45-vuotias Jaromir Jagr janoaa lisää merkkipaaluja NHL:ssä – Mikä seura poimii tsekkitaiturin riveihinsä?

Viaplay Logo Katso huippukiekkoa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Kun Florida Panthers ilmoitti, että tsekkihyökkääjä Jaromir Jagrille ei tulla enää tarjoamaan uutta sopimusta, alkoivat villit spekulaatiot supertähden seuraavasta osoitteesta välittömästi. Huolimatta Jagrin viimeaikaisista vitsailuista sosiaalisessa mediassa, ottajia luulisi edelleen veteraanille löytyvän.

45-vuotias fysiikan lakeja uhmaava kuntoihme teki viime kaudella Panthersin riveissä 16 maalia ja kaikkiaan 46 tehopistettä, huolimatta siitä että Jagrin ketjukavereina pelanneet Alexander Barkov sekä Jonathan Huberdeau olivat osan kaudesta loukkaantumisten vuoksi sivussa. Nuorten Barkovin ja Huberdeaun yhteenlaskettu ikä on sama kuin Jagrilla, mutta silti veteraani itse oli kolmikosta se joka pelasi 82 pelin runkosarjasta jokaisen pelin.

Iästään huolimatta Jagr osoitti, että hän pystyy yhä pelaamaan korkealla tasolla ja myös kantamaan tulosvastuuta. Miehen rooli on korostunut varsinkin ylivoimapelissä viime vuosien ajan. Näiden kahden ja puolen vuoden ajan aikana Floridassa, ei kukaan muu Panthers-hyökkäjä saanut niin paljon jääaikaa ylivoimalla kuin Jagr.

Alexander Barkov pelasi Jagrin kanssa Floridassa vajan kolmen kauden ajan. (Kuva: Ralph Freso/Getty Images)

Jagr on kertonut halustaan pelata jopa 50-vuotiaaksi saakka. Se joukkue, joka Jagrin lopulta riveihinsä hankkii, saa pehmeiden käsien ja tehopisteiden lisäksi myös ylimääräisen annoksen mediahuomiota ja valtavan lisäpotentiaalin markkinoinnillisesti. Jatkaessaan uraansa vielä NHL:ssä, tsekkitaiturilla olisi mahdollisuus saavuttaa lisää kovia merkkipaajua henkilökohtaisella tasolla.

Jagr on vain 35 maalin päässä huimasta 800 uramaalin rajasta. Kaikkien aikojen tilastokakkoseen, Gordie Hoween, Jagrilla olisi matkaa 37 maalia. Jagr on pelannut tähän mennessä 1711 NHL-peliä. Mikäli tsekkihyökkääjä pelaa vielä 21 ottelua lisää, siirtyisi hän 1732 pelatun pelin myötä kaikkien aikojen tilastossa kolmannelle sijalle. Myös syöttötilasto vaatisi enää 21 pistettä, jotta Jagr nousisi kaikkien tilastossa neljänneksi. 86 tehopisteen päässä häämöttäisi vielä maaginen 2000 tehopisteen raja, mutta se virstanpylväs vaatisi todennäköisesti vielä ainakin kaksi kautta taalajäillä. Wayne Gretzky on tähän mennessä ainoa 2000 tehopistettä urallaan tehnyt pelaaja NHL:n historiassa.

Pr-mahdollisuudet Jagrin seuraavalla työnantajalla olisi kuitenkin kiistattomat. Seuraavassa muutamia seuravaihtoehtoja takatukkien kruunaamattomalle kuninkaalle.

New York Rangers:

Rangers ulosti veteraanipuolustaja Dan Girardin ja treidasi Derek Stepanin, joten manhattanin sinipaidoilla on vielä palkkakaton puolesta mahdollisuus lisäsatsauksiin, huolimatta Kevin Shattenkirkin hankinnasta. Jagr voisi sopia hienosti täyttämään Stepanin ja Oscar Lindbergin jättämää aukkoa. Hän olisi myös samalla myös takuuvarma iso nimi, joita Broadwaylla on totuttu näkemään. Jagr pitää edelleen hallussan Rangersin yhden kauden maali- ja piste-ennätystä. Hän liekehti kaudella 2005-2006 54 maalia ja kaikkiaan 123 tehopistettä. Rangers-kannattajat muistavat häntä vieläkin lämmöllä.

Calgary Flames:

Henkinen etäisyys Floridan lämmöstä huomattavasti arktisempaan kanadalaiskaupunkiin lienee vieläkin pidempi, kuin fyysinen 4700 kilometrin ero kartalla. Flames voisi siitä huolimatta olla mainio vaihtoehto Jagrille. Organisaatio on pystynyt tekemään itsestään uskottavamman viime vuosien aikana ja se on myös vahvistunut kuluvan kesän aikana esimerkiksi maalivahti Mike Smithin ja puolustaja Travis Hamonicin muodossa. Jiri Hudlerin siirryttyä pois Calgarysta pari vuotta sitten, on oikean laitahyökkäjän tontti Sean Monahanin ja Johnny Gaurdeaun kentässä jäänyt toistaiseksi vielä sementoimatta. Jagr pelasi viime kaudella Huberdeaun ja Barkovin kanssa ja mies pystyisi varmasti loistamaan myös Monahanin ja Gaudreaun vierellä.

Nashville Predators:

James Neal matkasi Las Vegasiin jonka ansiosta Predators sai budjettiinsa viisi miljoonaa dollaria lisää pelimerkkejä. Nealin lähdön myötä tennesseeläisseura menetti maalinteko-osaamista, jota Jagr pystyisi paikkaamaan hyvin. Huhuissa on pyörinyt Matt Duchenen treidaaminen Colorado Avalanchesta Nashvilleen, mutta hinta Duchenesta olisi todennäköisesti liian kova. Joe Sakic haluaisi vaihdossa Mattias Ekholmin tai Ryan Ellisin, mutta Predators-GM David Poile on tehnyt selväksi, että seura ei luovu kärkipuolustajistaan mistään hinnasta.

Jagrille yhden kauden sopimuksen tarjoaminen voisi olla hyvä ja kohtuullisen pienen riskin vaihtoehto. Nashvillessä koettiin huikea kiekkokevät ja seuran johto pyrkii tekemään kaikkensa, jotta kaupungissa vältyttäisiin finaalikrapulalta ensi kaudella. Tätä tarkoitusta varten tsekkipelaajan palkkaaminen olisi myös huikea asia. Mielenkiintoinen nimi pitäisi joukkueen edelleen ihmisten huulilla.

Artikkelikuva: Mike Ehrmann/Getty Images