Näkökulma: Ruotsalaishyökkääjä William Nylanderin käytöstä ei voi kuin ihmetellä

Toronto Maple Leafs varasi vuonna 2014 ruotsalaishyökkääjä William Nylanderin, jonka uskottiin olevan seuran tulevaisuuden tärkeimpiä palasia. Sitä mies on osoittanut olevansa, ja sitä hän myös todennäköisesti tulee olemaan.

Nylander, 22, on tahkonnut NHL:ssä kaksi täyttä kautta, ja miehen teot ovat olleet vakuuttavia: molemmilla kausilla on syntynyt 61 tehopistettä, mikä kertoo ruotsalaisen potentiaalista. Se huitelee korkealla.

Tämän kauden piti olla Nylanderille lopullinen läpimurto NHL:n eliittiin, ja sitä se voi vielä ollakin, mutta tällä hetkellä ei voi vielä sanoa juuta eikä jaata. Se johtuu siitä, että Nylander ei ole vielä pelannut peliäkään tällä kaudella, koska hänellä ei ole sopimusta Toronton kanssa. Nylander on rajoitettu vapaa agentti, joten hän neuvottelee vain ja ainoastaan Maple Leafsin kanssa. Oletettavasti mies myös haluaa jatkaa uraansa Torontossa.

Sopimuksettomuuden syy on vain ja ainoastaan palkassa. Nylanderin tulokassopimus päättyi viime kaudella, ja nyt hän neuvottelee uransa ensimmäisestä isosta pahvista. Ruotsalainen pyytää kahdeksaa miljoonaa dollaria kaudesta, ja siihen Toronto ei ole ole pystynyt venymään. Toronton näkemys on 6,5 miljoonaa dollaria kaudesta.

Tässä vaiheessa ei voi kuin ihmetellä Nylanderin toimintaa. Sopimustaistelut ovat yleisiä nuorten NHL-tähtien kohdalla, mutta sopu löytyy yleensä lähes poikkeuksetta ennen kauden alkua. Mutta ei Nylanderin kohdalla.

Ehkä nuoren ruotsalaisen suhteellisuudentaju on kateissa. 6,5 miljoonaa dollaria on iso summa kenelle tahansa, ja sillä luulisi pystyvän pelaamaan jääkiekkoa. 1,5 miljoonan dollarin lisä on tietenkin iso summa, mutta onko sillä loppupeleissä isoa merkitystä? Nylanderista tulisi joka tapauksessa multimiljonääri. Eikä Toronton ja Nylanderin näkemysero ole todellisuudessa 1,5:ttä miljoonaa, sillä NHL-pelaajat saavat bruttopalkastaan käteen verojen ja erilaisten lisäkulujen jälkeen noin puolet. Näin ollen Nylander nettoaisi 6,5 miljoonan palkalla reilut kolme miljoonaa dollaria. Kahdeksan miljoonan palkasta käteen jäisi noin neljä miljoonaa. Eli todellinen ero on alle miljoona dollaria.

Nylanderin kiristämisen ymmärtäisi, jos hän todella olisi kahdeksan miljoonan dollarin arvoinen mies, mutta hän ei ole. 6,5 miljoonaa on paljon oikeutetumpi lukema ruotsalaisen kohdalla.

Nylander ei myöskään tunnu ymmärtävän, että hän tekee hallaa joukkueelleen. Ensinnäkin, nyt Torontolta puuttuu yksi sen tärkeimmistä hyökkääjistä. Toiseksi, Nylanderin palkkapyyntö tekisi toteutuessaan ongelmatilanteen seuran palkkakattoon. Torontolla on monia nuoria huippulahjakkuuksia, joiden varaan pystytään rakentamaan todellinen kestomenestyjä NHL:ään, mutta se vaatii palkkakattokikkailua.

Kaikkien nuorten tähtien pitäminen vaatii sitä, että seuran tähtipelaajat suostuisivat nipistämään hieman palkastaan. Näin on tehnyt muun muassa Pittsburgh Penguinsin kapteeni Sidney Crosby, joka tienaa keskimäärin 8,7 miljoonaa dollaria vuodessa. Jos Crosby olisi halunnut rahastaa kunnolla, olisi hän saanut lähemmäs 15 miljoonan dollarin vuositulot. Mutta hän ei halunnut tehdä sitä joukkueelleen. Crosby haluaa pitää Pittsburghin vahvana joukkueena, ja siksi hän oli valmis tyytymään vähempään.

Torontolla on se tilanne, että Auston Matthewsin ja Mitch Marnerin tulokassopimukset päättyvät tähän kauteen, ja tämä kaksikko tarvitsee isot sopimukset ennen ensi kautta. Matthews jos joku ansaitsee vähintään kahdeksan miljoonaa dollaria kaudesta. Marnerkin ansaitsee isomman sopimuksen kuin Nylander. Kaiken lisäksi neljän miljoonan dollarin palkalla pelaavasta Jake Gardinerista tulee ensi kesänä rajoittamaton vapaa agentti, ja jos Toronto haluaa pitää tähtipuolustajan, joutuvat kanadalaiset nostamaan miehen palkkaa.

Näin ollen luulisi jokaisen pelaajan miettivän, onko raha tärkeämpää kuin joukkueen menestys. Nylander ei tunnu tajuavan sitä, että Torontossa hän voisi pelata huippupelaajien kanssa ja voittaa monia mestaruuksia. Jopa jo tällä kaudella, sillä Toronto on jo nyt huippujoukkue.

Sen vuoksi ruotsalaistaiturin käytöstä voidaan pitää outona. Onneksi Maple Leafsin GM Kyle Dubas on pitänyt pintansa, eikä hän ole lähtenyt Nylanderin lauluun mukaan. Se on koko seuran etu. Varsinkin kun joukkue tuntuu menestyvän ilman Nylanderiakin.

Pahimmassa tapauksessa Nylanderia ei nähdä NHL:ssä koko kaudella: mikäli sopimusta ei ole syntynyt joulukuun alkuun mennessä, ei hän saa pelata NHL:ssä enää tällä kaudella. Se ei ole kuitenkaan todennäköinen skenaario. Todennäköisempää on, että Nylander treidataan muualle. Jonnekin, missä hän saa haluamansa palkan.

Mutta sekään ei ole kaikista todennäköisin vaihtoehto. Oletettavasti osapuolet tekevät kompromissinä parin vuoden ”siltasopimuksen”, jossa vuosipalkka on lähempänä 6,5 miljoonaa kuin kahdeksaa.

Nylanderin leiri ja Dubas kävivät juuri keskusteluja Euroopassa, mutta ainakaan vielä ei ole kuulunut uusia uutisia. Ehkä sopimus on kuitenkin enää julkaisua vaille valmis.

Kansikuva: Getty Images