Näkökulma: Leijonien sukellus oli tarpeen

Faneille.com LogoKiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Suomen kiekkomaajoukkueen pelit MM-kisoissa alkoivat näyttävästi, kun Leijonat voitti kolme ensimmäistä otteluaan maalierolla 23-2. Suomi lähti selvänä ennakkosuosikkina myös neljänteen otteluunsa, jossa vastaan asettui kisaisäntä Tanska. Neljännessä ottelussaan Suomi jäi kauas parhaasta tasostaan, ja Tanska nappasikin yllätysvoiton lukemin 3-2.

Suomen kokematon ryhmä maksoi oppirahoja isolla kädellä, mutta kyseessä oli vain yksi lohko-ottelu. Leijonat on monta kertaa aiemminkin hävinnyt pikkumaille, eikä tämä ollut edes ensimmäinen tappio Tanskaa vastaan. Tanskalla on kasassa historiansa kovin MM-joukkue, ja sillä on tukenaan monituhatpäinen kotiyleisö, joka on tuonut juuttien peliin todellista hurmosta. Vielä kun Suomella ei ollut paras päivä, niin Tanskan voittoa ei tarvitse ihmetellä.

Tanska-tappio todennäköisesti vei Suomen haaveet lohkovoitosta, ja on täysin mahdollista, että Leijonat jää lohkossaan neljänneksi. Siinä mielessä keskiviikon tappiolla voi olla iso merkitys, mutta kaikki pudotuspelit täytyy voittaa yltääkseen mestaruuteen. Nyt Suomen tie voi olla vaan astetta hankalampi.

Isossa kuvassa tästä tappiosta löytyy kuitenkin tärkeä asia Suomelle, ja se on ongelmien kokeminen. Kaikki joukkuelajeja pelanneet tietävät, että hyvä turnausmenestys syntyy kasvuprosessista. Joukkueen pelin ja henkisen vahvuuden täytyy kasvaa pala palalta, jotta turnauksessa voi saavuttaa menestystä.

Ja mikä on tämän kasvutarinan tärkein asia? No, tietenkin ongelmien kokeminen. Suomi koki Tanskaa vastaan ongelmia, ja se tulee tekemään Leijonista entistä vahvemman joukkueen. Kantapään kautta oppiminen on paras mahdollinen keino kehitymiselle, ja Suomi tuleekin varmasti olemaan jatkossa parempi joukkue niin pelillisesti kuin henkisestikin.

On myös todennäköistä, että Suomi kohtaa lauantain Kanada-ottelussa uusia ongelmia, mutta nekin ovat tervetulleita. Suomen tasoinen joukkue ei saavuta menestystä, jos matka maaliin ei ole ollut pitkä ja kivinen. Se on varma.

Vuoden 2011 MM-kisat on hyvä esimerkki tästä: Suomi voitti alkusarjassa muun muassa Latvian vasta rangaistuslaukauskisassa ja koki tappion Tshekille. Leijonat kukisti välisarjassa niin Saksan, Slovakian kuin Venäjänkin, mutta kaikki voitot tulivat ongelmien kautta. Muun muassa Saksa kaatui vasta rangaistuslaukauskisassa. Puolivälieräkään ei ollut helppo, vaikka vastaan asettui selkeä altavastaaja Norja. Maalittoman avauserän jälkeen Suomi koki pientä shokkihoitoa toisessa erässä, kun norjalaiset siirtyivät 1-0-johtoon. Leijonat käsitteli tilanteen lopulta hyvin ja paineli välieriin 4-1-voitollaan. Norjakin kaatui kuitenkin vasta pienten ongelmien jälkeen.

Suomen ensimmäinen todellinen vakuuttava esitys nähtiin välierissä, kun vastaan tuli Venäjä. Sama tahti jatkui seuraavan päivän finaalissa, ja loppu onkin historiaa. Tässäkin turnauksessa Suomen piti tehdä lukemattomia virheitä, jotta Leijonat löysi oman maksimaalisen huippunsa. Ilman alku- ja välisarjan tuskaisia vääntöjä Leijonat ei olisi todennäköisesti marssinut päätyyn asti.

Tämän vuoksi yksittäisestä heikosta Tanska-ottelusta ei kannata vetää isoja johtopäätöksiä. Suomella on joka tapauksessa erittäin laadukas ryhmä, jolla on aineksia taistella MM-mitalista. Tärkeintä on se, että potentiaali on nähtävissä, ja tämän joukkueen kohdalla se todellakin paistaa esiin.

Kansikuva: Getty Images