähyjä on tuomittu 27 minuutin verran. Vaasalaiset kamppailevat tiukasti pudotuspelipaikasta ja joukkue kaipaa tärkeimmän puolustajansa onnistumisia.

3. Arttu Luttinen, HIFK

HIFK on kärsinyt tällä kaudella maalinteko-ongelmista ja Juhamatti Aaltonen on ottanut monesti joukkueen reppuselkäänsä. Tulitukea pitäisi tulla kuitenkin laajalta rintamalta, sillä helsinkiläisillä on riveissään monta potentiaalista maalintekijää. Yksi heistä on joukkueen kapteeni Arttu Luttinen, jonka kausi alkoi vaikeasti loukkaantumisen myötä. Sittemmin 22 ottelussa on syntynyt tehot 2+2, mikä on varmasti iso pettymys kahdella edellisellä kaudella yhteensä 36 maalia iskeneelle hyökkääjälle. HIFK on tehnyt tällä kaudella vain 14 osumaa ylivoimalla. Viime kaudella Luttinen ja Juuso Puustinen takoivat kahdestaan yhteensä 13 maalia ylivoimalla. Kevään tärkeimmät pelit ovat kuitenkin edessä ja HIFK:n kapteenilla on mahdollisuus kääntää kausi vielä positiiviseksi.

2. Mikael Johansson, HIFK

Odotukset olivat huipussaan lokakuun lopussa HIFK:n riveihin liittynyttä Mikael Johanssonia kohtaan. Ruotsalainen oli kiekkoillut alkukauden KHL:ssä ja takonut jo useammalla sesongilla kovia tehoja kotimaansa pääsarjassa. Johanssonista odotettiin helsinkiläisille KHL:ään lähteneen Teemu Ramstedtin korvaajaa. Toistaiseksi Johansson ei ole kuitenkaan liiemmin säväyttänyt. 25 ottelussa saalistetut tehot 5+4 ei ole varsinainen katastrofi, mutta ruotsalaisen otteissa on ollut paljon puutteita. Sentterinä viihtyvä Johansson on esimerkiksi ollut todella heikko aloituksissa ja voittanut aloituksia vain reilun 44 prosentin tehokkuudella. Lisäksi otteluihin on mahtunut todella paljon luvattoman helppoja virheitä ja viisi astetta pakkasella oleva tehotilasto on HIFK:n heikoimpia. Johanssonilla on kuitenkin mahdollisuus nousta vielä isoon rooliin kevään lähestyessä, mutta toistaiseksi otteet eivät ole olleet nimekkään ulkomaalaisvahvistuksen arvoisia.

1. Jan Hruska, Kärpät

Jan Hruskaan pätee pitkälti samat sanat kuin Johanssoniin. 31-vuotias tshekki oli saalistanut kotimaansa pääsarjassa kovia pisteitä jo useamman vuoden, mutta Liigassa on tökkinyt. Esimerkiksi viime kaudella Hruska takoi HC Kometa Brnon riveissä 20 maalia, mutta Kärppien riveissä keskushyökkääjä ei ole onnistunut vielä 22 ottelussa kertaakaan maalinteossa, vaan pistepussi on karttunut vain viiden syötön verran. Kärpät tarvitsisi ehdottomasti onnistumisia muiltakin kuin Mika Pyörälältä. Hruskan vastuu on jäänyt viime peleissä todella vähäiseksi eikä marraskuussa joukkueeseen liittynyt keskushyökkääjä ole toistaiseksi pystynyt vastaamaan odotuksiin.

Unibet tarjoaa kattavan kerroinvalikoiman Liigaan – kierroksen kertoimet löydät täältä!

Liiga jatkuu tänään kahden ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press