Brent Burns on hyvä pelaamaan jääkiekkoa

San Jose Sharksin tähtipuolustaja Brent Burns on jokaisella merkittävällä osa-alueella joukkueelleen kullanarvoinen. Sen lisäksi hän luo lisäarvoa koko NHL:lle ja jääkiekolle.

Vierasottelussa Kingsiä vastaan torstain vastaisena yönä Brent Burns teki sen taas. Maalin.

Pohjois-Amerikka ja NHL ovat tilastoniiloille mahtavaa pelikenttää. Viime yön maalin jälkeen seuraava fakta nousi pintaan: Burns on ensimmäinen puolustaja, joka on tehnyt vähintään 19 maalia kauden ensimmäisten 45 ottelun aikana sitten Paul Coffeyn (1985-1986). Oilersin takalinjoilla ihastuttanut Coffey naputti kyseisenä ajanjaksona 22 merkintää maalisarakkeeseen.

Hassulla tavalla haettiin ottelu- ja maalimääriä säätämällä historiankirjoihin täytettä. Yhtä kaikki, itse suoritus on vakuuttava.

Minnesota Wild varasi Burnsin vuonna 2003 ensimmäisellä kierroksella numerolla 20. Ja sen moni muistaakin, että Burns oli tuolloin vielä hyökkääjä. Wildissa, ja kuten myös myöhemmin Sharksissa, 31-vuotias kanadalainen on pelannut sekä hyökkääjän että puolustajan paikalla.

Kesäkuussa 2011 tehdyssä vaihtokaupassa oli tuttuja palasia. Burnsin lisäksi Sharksiin siirtyi toisen kierroksen varausoikeus kesälle 2012 ja Kaliforniasta State of Hockeyhyn Charlie Coyle, Devon Setoguchi ja ensimmäisen kierroksen varausoikeus kesälle 2011.

Sharks kävi myöhemmin kauppaa varausvuorollaan, kun taas Minnesota käytti vuoronsa kanadalaiseen Zack Phillipsiin, joka ei ole pelannut otteluakaan NHL:ssä.

Kun on muutaman viime kauden ajan katsonut Burnsin tekemistä pakkina, täytyy ihmetellä, mikäli hänet joskus vielä siirretään takaisin hyökkäykseen. Kaikki on toki mahdollista. Ensin pokataan Norris Trophy ja seuraavalla kaudella ollaan rikkovassa roolissa kolmoskentässä. Ehkei ihan.

Burns ei ole kuluvalla kaudella pelannut kertaakaan alle 20 minuuttia ottelussa. Useimmiten minuutit pyörivät 26 tienoilla, yli kolmenkymmenen minuutin kellotuksia on vain yksi. Kaiken kaikkiaan voidaan puhua tasaisesta suorittamisesta. Tasaisen kovasta.

19 maalia ja 28 syöttöä on vahva pörssinoteeraus, kun takana on 46 ottelua. Tällaisia saldoja ei synny, jos on vain ”oikeassa paikassa oikeaan aikaan”. Ehdottomasti Burns on sitäkin. Siihen yhdistetään vielä se, että harvahampainen ruuhkatukka on koko liigan ahkerin laukoja.

Pelipaikkojen vaihtaminen ei voi olla näkymättä Burnsin pelaamisessa. Laiturina opittu painottoman ja painollisen puolen tasapainoilu on erittäin hyödyllinen taito puolustajana. Lisäksi pystyy ennakoimaan hyökkääjien ratkaisuja, koska itse on ollut samoissa luistimissa tuhansia kertoja.

Kesällä Stanley Cup -finaaleissa tappioon päättynyt kausi oli viimeistään merkittävä kanadalaisen uran kannalta. Tuotakin edeltävällä kaudella (2014-2015) oli syntynyt 17 maalia ja 60 tehopistettä, mutta silti viime kausi toi varmasti paljon lisää. Jos ei muuta niin ainakin rahaa.

Burns solmi Sharksin kanssa kahdeksanvuotisen jatkosopimuksen, joka on kokonaisarvoltaan 64 miljoonaa dollaria. Nyt kuulostaa oikealta ja kohtuulliselta, mutta sopimuksen päättyessä puolustaja on jo nelikymppinen.

Ei anneta niin kauaskantoisten ajatusten pilata nykyhetkeä. Burns on tehokkuuden lisäksi viihdyttävä pelaaja sekä kaukalossa että kaukalon ulkopuolella. Välillä jopa pikkupoikamaisen harmiton, sillä harventuneesta purukalustosta johtuen hänen suustaan mahtuu ulos huomattavan paljon hymyä.

Vaikuttaisi luonnolliselta, jos samaa hymyä näkisimme hetki sen jälkeen, kun kuluvan kauden Norris Trophyn voittaja on kuulutettu lavalle.

Voit seurata maailman parasta jääkiekkoa Viasatin kanavilta sekä Viaplay-palvelun kautta. Unibetin kattavasta NHL-kohdetarjonnasta löytyy runsaasti pelattavaa jokaiseen NHL-matsiin!

Kansikuva: Getty Images