Kiekkoraati: HIFK:n ja TPS:n taisto vilisee kuumia taistelupareja: ”Jättiläiset tekivät hellästi tuttavuutta jo runkosarjassa”

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – katso pudotuspelit ilmaiseksi

HIFK ja TPS kohtaavat pudotuspeleissä kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Mikäli pudotuspelien avauskierros jätetään pois, niin edellisestä kohtaamisesta on peräti 17 vuotta. Joukkueet lähtevät odotettuun sarjaan mielenkiintoisista asetelmista: TPS:n sesonki on ollut huima, kun taas HIFK on pelannut alle odotusten. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen käyvät nyt läpi lähtökohdat tähän ottelupariin.

HIFK:n kausi on ollut haasteellinen, mutta joukkue kaatoi jo Kärpät matkalla puolivälieriin. Minkälaisena näet helsinkiläisten mahdollisuudet haastaa TPS?

JH: HIFK:n kaksi voitokasta ottelua säälipleijareissa ei muuta sitä tosiasiaa, että TPS on sarjassa valtava ennakkosuosikki. TPS on ollut pelillisesti paljon paremmassa formissa läpi kauden kuin IFK, jonka pakka on ollut sekaisin, Joukkue on hakenut ketjukoostumuksiaan, kun hyökkäyspeli ei ole toiminut. IFK ei ole lähelläkkän sitä tasoa, mitä se oli esimerkiksi viime keväänä. TPS:llä sen sijaan on ollut hyvä flow läpi kauden, eikä sen ole tarvinnut viilata peliään isommin. IFK:lla on edelleen vain hävittävää sarjassa, sillä ulos jääminen välieristä ei varmasti tyydyttäisi ketään. Kummallekin joukkueelle tappio olisi suuri pettymys, joten henkimaailman kamppailu on lähtökohtaisesti sangen tasainen.

EK: HIFK tarvitsee monilta pelaajiltaan paljon nähtyä enemmän. Monet joukkueen avainpelaajista ovat olleet läpi sesongin varjojen mailla parhaasta tasostaan, mutta nyt on se viimeinen hetki herätä. On toisaalta HIFK:n etu, että joukkue on jo puolivälierissä, vaikka muun muassa Jasse Ikonen, Mika Partanen, Juuso Puustinen, Kouvolan hankinnat sekä joukkueen kokeneempi kaarti on pelannut alakanttiin. Helsinkiläisten onneksi Roope Hintz on ottanut kantaakseen joukkueen ykkösketjun, joka on toiminut mainiosti. HIFK on tässä sarjassa altavastaaja, mutta potentiaalia joukkueessa on paljon. Antti Törmänen viilasi joukkueen pelitapaa jo kesken Kärpät-sarjan ja oululaiset olivat helisemässä, kun HIFK karvasi jo ylhäältä eikä vain ryhmittynyt keskialueen tuntumaan.

Ketä pelaajia tässä sarjassa kannattaa ottaa seurantaan?

JH: Tomi Kallio on varmasti pakko sanoa Palloseuralta tähän. Veteraanihyökkääjä himoitsee uralleen sen viimeisen kruunun. Kalliolla on alla väkevä runkosarja, jossa hän osoitti olevansa edelleen todellinen ratkaisija. Mies pelaa ali- ja ylivoimaa huikealla tasolla.

IFK:n Joonas Rask voi olla punanuttujen yllätyskortti. Alla on hieman rikkonainen kausi, mutta mies kuuluu siihen pelaajistoon, joka nostaa tasoaan, kun panokset kovenee. Rask pystyy hyvällä liikkeellään hakemaan jäähyjä tyhjästä. Kärppiä vastaan pelatuissa otteluissa Rask kuitenkin poltti päreensä liian helposti. Laitahyökkääjän pitää pysyä tyynenä, niin hyvä tulee. Rask viimeistelee paikoista hyvällä prosentilla, joten häneltä odotan onnistumisia.

EK: Jonne Virtanen ja Joe Finley tulee olemaan mielenkiintoinen taistelupari. Jättiläiset tekivät hellästi tuttavuutta jo runkosarjassa, kun varsinkin Helsingin kohtaamisissa Finley jakoi kovuutta Virtaselle. Pudotuspeleissä kaksikko ei varmasti kaihda kovia otteita, varsinkin jos jompi kumpi kokee, että omaa joukkuetta kohdeltiin kaltoin. Myös kokeneiden senttereiden, Corey Elkinsin ja Eric Perrinin kaksintaistelu tulee olemaan mielenkiintoinen. Elkins palasi loukkaantumisensa jälkeen tasolleen jälkimmäisessä ottelussa Kärppiä vastaan ollessaan joukkueensa tärkein hyökkääjä eikä vastuu tule pienenemään puolivälierissä. Myös maalivahtien osalta tullaan näkemään mielenkiintoinen nuorten tähtien taisto, kun TPS:n nuoret maalivahdit ja HIFK:n Kevin Lankinen mittelevät niin ikään paremmuudestaan.

TPS on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Kauden kriittisimmillä hetkillä katseet kohdistuu erityisesti joukkueen senioriosastolle. Tomi Kallio, Eric Perrin, Henrik Tallinder ja kumppanit ovat pelaajia, jotka mahtuisivat mihin tahansa joukkueeseen pudotuspeleissä. Curtis Hamiltonin ja Dave Spinan loukkaantumiset korostavat konkareiden roolia entisestään, mutta vastuuta on tarjolla Jasper Lindsteninille ja muille nuorille tähdille.

HIFK:n puolelta kannattaa seurata myös puolustuksen työskentelyä. Matt Generous ja muut kokeneet puolustajat tekivät pahoja virheitä Kärppiä vastaan eikä vastaaviin ole varaa enää puolivälierissä.

Sarjan ratkaiseva tekijä?

JH: IFK:n pitää saada voitto kahden ensimmäisen pelin aikana, muuten TPS menee menojaan. Positiivinen asia helsinkiläisten pelissä oli Kärppiä vastaan se, että joukkueesta onnistui peräti kahdeksan pelaajaa maalinteossa. Ratkaisuvoimaa löytyy siis laajalti, josta on suuri apu tiukoissa sarjoissa. Joukkue on vihdoin löytänyt myös toimivan ykkösketjun, joka pystyy tekemään tehoja joka pelissä. Fakta on kuitenkin se, että jos TPS pelaa omalla tasollaan, se menee jatkoon. IFK:n maalivahti Kevin Lankisen on pakko pitää löytämänsä taso illasta toiseen. Itse olen kuitenkin rahtusen epäileväinen miestä kohtaan. Viime vuosien pudotuspeleissä nuori kassari ei ole vielä ollut voittava maalivahti.

EK: Asetelma on selkeä: HIFK:n yksilöt vastaan TPS:n joukkue. HIFK:lla on joukkueessa valtavasti potentiaalia, mutta onnistujia on saatava laajalta rintamalta. Toisaalta esimerkiksi Juhamatti Aaltonen kykenee ottamaan missä vaiheessa tahansa joukkueensa reppuselkään ja kääntämään kamppailuja helsinkiläisten eduksi. TPS:n peli on vastaavasti toiminut mainiosti läpi sesongin ja joukkue päästi yhdessä JYPin kanssa vähiten maaleja runkosarjassa. Turkulaisten maalivahtiosasto on pienoinen kysymysmerkki, mutta kaksi laadukasta torjujaa takaavat sen, että ei TPS maalivahtipeliin tule kaatumaan. Sarjan kannalta ratkaisevinta on, että löytyykö HIFK:lta ratkaisijoita kauden tärkeimmällä hetkellä. Mikäli avainpelaajat jatkavat konttaamistaan, niin TPS tulee menemään helposti jatkoon.

Kumpi etenee puolivälieriin?

JH: TPS jatkaa välieriin voitoin 4-1.

EK: HIFK:n tähtipelaajat parantavat otteitaan pelien koventuessa. HIFK pelaa kauden parhaimmat pelinsä ja etenee huiman sarjan jälkeen puolivälieriin voitoin 4-3.

Jännitys tiivistyy Liigassa, kun puolivälierät pyörähtävät käyntiin tiistaina. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaMikäli sinulla ei ole vielä Ruutua, niin saat koodeja kätevästi käyttöösi täältä. 

Kansikuva: All Over Press