Liiga-ennakko 2018-19: Tappara lähtee muutoksista huolimatta suurimpana mestarisuosikkina kauteen

Faneille.com LogoFaneille.com - Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Tampereen toisella puolella ollaan totuttu menestykseen, onhan Tappara raivannut tiensä loppuotteluihin jo kuusi kertaa putkeen. Kirvesrinnat on menettänyt kesän aikana muutamia avainpelaajiaan, mutta tilalle on tullut laadukkaita pelimiehiä. Kestomenestyjä lähteekin kauteen suurimpana suosikkina.

Viime kausi

Kahden aiemman kevään mestari lähti viime kauteen valtavan suurena ennakkosuosikkina, sillä Tappara oli tehnyt kesällä mainioita peliliikkeitä siirtomarkkinoilla. Isoin muutos tapahtui penkin takana, kun Jukka Rautakorpi palasi kirvesrintojen käskijäksi.

Tamperelaisten kausi alkoi kuitenkin tahmeasti: 11 ottelun jälkeen joukkueella oli kasassa vain kolme varsinaisen peliajan voittoa. Tämän jälkeen hallitsevan mestarin kone alkoi kuitenkin toimia ja Tappara voitti 13 seuraavasta ottelusta peräti 12 häviten vain kerran jatkoajalla.

Tamperelaisten otteet ailahtelivat hieman runkosarjan aikana, mutta joukkue selviytyi lopulta sarjataulukon kolmannelle sijalle. Tappara jäi runkosarjan voittaneesta Kärpistä 13 pistettä ja sijoitusta voi pitää pienoisena pettymyksenä ennakko-odotuksiin nähden. Varsinkin monet hyökkäyspään hankinnat epäonnistuivat ja tamperelaiset tekivät kokoonpanoonsa reilusti muutoksia kauden aikana.

Pudotuspeleissä Tappara oli jälleen terästä. KalPa jäi puolivälierissä jalkoihin voitoin 4-2 ja tamperelaiset suorastaan dominoivat kaataessaan TPS:n välierissä suoraan ottelu voitoin 4-0.

Tappara pääsi loppuotteluihin hyvin levänneenä, kun taas Kärpät tahkosi täyden seitsemän ottelun sarjan HIFK:ta vastaan. Parempi pelituntuma kääntyi kuitenkin Kärppien eduksi ja oululaiset veivät nimiinsä kolme ensimmäistä kamppailua. Tappara heräsi kuilun partaalla ja voitti kaksi seuraavaa kohtaamista, mutta lopulta Hakametsässä juhli Kärpät, kun Mikko Mannerin suojatit nappasivat neljännen voittonsa kuudennessa kohtaamisessa. 

Tapparan kausi päättyi pettymykseen, kun Kärpät varmisti mestaruuden Hakametsässä. Kuva: AOP

Siirrot

Ulos

 • Dominik Hrachovina (Barys Astana, KHL)
 • Mikko Lehtonen (HV71, SHL)
 • Niko Mikkola (St. Louis Blues, NHL)
 • Jere Rouhiainen (TUTO)
 • Aleksi Salonen (Jukurit)
 • Henrik Haapala (Florida Panthers, NHL)
 • Sebastian Repo (Florida Panthers, NHL)
 • Markus Nenonen (HPK)
 • Jukka Peltola (Sibir Novosibirsk, KHL)
 • Teemu Nurmi

Sisään

 • Niklas Bäckström (HIFK)
 • Tuukka Mäntylä (Malmö Redhawks, SHL)
 • Juho Rautanen (Jokerit, KHL)
 • Jarkko Malinen (HIFK)
 • Antti Erkinjuntti (SCL Tigers, Sveitsi)
 • Sami Moilanen (Seattle Thunderbirds, WHL)

Maalivahdit ja puolustus

Tapparan isoin mullistus on tapahtunut tolppien välissä. Kirvesrinnoilla on perinteisesti ollut raudanluja maalivahtiosasto, mutta tulevalla kaudella se on pienoinen kysymysmerkki.

Joukkueen ykkösvahtina kahdella edellisellä kaudella torjunut Dominik Hrachovina lähti varsin odotetusti uusien haasteiden perään, kun tšekkivahti siirtyi KHL:ään Barys Astanan riveihin. Tappara täydensi maalivahtiosastoaan hieman yllättäen Niklas Bäckströmillä, jonka vastuu jäi viime kaudella todella vähäiseksi HIFK:ssa. Tapparan toisena maalivahtina jatkaa Christian Heljanko, joka debytoi pääsarjassa viime kaudella. Pelejä kertyi yhteensä 12, joissa 21-vuotias torjuja esiintyi pääosin mainiosti. 

Tapparan takalinjollakin on tapahtunut muutoksia, kun Mikko Lehtonen, Niko Mikkola, Aleksi Salonen sekä maltilliselle vastuulle jäänyt Jere Rouhiainen suuntasivat uusien haasteiden perään. Kirvesrinnat sai puolustukseensa tutun paluumuuttajan, kun Tuukka Mäntylä liittyi kasvattajaseuraansa parin kauden tauon jälkeen. 37-vuotiaan puolustajan edelliset sesongit vierähtivät Malmön riveissä Ruotsissa sekä Kunlunin paidassa KHL:ssä. Pienestä koostaan huolimatta erittäin fyysinen puolustaja tuo Tapparan takalinjoille ennen kaikkea ison annoksen johtajuutta. Lisäksi tamperelaiset nappasivat riveihinsä viime kaudella 26 ottelua Jokereissa pelanneen Juho Rautasen, joka hakee kestomenestyjän paidassa läpimurtoa Liiga-tasolla. 

Parista pahasta menetyksestä huolimatta Tapparan puolustus säilyi varsin hyvin kasassa. Otso Rantakari ja Valtteri Kemiläinen tuovat siniviivalle ison annoksen kiekollisuutta, kun taas Veli-Matti Vittasmäki sekä Aleksi Elorinne ovat varmoja oman pään isäntiä. 

Tapparalla on jalkeilla laadukas ja tasapainoinen puolustus, mutta viime kauteen verrattuna materiaali on rahtusen kapeampi. Varsinkin kärkiviisikko kestää vertailun käytännössä minkä tahansa muun joukkueen kesken, mutta vastuuta on jaossa myös nuoremmille pelaajille heti syksystä lähtien. 

Hyökkäys

Tapparalla oli viime kaudella haasteita hyökkäyspään suhteen, sillä monet hankinnat menivät enemmän tai vähemmän pieleen ja vaihtuvuutta oli melkoisesti. Kesällä muutoksia ei olekaan tullut järisyttävän paljon.

Isoin menetys on luonnollisesti Jukka Peltola. Yli 500 ottelua Tapparan riveissä Liigassa pelannut hyökkääjä lähti uusien haasteiden perään KHL:ään ja neljänä edellisenä kautena tamperelaisten kipparina toiminut Peltola jättää hyökkäykseen valtavan aukon. Peltola on malliesimerkki pelaajasta, jonka arvoa joukkueelleen ei mitata vain pisteissä. Henrik Haapala, Sebastian Repo, Markus Nenonen ja Teemu Nurmi ovat myös isoja lähtijöitä, mutta nelikon vaikutus Tapparan viime kauteen jäi odotettua pienemmäksi. 

Tappara on hankkinut hyökkäykseenkin tuttuja nimiä. Sveitsistä Liigaan palannut Antti Erkinjuntti kuuluu kesän mielenkiintoisimpiin hankintoihin ja taituri tulee varmasti olemaan erittäin korkealla pistepörssissä. Jarkko Malinen on niin ikään varma valinta hyökkäykseen ja viime kaudella 32 pistettä HIFK:lle takoneesta hyökkääjästä tietää täsmälleen mitä saa. Kaksi edellistä sesonkia WHL:ssä kiekkoillut Sami Moilanen on vastaavasti erittäin mielenkiintoinen nimi ja 19-vuotiaalla hyökkääjällä on mahdollisuudet lyödä kunnolla läpi tulevalla kaudella. 

Kirvesrintojen hyökkäyskalusto nojaa viime vuosilta tuttuun osaamiseen. Jan-Mikael Järvinen, Juhani Jasu, Jere Karjalainen, Kristian Kuusela ja Otto Rauhala muodostavat laadukkaan ja raudanlujan ytimen, jonka ympärille Jukka Rautakorven on mainiota hahmotella sopivia palasia. Viime kaudeksi Tapparaan liittyneiltä Matti Järviseltä, Niko Ojamäeltä sekä varsinkin Tomas Zaborskyltä voi vastaavasti odottaa huomattavasti viime kautta parempia otteita, sillä kolmikossa olisi aineksia todellisiksi pistelingoiksi. Lisäksi Tapparalla on nippu lupaavia junioreita, jotka omaavat potentiaalia isoillekin kehitysaskeleille. 

Tapparalla on kokonaisuudessaan jalkeilla erittäin laadukas hyökkäyskalusto, jossa riittää leveyttä sekä laatua. Tamperelaisilla on kasassa neljä tasaista ketjua, joista jokainen pystyy ratkaisemaan kamppailua eikä hyökkäyskalusto ole vain yksilöiden varassa. Myös kilpailu peliajasta tulee olemaan kovaa.

Tomas Zaborsky avauskausi Tapparassa tuotti vain tehopisteet 10+13. Kuva: AOP

Valttikortit ja uhkakuvat

Tampereella on totuttu menestykseen, onhan joukkue selviytynyt loppuotteluihin peräti kuusi kertaa putkeen. Tämä on nostanut rimaa ja hopeakin tuntuu jo pettymykseltä. Odotukset ovat jälleen kovat, mutta pystyykö Rautakorpi vihdoin johdattamaan Tapparan päätyyn asti? Viime kauden runkosarja oli ajoittain todella tahmea, mutta pudotuspeleissä joukkue oli rautaa viimeistä puristusta lukuun ottamatta. Rautakorpi on johdattanut joukkueen seitsemästi finaaleihin, mutta voittanut vain kertaalleen. Onko tälle kaudelle löytynyt vihdoin ne kuviot, joilla hän johdattaa Tapparan mestaruuteen?

Maalivahtiosasto on ollut perinteisesti Tapparan vahvimpia osa-alueita, johon joukkue on voinut nojata illasta toiseen. Kirvesrintojen tolppien välissä on ollut menestysputken aikana muun muassa Juha Metsola, Tomi Karhunen sekä Dominik Hrachovina, jotka ovat omilla panoksillaan mahdollistanut menestyksen. Nyt maalivahtiosasto on joukkueen isoin kysymysmerkki. Bäckström on jo 40-vuotias ja viime kaudet ovat olleet erittäin rikkonaisia, kun taas Heljangolla käynnistyy vasta toinen kausi pääsarjassa ja nyt vastuuta on varmasti luvassa reilusti.

Myös puolustusosasto on varsin ohut, vaikka kärkipakit ovatkin laadukkaita. Tämän jälkeen taso kuitenkin tippuu reilusti ja nuoret pelaajat tulevat saamaan heti kauden alusta lähtien vastuuta. Ovatko nuoret pelaajat valmiita suuriin saappaisiin? Tappara on kuitenkin osoittanut viime kausien aikana, että se pystyy tarvittaessa reagoimaan tarpeisiin kauden aikana uusien hankintojen muodossa.

Tapparan suurin vahvuus on laaja hyökkäyskalusto, josta löytyy aikaisemmilta kausilta tuttuja ja menestykseen tottuneita pelaajia. Laadukkaita pelaajia riittää jokaiseen ketjuun, joten vastuunkantajista ei ole pulaa ja Tappara pystyy kääntämään kamppailuja edukseen pelkästään hyökkäyksensä voimin, vaikka jollekin toiselle osa-alueelle sattuisikin heikompi ilta. 

Ota seurantaan

Otto Rauhala

Tapparan oma kasvatti, joka otti valtavan askeleen eteenpäin viime kaudella. Menestykseen kasvanut sentteri on täysin seuran näköinen pelaaja. Rauhala sai viime kaudella hyvin vastuuta, vaikka kilpailu peliajasta kävi erittäin kuumana. 23-vuotias hyökkääjä on todella monipuolinen ja pystyy hoitamaan käytännössä minkä tahansa roolin. Viime kaudella syntyi myös piste-ennätys, kun saldona oli tehot 8+20. Ensi kaudella olisi potentiaalia ottaa vielä se seuraava askel kiekkoilijana, mikä voisi poikia kutsun jopa EHT-turnaukseen asti. 

Tomas Zaborsky

Tomas Zaborsky on maalintekijä jumalan armosta ja odotukset olivat huipussaan, kun hän liittyi Tapparaan vuosi sitten. Slovakialainen oli rikkonut 20 maalin rajapyykin kolmesti neljän edellisen Liigassa pelaamansa kauden aikana, huippuna sesonki 2011-12, kun hän takoi Ässille peräti 35 osumaa. Vielä kaudella 2015-16 maaleja kertyi HIFK:n paidassa 27, mutta seuraava sesonki Ruotsissa oli erittäin rikkonainen, mikä varmasti osaltaan heijastui debyyttikauteen Tapparassa. Nyt alla on ehjä, joskin varsin vaisu kausi Tapparassa. Taidot eivät ole kuitenkaan varmasti kadonneet mihinkään, joten on mielenkiintoista nähdä, miten hyvin maalintekijän ruuti on kuivunut kesän aikana.   

Arvio: sija 1

Menestyminen on osa Tapparan DNA:ta. Vaikka joukkue on menettänyt muutamia avainpelaajiaan, niin paikkaajat ovat niin ikään laadukkaita pelureita. Kirvesrintojen ydin on säilynyt samana, joten Tappara tullee olemaan erittäin ikävä vastustaja myös tulevalla kaudella ja kaikki muu kuin finaalipaikka olisi todella iso yllätys. 

Faneille.comin ranking 2018-19:

Kansikuva: Emil Hansson / AOP