NHL:n siirtoikkunan voittajat ja häviäjät

St. Louis matkasi Tampasta New Yorkiin (Getty)

St. Louis matkasi Tampasta New Yorkiin (Getty)

NHL:n siirtotakaraja umpeutui eilen keskiviikkona klo 22.00. Tässä pari poimintaa suurimmista siirroista ja niiden mahdollisista vaikutuksista.

Thomas Vanek, New York Islanders – Montreal Canadiens

Islanders tarjosi Vanekille tuntuvaa jatkoa sopimukseensa. Buffalo Sabresista saapunut itävaltalainen kieltäytyi tarjouksesta ja koska miehestä olisi kesällä tullut rajoittamaton vapaa agentti, oli Islesillä vain yksi tehtävä. Vanek halusi parempaan joukkueeseen ja uusi koti löytyi itäisen konferenssin kolmatta sijaa hallussaan pitävästä Montrealista. Mies on paukuttanut tällä kaudella 60 ottelussa tehot 21+32=53 ja on varmasti kova vahvistus Habsin hyökkäykseen. Hänestä tuli siirron myötä joukkueensa selkeä ykköspyssy. Siirrosta Isles sai Sebastian Collbergin sekä ehdollisen toisen kierroksen varausoikeuden. Halvalla Habs miehen sai, kun miehen perässä oli kuitenkin myös Pittsburgh Penguins sekä Anaheim Ducks. Vanek ei aloittanut kuitenkaan uraansa Montrealissa sillä ihanteellisimmalla tavalla, kommentoiden ettei ole varma haluaako sopia ollenkaan jatkosta uuden seuransa kanssa.

Tuomo Ruutu, Carolina Hurricanes – New Jersey Devils

Pitkään siirtohuhujen kohteena ollut suomalaislupaus siirtyy Carolinasta pari pykälää sarjassa ylempänä olevaan Devilsiin. Ruudulle kausi on ollut vaikea, 57 ottelussa on syntynyt vain 5+11=16 pistettä. Vuoden 2001 ensimmäisen kierroksen varaus pääsee kovaan seuraan kamppailemaan peliajasta. Samasta peliajasta kamppailevat muun muassa Patrick Elias, Jaromir Jagr, Michael Ryder sekä Dainius Zubrus. Kokemusta Devilsissä riittää ja onkin mielenkiintoista nähdä riittääkö kokemus vielä pudotuspelipaikkaan. Tilanne itäisessä konferenssissa ratkeaa todennäköisesti vasta viimeisissä peleissä. Ruudulla on sopimustaan jäljellä kaksi vuotta ja uskoisin ettei Devils ollut kuitenkaan se unelma miehen mielessä. Hieman lähemmäksi pudotuspelejä siirto miehen toi, mutta silti todella kauas Stanley Cup finaaleista.

New York Rangers – Tampa Bay Lightning

Kaksi kapteenia matkasivat joukkueesta toiseen. Sinipaitojen kapteeni Ryan Callahan ei saanut haluamaansa jatkosopimusta Rangersiin ja lähtö nyt lopulta tuli. Martin St. Louis taas riitautui Tampan toimitusjohtajan kanssa Kanadan olympiajoukkue valinnoista. Huhujen mukaan Marty pyysi Steve Yzermanilta siirtoa, koska häntä ei valittu suoraan Sotshiin. St. Louis tuo Rangersiin kaivattua leveyttä hyökkäyspäähän, mutta Callahanin lähtö on kuin repisi sydämen sinipaidoilta. Marty on paukuttanut kaudella 62 ottelussa tehot 29+32=61 ja hänet istutettiin heti ensimmäisessä pelissään Rangersin ykköspyssy Brad Richardsin ketjuun. Rangers kaipaa voittoja pudotuspelipaikan varmistamiseksi ja uskon, että St. Louis pystyy niitä tuomaan. Marty on jo pitkään halunnut siirtyä New Yorkiin ja nyt Rangers sai miehen lopulta kaapattua. Diili on huikea sinipaitojen kannalta. Marty on paukuttanut lähes piste per peli tahtia, miehellä on vielä vuosi entistä sopimustaan jäljellä ja hänen palkkansa on miljoona taalaa vähemmän kuin mitä Callahan sopimusneuvotteluissa pyysi. Myös Boltsia voidaan pitää siirrossa voittajana, sillä se pääsi eroon jatkohaluttomasta tähdestään ja sai vastineeksi oikean laidan vajeen täyttävän miehen.

Ryan Miller + Steve Ott, Buffalo Sabres – St. Louis Blues

Ryan Miller aloitti uransa Blues paidassa 4-2 voitolla Tampasta (Getty)

Ryan Miller aloitti uransa Blues paidassa 4-2 voitolla Tampasta (Getty)

Nyt voidaan alkaa todella puhua Bluesista yhtenä Stanley Cup suosikkina. Jo valmis mestariehdokas sai viimeisen vahvistuksensa, kun yksi NHL:n huikeimmista maalivahdeista siirtyi kaupassa Buffalosta. Ryan Miller on selkeä parannus Bluesin maalivahtiosastolle ja nyt ei pelit ainakaan siihen yhteen mieheen maalinsuulla kaadu. Myös Steve Ott tuo joukkueeseen leveyttä taitavana ja kovana kahden suunnan pelaajana. Bluesista Buffaloon kaupassa matkasivat Jaroslav Halak, Chris Stewart sekä kaksi varausvuoroa. St. Louis Blues on vielä tällä hetkellä läntisen konferenssin kakkosena Anaheimin takana, mutta kahdella voitolla ryhmä siirtyy jo kärkeen. Joukkue on jo yksi NHL:n parhaimmista puolustukseltaan ja nyt kun puolustajat tekevät vain normaalin päivätyönsä niin Miller hoitaa loput. Blues on valmis paketti ja todellinen mestarisuosikki, kun playoffit pärähtävät käyntiin. Miller aloitti uransa Bluesissa 4-2 voitolla Tampasta.

Halak matkasi vielä myöhemmin Buffalosta Washington Capitalsiin vaihtokaupassa, jossa Buffalo sai Capsistä vaikeita aikoja elävän Michael Neuvirthin sekä Rostislav Kleslan.

Calgary Flames maalivahdit

Flames kauppasi maalivahtinsa Reto Berran Coloradoon. Tämä tarkoittaa selkeästi sitä, että Flames luottaa jatkossa kaksikkoon Karri RämöJoni Ortio.

Tim Thomas, Florida Panthers – Dallas Stars

Thomas matkasi Floridasta Dallasiin, vain vuorokausi sen jälkeen kun Panthers ilmoitti hankkineensa Roberto Luongon Vancouverista. 39-vuotias amerikkalainen muodostaa loppukaudesta todela vahvan maalivahtiparin Kari Lehtosen kanssa. Näkisin kuitenkin, että mies on vain se varmaakin varmempi kokenut kakkosvahti Lehtosen takana. Kaupassa toiseen suuntaan siirtyi Dallasin selkeästi halvempi kakkosvahti Dan Ellis.

Marian Gaborik, Columbus Blue Jackets – Los Angeles Kings

Gaborik on vireessä selkeä ratkaisija ja kahden ensimmäisen kentän pelaaja. Mies on kuitenkin kärsinyt tällä kaudella loukkaantumisista ja on pelannut kaudella vain 22 ottelua. Niissä tehoja on syntynyt vain 6+8=14. Mies pystyy kuitenkin paljon parempaan ja sitä odotetaan varasti myös Kingsissä. Gaborik oli lopulta ainoa saatavilla ollut vahvistus, joten myös Kingsiä voidaan pitää siirtoikkunassa häviäjänä, koska se ei saanut yhtään isoa kalaa haaviinsa.

Siirtoikkunan häviäjät

Anaheim Ducks myi ruotsalaismaalivahti Viktor Fasthin sekä voimahyökkääjä Dustin Pennerin. Joukkueen oletettiin olevan ostavana osapuolena markkinoilla vahvistaakseen joukkueen valmiiksi playoffeihin. Joukkueeseen saapui kuitenkin vain Stephane Robidas. Koukussa olivat Vancouverin Ryan Kesler sekä Thomas Vanek, mutta kumpikaan ei syöttiä kokonaan nielaissut. Sami Vatanen jäi valitettavasti nyt olemattomaan rooliin Ducks organisaatiossa. Kun kilpailijat vahvistuivat antaa Anaheim nyt valitettavasti liikaa tasoitusta Stanley Cup taistossa.

Pittsburgh Penguins, Detroit Redwings, New York Islanders, Martin Brodeur

Pens ei saanut haaviinsa suuren luokan vahvistusta. Puolustus kärsii suunnattomasti Paul Martinin sekä Kris Letangin poissaoloista ja joukkueessa olisi ollut tilaa myös hyökkäysosastolla.

Detroit jäi paitsioon. Joukkueen ainoa ”vahvistus” on 33-vuotias David Legwand, mutta vaihtokaupassa joukkue joutui luopumaan ruotsalaisesta lupauksesta Calle Jarnkrokista sekä Patrick Eavesista. Matkaan lähti myös kolmannen kierroksen varaus. Kova hinta Legwandista.

Islanders menetti Vanekin sekä parhaassa iässä olevan Adrew MacDonaldin. Milloin on John Tavaresin vuoro lähteä. Vaihdossa joukkue sai varausvuoroja sekä nuoren lupauksen Sebastian Collbergin. Pitkä aika kuitenkin odottaa että vaihtokauppa realisoituu tuloksiksi Islesin kannalta.

Brodeur NJD 4ever (Getty)

Brodeur NJD 4ever (Getty)

Brodeur halusi pois Devilsistä, mutta jämähti paikoilleen. Moni muu maalivahti vaihtoi maisemaa, mutta mies ei käynyt kaupaksi. Olisiko nyt aika laitaa hanskat naulaan ja kuitenkin pysyä ikuisesti Devils fanien sydämessä?

Siirtoikkunan voittajat

Blues vahvisti Stanley Cup mahdollisuuksiaan (Getty)

Blues vahvisti Stanley Cup mahdollisuuksiaan (Getty)

St. Louis Blues vankisti asemaansa Stanley Cup suosikkina. Joukkue ei ole ollut Stanley Cup finaalissa vuoden 1970 jälkeen eikä joukkue ole koskaan pokaalia voittanut. Nyt joukkue on kuin luotu voittamaan tiukkia pudotuspeliotteluita ja se voi todella kantaa pitkälle.

New York Rangers kaappasi siirtoikkunan suurimman kalan haaviinsa kun Martin St. Louis siirtyi Tampasta joukkueeseen. Miehellä on takana uskomaton ura NHL:ssä ja kokemusta riittää vaikka muille. Mies painaa vieläkin lähes piste per peli tahtia ja tulee olemaan suuri osa sinipaitojen hyökkäystä. Pisteiden lisäksi miehellä tulee olemaan suuri vaikutus myös nuoriin pelaajiin, siitä voi enemmän kertoa vaikkapa muuan Steven Stamkos.

Montreal sai Vanekin, josta lähes kaikki taistelivat. Pelkästään se vahvistaa joukkuetta paljon, mutta jää nähtäväksi mihin se riittää.