Näkökulma: Mitäs nyt Edmonton Oilers?

Viaplay LogoVoit seurata NHL:ää tiiviisti Viaplay -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

NHL:ää on pelattu pian neljännes. Tämän neljänneksen aikana on tullut surullisen selväksi, ettei Edmonton Oilersista ole tänäkään vuonna nousemaan NHL:n huipulle. Mitä nyt Edmonton? Olisiko jo muutoksen aika?

Puolustus ei maistu

Edmontonin ikuinen ongelma joukkueen rakentamisen suhteen on tullut jälleen tällä kaudella esiin. Joukkue on rakennettu nuorien huippuhyökkääjien varaan. Hyökkäyspeliä johtamaan riittää materiaalia, vaikka muille jakaa. Ongelma onkin, ettei puolustuspää näytä innostavan juuri ollenkaan. Kapellimestareita on aivan liigan huipulta. Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins ja Leon Draitsaitl kelpaisivat mihin tahansa organisaatioon kahteen kärkikenttään. Tästäkin huilimatta joukkue on tehtaillut heikot 47 maalia 19 otteluun. Lukema on läntisen konferenssin heikoimpia. Samaan aikaa joukkue on päästänyt 58 maalia. Joukkueen +/- lukema on surulliset 11 maalia pakkasella, mikä on heikoimpia koko NHL:ssä.

Huolestuttavinta on se minkä näkee jo silmällä. Joukkue antaa pelistä toiseen aivan liian suuren määrän ylivoimaisia hyökkäyksiä vastustajalla. Puolustaminen ei selkeästi kiinnosta ja nuoren joukkueen perisynti eli ylihyökkääminen kostautuu omiin päivästä toiseen. Joukkueeseen hankitut Milan Lucic ja Jussi Jokinen pitivät tulla kontrolloimaan nuoren joukkueen peliä omaan päähän esimerkillään. Jokinen vaihtoi jo maisemaa eikä kokeneen Lucicin teholukema -2 mairittele kokenutta hyökkääjää. Vaikka kautta on vasta neljännes takana, ovat Oilersin ongelmat aitoja. Päävalmentaja Todd McLellanille tulee todellinen kiire korjata kurssi, sillä playoff-paikka pakenee kierros kierrokselta kun joukkue tuskailee niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä.

Todd McLellan teki San Josesta kestomenestyjän. Kuinka käy Edmontonissa? Kuva: Christian Petersen/Getty Images

Oilchange?

Oilers on ollut surullisen kuuluisa organisaatio 2000-luvulla. Takavuosien kestomenestyjä ei ole löytänyt avainta onneen. Vuosi toisensa jälkeen seura on hakenut uutta nousua draftin kautta. Viime kaudella näytti jo että lukko aukeaa, mutta tänä vuonna ongelmat ovat palanneet. Kaiken pitäisi olla pintapuolisesti kunnossa. Päävalmentajaksi saatiin 14 kauden veteraani McLellan, jota on pidetty pitkään yhtenä NHL:n parhaimmista valmentajista. Maailmanmestaruus Kanadan penkin takana ja hienot otteet World Cupissa Pohjois-Amerikan nuorten kanssa vain lisäsivät odotuksia öljykaupungissa. Nyt on kuitenkin näkymässä todellisia sulamisen merkkejä ja McLellan saa varmasti ison osa kritiikistä.

Oilers on jo vuosia rakentanut joukkuetta draftin kautta. Taylor Hallin piti olla uusi Gretzky, tai ainakin Messier. Toisin kävi ja nuori kanadalainen nauttiikin nykyään jääkiekosta New Jerseyssä. Nykyiset kärkipelaajat ovat tulleet nuorina mukaan joukkueeseen ja saaneet heti vastuuta. Vuosikaudet Oilersilta puuttui kokemusta joukkueesta ja nyt näyttää, ettei nuorista supertähdistä ole vieläkään kasvanut todellisia vastuunkantajia. Todelliset syyt makaavat kuitenkin päävalmentajan ja hyökkääjien takana. Oilersin puolustus on vuosikaudet ollut NHL:n heikoimpia. Joukkue ei kykene puolustamaan joukkueena eikä puolustajien laatu ole päätä huimannut. Joukkueeseen on ollut hyvin vaikea saada mitat täyttävää maalivahtia ja nyt näyttää, ettei Cam Talbotinkaan otteet riitä pelastamaan heikkoa puolustusta. Vanhan sanonnan mukaan mestarijoukkue rakennetaan alhaalta ylöspäin. Tämä ohje ei ole kantautunut Edmontoniin asti. Vuosi toisensa jälkeen hyökkäyspää on nimivahva, mutta oma pää sakkaa ja pahasti. Olisikohan tämän kauden päätteeksi Edmontonissa aika ottaa hattu kauniiseen käteen ja ymmärtää että näyttävän hyökkäyksen sijaan olisi mukava pelata NHL:n kärjessä. Ja se tapahtuu vain ja ainoastaan puolustukseen panostamalla.

Kansikuva: John Cordes/Icon Sportswire