TOP5 laskussa: Entiset suomalaiset NHL-tähdet ovat päätyneet rivimiehiksi Euroopan sarjoihin

Se, että pääset urallasi NHL:ään vaatii lahjoja ja raakaa työntekoa. Se, että teet siellä satoja pisteitä tai torjut siellä kymmeniä nollapelejä on huikea suoritus, jolle pitää antaa arvoa. Menestys ei ole kuitenkaan ikuista, ja sen ovat saaneet huomata myös monet suomalaiset NHL-tähdet. Listasimme viisi tämän hetken eniten NHL-tasostaan taantunutta Suomi-poikaa.

5. Niklas Bäckström, HIFK

39-vuotias maalivahti palasi kotoiseen Liigaan kymmenen vuoden NHL-uran jälkeen. Bäckström pelasi HIFK-paidassa runkosarjassa 17 peliä, ja on joutunut tyytymään selkeään kakkosmaalivahdin rooliin. Pitkälti loukkaantumiset ovat syöneet maalivahdin parhaan terän muutaman viime kauden aikana. Pudotus Minnesota Wildin maalin suulta IFK:n penkille avaamaan luukkua on iso. Puolustukseksi pitää kuitenkin sanoa, että helsinkiläinen on ottanut roolinsa Liigassa hyvin haltuun, sillä miehen torjuntaprosentti pelatuissa otteluissa on mukavat 92,3%. NHL:ssä Bäckströmille kertyi pelejä 413, joissa hän piti nollat komeasti 28 kertaa.

4. Niklas Hagman, HPK

Laitahyökkääjä takoi parhaalla kaudellaan rapakon takana Dallasin riveissä 27 maalia. Entiselle vauhtikoneelle kertyi NHL:n runkosarjaotteluita 770, joissa hän paukutti 301 tehopistettä. 37-vuotiaan Hagmanin jalka ei liiku kuitenkaan enää totuttuun tahtiin ja pudotus maalien määrässä on iso esimerkiksi kaudesta 2014-15, jolloin hän teki vielä KHL:ssä 19 osumaa Jokerien paidassa. Tällä kaudella Liigassa ”Pikku-Hakki” on tehnyt vain kuusi maalia Kärppien ja HPK:n riveissä.

3. Ville Leino, Växjö Lakers

Taiturimainen Leino pelasi NHL:n runkosarjassa 286 ottelua, joissa hän paukutti 119 pistettä. Miehen tähtihetki osui kaudelle 2009-10, jolloin hän hurmasi Philadelphia Flyersin paidassa pudotuspeleissä aina finaaliin asti. Leino teki komeat tehot 7+14, mutta se ei riittänyt mestaruuteen vaan Chicago Blackhawks nosti pyttyä. Vuosi tästä ja Leino sai mammuttisopimuksen Buffalo Sabresiin. Sen jälkeen keskushyökkääjä ei olekaan liiemmin otteillaan loistanut. Savonlinnalaisen tehot ovat olleet kadoksissa kausi toisensa jälkeen. Växjö on Leinolle neljäs seura Euroopassa Buffalon jälkeen. Hämmentävintä on se, että Leinon taantuminen on tapahtunut lähes parhaassa peli-iässä. Tällä kaudella 33-vuotias hyökkääjä on tehnyt tehot 8+15.

2. Sean Bergenheim, Frölunda

Bergenheim on Leinon tavoin taantunut sangen nuorena. 33-vuotias laitahyökkääjä on tehnyt tällä kaudella vain 14 pistettä Ruotsissa Frölundan paidassa. Se on alakanttiin, kun katsotaan miehen historiaa NHL:ssä, jossa hän pystyi parempiin pistemääriin, vaikkakin hän ei ole koskaan ollutkaan se joukkueen pisterohmu. NHL:n runkosarjan otteluita miehelle kertyi 506, joissa hän rykäisi 180 tehopistettä.

1. Tuomo Ruutu, HC Davos

Ruutu oli joskus Mikko Koivun tasoinen pelaaja, mutta eipähän ole enää. Kausi Sveitsissä on ollut rikkonainen ja tehoja on tullut vain 5+7. Se on varmasti monen Davos-fanin mielestä turkasen vähän, kun pelaaja tulee vahvistuksena suoraan NHL:stä. Voikin olla, että entinen Leijonien luottomies on maajoukkuepelinsä jo pelannut. Taistelijana tunnettu Ruutu on valovuosien päässä parhaista päivistään jo 34-vuotiaana. NHL:ssä Ruutu takoi 346 pistettä runkosarjassa. Otteluita kertyi komeat 735, eli hyökkääjä oli pisteillä lähes joka toisessa pelaamassaan ottelussa.

Kansikuva: Getty