MM-ennakko: B-lohkosta tulossa huipputasainen

Jääkiekon MM-kisat alkaa Tanskassa perjantaina 4. toukokuuta. Pelipaikkoina toimivat Kööpenhamina ja Herning. Leijonat pelaa B-lohkossa, joka tahkotaan Herningin maaperällä.

B-lohkon ennakko

Etelä-Korea

Meneillään oleva kiekkokausi on ollut Etelä-Korealle mahtava, kun se sai isännöidä helmikuussa talviolympialaisia, ja tänä viikonloppuna se avaa historiansa ensimmäisen ykköstason MM-turnauksensa. Viime vuonna Etelä-Korea juhli 1. divisioonan hopeaa Itävallan voittaessa turnauksen, mikä tiesi molemmille nousua A-sarjaan.

Etelä-Korean odotukset ykköstason kisoihin ovat maltilliset, ja joukkueen ainut tavoite onkin säilyttää sarjapaikkansa. Ja sekin on armottoman työn takana, mutta jääkiekossa kaikki on mahdollista. Joukkueen tasosta on saatu näytteitä niin EHT:lla kuin olympialaisissakin, ja viesti on ollut selkeä: maa tarvitsee vielä rutkasti kehitystä pysyäkseen A-sarjan joukkueiden kyydissä.

Arvio:

Joukkueen kaikki pelaajat pelaavat Aasiassa, joten tasoerot ovat auttamatta suuret Aasian sarjojen viime vuosien kehityksestä huolimatta. Etelä-Korea pystyy puolustamaan tiiviisti ja pitämään näin lukemat suhteellisen tasaisina, mutta tasoerot näkyvät etenkin kiekollisessa pelissä. Edes pisteen nipistäminen Latvialta tulee olemaan työn ja tuskan takana. Korealaiset voivat valmistautua hakemaan jälleen vauhtia B-sarjasta.

Avainpelaajat:

Etelä-Korealta ei löydy montaakaan pelaaja, joka pystyisi tekemään tulosta tällä tasolla. Muutamat kanadalaistaustaiset pelaajat ovat kuitenkin kelpo pelimiehiä, ja heiltä vaaditaan urotekoja, jotta korealaiset voisivat ylittää itsensä. Etenkin maalivahti Matt Daltonilta, puolustajilta Alex Plantelta sekä Eric Reganilta ja hyökkääjiltä Michael Swiftilta sekä Brock Radunskelta voidaan odotella johtajuutta jäällä.

Kanada

Kanada on saanut viime vuosina huippukovia pelaajia kisoihin, ja se on näkynyt tuloksissa: Kanada on ollut kolme kertaa putkeen finaalissa ja voittanut kaksi niistä. Viime keväänä Ruotsi oli vahvempi finaalissa jättäen vaahteralehtipaidat hopealle.

Kanadalla jatkuu sama laulu myös tänä vuonna: kisoihin on lähtenyt isoja tähtiä, mikä tekee maasta ylivoimaisen mestarisuosikin.

Arvio:

Lukuisten NHL-tähtien värittämä joukkue voittaa paperilla jokaisen maan, ja Kanada on myös viime vuosina ollut MM-jäillä äärimmäisen kurinalainen, joten floppiriskit ovat olemattomat. Kanada laskettelee todennäköisesti B-lohkon voittoon ja marssii aina finaaleihin asti. Pieni kysymysmerkki löytyy maalinsuulta, jossa operoivat Darcy Kuemper ja Curtis McElhinney, joita ei voi kutsua NHL:ssä tähtitason veskareiksi. Mutta kun edessä seisoo aina viisi laadukasta NHL-pelaajaa, voi tämä veskarikaksikko riittää erinomaisesti.

Avainpelaajat:

Kanadan ryhmässä on hurja määrä johtajuutta, ja se saakin kasaan neljä kivenkovaa kentällistä. Hyökkääjistä suurinta ruutua ottanevat Connor McDavid, Ryan O’Reilly, Brayden Schenn, Jaden Schwartz, Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle, Mathew Barzal ja Josh Bailey. Kanadan alakerta ei ole hyökkäyksen tasolla, mutta huono se ei ole. Siitä pitävät huolen muun muassa Aaron Ekblad, Colton Parayko ja Ryan Pulock.

Connor McDavid yrittää johdattaa Kanadan MM-kultaan. Kuva: Getty Images

Latvia

Latvia on tottunut kiusaamaan isompiaan, eikä sen ole tarvinnut pelätä putoamista enää vuosiin, mutta joukkueen yltäminen pudotuspeleihin on koitunut liian usein liian haastavaksi. Maa on nähty viimeksi kahdeksan parhaan joukossa vuonna 2009, mitä voidaan pitää yllättävänä.

B-lohkossa viimeisen pudotuspelipaikan ratkovat Latvia, Saksa, Norja ja Tanska. Latvialla on tässä nelikossa kaikki mahdollisuudet menestyä, vaikka se ei kuulukaan suurimpiin suosikkeihin. Latvialla on kuitenkin kasassa joukkue, jossa on vauhtia, kovuutta ja taitoa.

Arvio:

Latvia koostuu jälleen Dinamo Riian pelaajista, joten joukkueessa on kosolti arvokasta KHL-kokemusta. Se myös takaa sen, että Latvia pysyy mukana muiden vauhdissa. Kyse on kuitenkin siitä, että pystyykö Latvia nappamaan pääkilpakumppaniensa päänahkoja? Jos ei pysty, niin Latvian tie jää lohkovaiheeseen. Meidän arviossa Latvia jää sijalle seitsemän.

Avainpelaajat:

Kun Kaspars Daugavins puuttuu, kääntyvät katseet etenkin kahteen pelaajaan: Miks Indrasisiin ja Mikelis Redlihsiin, jotka ovat tehneet hyvää jälkeä KHL-jäillä. Indrasisiin kohdistuvat isoimmat odotukset, sillä hänellä on takanaan uransa paras kausi, kun hyökkääjä iski KHL:ssä 56 ottelussa 21 maalia ja 42 tehopistettä. Puolustuksessa kapellimestarin roolia hoitaa kokenut Guntis Galvins.

Norja

Norjan maajoukkue on kehittynyt vuosien saatossa, ja norjalaiset pysyvät jo mukavasti kärkimaiden kyydissä. Tänä vuonna odotukset ovat kuitenkin pienet, sillä Norjalta puuttuu muutama tärkeä yksilö, mikä heikentää joukkuetta selvästi. Kun NHL-tähti Mats Zuccarello sekä Euroopassa kovaa jälkeä tehnyt Patrick Thoresen eivät ole maajoukkueen mukana, puuttuu norjalaisilta iso määrä tehoja.

Norja on jäänyt viimeisenä viitenä vuotena pudotuspelien ulkopuolelle, eikä pääsy kahdeksan parhaan joukkoon ole nytkään kovin todennäköistä.

Arvio:

Tanska ja Saksa saavat laadukkaammat niput jalkeille kuin Norja, jonka pitäisi Latvian tavoin napsia pisteitä juurikin tältä kaksikolta. Norjalla on kelpo pelimiehiä ryhmässään, mutta kokonaisuus huomioon ottaen joukkue jäänee taistelemaan kuudennesta sijasta Latvian kanssa.

Avainpelaajat:

Norjan ryhmässä vastuuta kantavat tutut nimet: maalivahti Lars Haugen, puolustajat Jonas Holös sekä Daniel Sörvik ja hyökkääjät Mathis sekä Ken Andre Olimb astuvat jättimäisiin saappaisiin, ja ilman heidän täydellistä onnistumistaan Norjan on turha haaveilla menestyksestä.

Saksa

Saksan maajoukkue on mennyt viime vuosina isoin askelin eteenpäin, kun joukkueen peli ei enää perustu pelkästään vauhtiin ja fyysisyyteen. Saksan maajoukkueesta löytyy tänä päivänä runsaasti taitoa, ja se on näkynyt tuloksissakin: kaksissa viime kisoissa joukkue on ollut pudotuspeleissä, ja viime talven olympialaisissa maa oli tehdä jättimäisen sensaation, kun se taisteli olympiakullasta Venäjän kanssa.

Saksan joukkue on muuttunut melko isosti sitten olympialaisten, joten aivan samanlaista menestystarinaa ei saman tien tule. Saksa on kuitenkin kokonaisuudessaan erittäin vahva, ja sen ainoa tavoite on yltää pudotuspeleihin.

Arvio:

Isojen maiden jälkeen viimeisestä pudotuspelipaikasta käydään hurja taisto, ja vahvimmilla tässä show’ssa ovat Saksa ja turnausisäntä Tanska. Molemmat pystyvät venymään turnauksessa pitkälle, ja molemmat pystyvät myös haastamaan lohkon kärkimaitakin. Arviossamme Saksa jää kuitenkin niukasti lohkonsa viidenneksi, sillä maan maha on hetkeksi täytetty erinomaisten olympialaisten johdosta.

Avainpelaajat:

Saksa on saanut kisoihin kolme NHL-pelaajaa, kun puolustajat Dennis Seidenberg sekä Korbinian Holzer ja hyökkääjä Leon Draisaitl päättivät lähteä Tanskaan mukaan. Tälle kolmikolle on myös ruutua tarjolla, ja etenkin Draisaitl saa pelata niin paljon kuin haluaa. Hän on myös sen luokan yksilö, joka pystyy omilla taidoillaan kääntämään pelin suunnan. Edmonton Oilersin tähden lisäksi kovaa tulosta odotetaan olympialaisissa loistaneilta Patrick Hagerilta ja Dominik Kahunilta, joista jälkimmäinen on lähdössä ensi kaudeksi NHL-jäille.

Dominik Kahun säväytti talven olympialaisissa. Ensi kaudella mies pelannee Pohjois-Amerikassa. Kuva: Getty Images

Suomi

Suomen kohdalla odotukset ovat aina tapissa, mutta monikaan ei usko Tanskan-reissulta lähtevän mukaan sitä kirkkainta mitalia. Leijonat on ollut Lauri Marjamäen alaisuudessa vaisu, eikä Suomi ole juuri pystynyt voittamaan isoja otteluita hänen alaisuudessaan.

Fakta on myös se, ettei Marjamäellä ole aina ollut käytössään parhaimpia pelaajia, mikä hankaloittaa menestymistä automaattisesti. Leijonilta puuttuu näistäkin kisoista useampia avainpelaajia, mutta ainakin Suomen hyökkäyksessä riittää tarpeeksi ratkaisuvoimaa. Suomi ei luonnollisesti loista Kanadan ja Yhdysvaltain NHL-pelaajien rinnalla, mutta taktisen puolen mennessä nappiin Leijonat taistelee lohkovoitosta.

Arvio:

Suomen vähimmäistavoite lohkovaiheessa on olla kolmen parhaan joukossa, mutta kahden parhaan joukkoon yltäminen olisi elintärkeää, sillä lohkon kolmanneksi jäänyt saa puolivälierissä todennäköisesti vastaansa Venäjän tai Ruotsin. Suomen nuori ja taitava ryhmä löytänee yhteisen sävelen ja pelaa lohkopelinsä mallikkaasti, ja me uskomme Leijonien yltävän lohkossa kahden parhaan joukkoon.

Avainpelaajat:

On selvää, että Suomen NHL-pelaajien täytyy olla huipputikissä, jotta Leijonat voisi menestyä tässä turnauksessa. Tällöin huipputekoja vaaditaan Mikael Granlundilta, Mikko Rantaselta, Sebastian Aholta ja Teuvo Teräväiseltä. Tämän nelikon varaan rakentuu Suomen hyökkäyspeli. Leijonien pakistosta ei löydy ennakkoon yhtä suurta johtajaa, mutta Julius Hongan, Markus Nutivaaran ja Miro Heiskasen varaan lasketaan paljon.

Tanska

Tanska ei ole viime vuosina juuri yltänyt pudotuspeleihin, mutta nyt se himoaa kahdeksan parhaan joukkoon pääsyä yli kaiken. Kotikisat yhdistettynä hyvään joukkueeseen takaavat sen, että juutit tulevat olemaan paha pala jokaiselle vastustajalle.

Tanskan joukkueessa on pari NHL-vahvistusta ja useampi pelaaja, joka tienaa leipänsä joko Suomessa, Ruotsissa tai Venäjällä. Tämä tarkoittaa sitä, että turnausisännällä on kasassa joukkue, joka ei jää edes suurten maiden jalkoihin.

Arvio:

Tanska on B-lohkossa keskikastin eliittiä yhdessä Saksan kanssa. On sanomatta selvää, että pudotuspeleistä tippuminen olisi Tanskalle valtava pettymys. Uskommekin Tanskan saavan kotiyleisöstään sellaisen lisävirran, että juutit painelevat Saksan ohi neljän parhaan joukkoon.

Avainpelaajat:

Tanskalla on vahva kärkiosasto, joka pystyy tekemään kovaa tulosta tällä tasolla. Etenkin NHL-hyökkääjät Oliver Bjorkstrand sekä Frans Nielsen ja Jokereissa pelaavat Peter Regin ja Nicklas Jensen tulevat kantamaan suurta vastuuta. Pakistossa kapellimestarina häärii KHL-tähti Philip Larsen. Maalia tilkitsee NHL-vahti Frederik Andersen, joten juuttien kokoonpanosta löytyy mukavasti laatua.

Yhdysvallat

Jenkit eivät jostain syystä ole pystyneet takomaan kovaa tulosta MM-jäillä, vaikka viime vuosina Yhdysvaltain joukkueet ovatkin olleet laadukkaampia kuin aiemmin. Viimeisen viiden vuoden aikana maa on ollut kahdesti pronssilla, mutta pitemmälle jenkkien meno ei ole yltänyt.

Tänäkin keväänä USA lähtee kisoihin hyvällä nipulla, jossa on useita huippuluokan NHL-aseita. Pelkästään kokoonpanon perusteella jenkkien pitäisi taistella MM-kullasta, mutta historian valossa Yhdysvallat ei lukeudu turnauksen suurimpiin suosikkeihin.

Arvio:

Jenkit saattavat olla lohkovaiheessa huippulennossa, ja parhaillaan he pystyvät kaatamaan Kanadankin, mutta jos turnaus lähtee heikosti käyntiin, voivat maan pelit mennä täysin pipariksi. Uskomme USA:n tähtinipun kamppailevan tasaisesti kärkisijoista, mutta joukkue taipuu lopulta lohkokolmoseksi.

Avainpelaajat:

Joukkueesta löytyy lukuisia pelaajia, jotka voivat ottaa isoa roolia, mutta ennakkoon johtorooleihin on aseteltu muun muassa hyökkääjiä Patrick Kanea, Dylan Larkinia ja Johnny Gaudreauta. Yhdysvaltain pakistossa ei ole saman luokan tähtiä, mutta ainakin upean tulokaskauden NHL:ssä pelannut Will Butcher tulee olemaan isossa roolissa jenkkien takalinjoilla.

Faneille.comin arvio:

  • 1. Kanada
  • 2. Suomi
  • 3. Yhdysvallat
  • 4. Tanska
  • 5. Saksa
  • 6. Norja
  • 7. Latvia
  • 8. Etelä-Korea

Kansikuva: All Over Press