Nuorten Leijonien päävalmentaja Hannu Jortikka: ”Toivon rohkeaa pelaamista”

Suomen U20-maajoukkue aloitti leireilyn Vierumäen Urheiluopistolla sunnuntaina. Päävalmentaja Hannu Jortikka on koonnut itselleen 29 henkisen leiriryhmän, joista lopulta muodostuu joukkue reilun kahden viikon päästä alkaviin Kanadan U20 MM-kisoihin. Jortikan mukaan Suomella ei ollut paljoa varaa, mistä valita esimerkiksi Kanadaan verrattaessa.

– Meillä on semmoiset 30 pelaajaa, josta valitsemme joukkueen. Sinne on otettava ensin parhaat ja sitten sopivimmat. Meillä ei ole niin kuin Kanadalla, jolla on monta kymmentä ensimmäisen kierroksen varausta ja loput ovat toisen kierroksen varauksia. He saisivat kasaan neljä joukkuetta ja me saamme vain tämän yhden. Usein meillä on meidän kärkipelaajia pois, kuten nytkin Aleksander Barkov. Tilanne on ollut sama ennenkin ja sen kanssa meidän pitää pystyä elämään.

Suomi pelaa samassa alkulohkossa USA:n, Slovakian ja Kanadan kanssa. Jortikan mukaan vastustajia on etukäteen vaikea arvioida, mutta alkulohko näyttää Leijonille pelillisen suunnan.

– Alkulohko on aikamoinen rypistys, mutta on hyvä nähdä heti todellisuus, ettei tule vääriä kuvitelmia.

– Näissä nuorten peleissä ei ikinä tiedä vastustajasta mitään. Tulee aina vaan luettua, kuinka paljon kullakin joukkueella löytyy niitä ykkösvarauksia, kuten Kanadalla ja USA:lla, sekä Ruotsin NHL-pelaajat. Siinä kohtaa tulee mietittyä, että ahaa, mihin sitä ollaankaan menossa.

Jortikka nostaa joukkueen vahvuuksista puhuttaessa esiin etenkin maalivahtipelin.

– Meidän maalivahtiosasto on kovaa luokkaa ja sitten löytyy laitahyökkääjiä, jotka pystyvät kiekkoa laittamaan säkkiin. Ykkösmaalivahtia ei ole valittu ja meidän pitää katsoa, kuka on pelipäivänä parhaassa vireessä. Maalivahtivalmentajalla on siinä iso vastuu.

Päävalmentaja haluaa nähdä Kanadassa taistelevia pelaajia.

– Toivon rohkeaa pelaamista. Siellä on pieni kenttä, jossa tulee paljon taklauksia ja vääntöä. Emme saa alkaa ihmettelemään ja kaatuilemaan siellä. Leijona on aina Leijona ja sitä me tarvitsemme.

– Suomi-poika nostaa kisoissa aina otettaan, mutta mihin se riittää tällä hetkellä, ei minulla ole vastausta siihen.

Vaikka Suomi on kyseisten kisojen hallitseva maailmanmestari, on joukkue Jortikan mukaan riisuttu paineista.

– Viime vuonna oli eri turnaus ja se on käyty läpi. Emme ota mitään paineita. Kaikki ovat nyt uusia joukkueita ja turnaus on taas Pohjois-Amerikassa, haluan muistuttaa.