TOP 10: Nämä pelaajat taistelevat Liigan pistepörssin voitosta

Toimituksemme seuraavassa TOP 10 -jutussa keskitytään alkavan Liiga-kauden valovoimaisimpiin hyökkäyspään yksilöihin, joilla on potentiaalia olla koko sarjan tehokkaimpia pelaajia. Kokosimme juttuun Liigan runkosarjan pistepörssin voittajasuosikit eli pelaajia, joilla on mahdollisuus yltää aina 60 tehopisteen kauteen.

10. Jaakko Rissanen, KalPa

Jaakko Rissanen palaa yhden KHL-kauden jälkeen Kuopioon, missä hän takoi kaudella 2016-17 43 tehopistettä runkosarjassa. Rissanen on taidokas pelimies, joka on kiekkoilijan parhaassa iässä, ja hän pystyy taatusti ylittämään 50 tehopisteen rajan, jos kaikki menee nappiin. Hieman paremmilla ketjukavereilla jälki voisi olla vielä kovempaa, mutta sentterillä on joka tapauksessa aito mahdollisuus olla koko sarjan tehokkain pelaaja.

9. Iikka Kangasniemi, HIFK

23-vuotias kiekkovirtuoosi on näyttänyt kahden viime kauden aikana, että hän on sarjan taitavimpia pelaajia. Nuoruuden mukana on tullut epätasaisuutta, mutta Kangasniemi on jälleen vuoden kokeneempi, ja nyt mies saattaa painaa tehoja tasaisesti läpi kauden. Kangasniemi on pelaaja, joka pääsee pisteille huononakin päivänä, ja häneltä ei ole nähty vielä läheskään parasta.

8. Antti Erkinjuntti, Tappara

32-vuotias Antti Erkinjuntti pelasi viime kaudella tehokkaasti Sveitsin NLA:ssa, mitä ennen hän iski Pelicansin paidassa 46 ottelussa 41 tehopistettä. Mies on osoittanut olevansa huipputaitava, mutta todellisia nappikausia ei ole vielä nähty montaakaan. Erkinjuntti onkin ylittänyt Liiga-urallaan vasta kerran 40 tehopisteen rajapyykin. Tästä huolimatta mies on ollut kahden viime kauden ajan tehokas, ja nyt häneltä voidaan odottaa uran parasta kautta. Kaiken mennessä nappiin hän on Tapparan ykkösviulisti, joka takoo hurjan pistelukeman runkosarjassa.

7. Mika Pyörälä, Kärpät

Kärppien kokeneen laiturin viime kausi ei mennyt nappiin, kun hän iski Sveitsissä Bernin paidassa 32 ottelussa vain yhdeksän tehopistettä. Miehen rooli jäi lopulta pieneksi, miksi hän ei päässyt loistamaan hyökkäyspäässä. Kärpissä tilanne on eri, kun hän pelaa lähes 20 minuuttia illasta toiseen ja nauttii suuresta ylivoimavastuusta. Tämän vuoksi Pyörälältä voi odottaa äärimmäisen tehokasta kautta. Hänellä on ikää jo 37 vuotta, mutta mies on vielä loistavassa kunnossa, ja täytyy muistaa, että kärppäkonkari takoi vielä kaudella 2016-17 26 maalia ja 55 tehopistettä runkosarjassa. Jos tarjoilu pelaa, tulee Pyörälä olemaan tälläkin kaudella sarjan tehokkaimpia pelaajia.

6. Kristian Kuusela, Tappara

Tuore Tappara-kapteeni on ollut jo monen vuoden ajan sarjan parhaimpia hyökkääjiä. Uran paras kausi nähtiin 2015-16, kun Kuusela iski 56 ottelussa 59 tehopistettä, mikä kertoo hänen taidoistaan paljon. Viime kaudellakin mies iski 44 tehopistettä, vaikka vierellä ei ollut parasta mahdollista osaamista, sillä Tapparan hyökkäyksestä löytyi vain kaksi pelaajaa, jotka ylittivät 30 tehopisteen rajapyykin. Jos Kuuselan viereltä löytyy tällä kaudella tehokkaampaa pelimiestä, tulee kokenut hyökkääjä olemaan kauden päätyttyä pistepörssin kärkisijoilla.

5. Lauri Korpikoski, TPS

Turkuun palannut Lauri Korpikoski on vielä pienoinen mysteeri: takana on rikkonainen kausi Sveitsissä, missä runkosarjaotteluita kertyi vain 19, ja kaiken lisäksi ex-NHL-hyökkääjälle diagnosoitiin IBD-suolistosairaus, joka on hankaloittanut kesän harjoittelua. Kaikesta huolimatta Korpikoski on nyt kunnossa, ja jos mies saa pelata koko kauden terveenä, voidaan häneltä odottaa loistavaa peliä myös hyökkäyspäässä. Korpikoski, 32, on edelleen kiekkoilija parhaassa iässään, ja kun hän saa nauttia sarjan parhaimpien sentterien tarjoiluista, on TPS-kasvatilla kaikki eväät taistella pistepörssin voitosta.

4. Sakari Salminen, Ässät

Ässätähden ura on ollut pahassa laskussa, mutta Liiga-tasolla häneltä voidaan odottaa järkyttävän kovaa tulosta. Viime kaudella taitava hyökkääjä pelasi Porissa 15 ottelua ja teki 16 tehopistettä, vaikka hän ei yltänyt parhaimpaan lentoonsa. 30-vuotiaan hyökkääjän potentiaali on erittäin korkealla, ja jos hän saa olla koko kauden terveenä, tulee 60 tehopisteen rajapyykin rikkoutuminen olemaan lähellä. Salmisen urakkaa hankaloittaa se, ettei hänen vierellään ole todellisia huippuyksilöitä.

3. Oula Palve, TPS

TPS:n huippuvaarallinen sentteri Oula Palve osoitti viime kevätkaudella kuuluvansa sarjan parhaimpiin hyökkäyspään pelaajiin, kun hän pelasi kevätkauden piste per peli -tahtia. Sama tykitys jatkunee tälläkin kaudella, vaikka TPS:ssä onkin kaksi sarjan parhaimpiin senttereihin lukeutuvaa pelaajaa, jotka syövät toistensa peliaikoja. Molemmille löytyy kuitenkin iso rooli, ja molemmilta voidaan odottaa nappikautta. Palven nopeus, peliäly, kiekonkäsittelytaito ja nykyään myös fysiikka ovat sitä luokkaa, että hän tulee olemaan pistepörssin kärkipäässä, ja vuoden päästä mies pelannee jo ulkomailla.

2. Ville Leskinen, Kärpät

Oli pieni ihme, että 24-vuotias kärppälaituri jatkoi uraansa Oulussa. Viime kaudella nopea ja taitava Leskinen iski 49 ottelussa 23 maalia ja 45 tehopistettä, mikä herätti mielenkiinnon myös Pohjois-Amerikassa. Mediatietojen mukaan Leskisen perässä oli muun muassa Colorado Avalanche. Viime kauden näyttöjen perusteella onkin helppo todeta, että Leskinen tulee olemaan tällä kaudella koko sarjan ehdotonta eliittiä. Vielä kun miehen suoritusvarmuus on korkealla tasolla, on pistepörssin voitto jopa todennäköistä – jos kenestäkään niin voi sanoa.

1. Ilari Filppula, TPS

TPS:n toinen huippusentteri on Ilari Filppula, joka tulee taas esittämään käsittämättömiä oivalluksiaan, joihin harva pelaaja pystyy. Viime kaudella Filppula iski 35 ottelussa 37 tehopistettä, ja jos hän olisi saanut pelata koko kauden terveenä, olisi hän todennäköisesti ollut pistepörssin kärkisijoilla. Sama tarina on tulevallakin kaudella: mikäli TPS-konkari pysyy terveenä, on hänen koko kauden pistesaldonsa 60 tehopisteen paikkeilla. Filppula on pelaaja, joka järjestelee pelistä toiseen maalintekopaikkoja, ja Turussa tuntuu olevan pelaajia, jotka laittavat kiekkoa paikoista uuniin.

Kansikuva: All Over Press