Tämä on Sashan vuosi – Barkovista suomalaisten pistekuningas

Tulevan NHL-kauden tehokkain suomalaispelaaja saatta olla Florida Panthersin Alexander Barkov, joka aloittaa NHL:ssä kolmannen kautensa.

Alkupölyt on karisteltu jaloista ja nyt on aika ottaa pantterit reppuselkään. Organisaation isoin timantti Barkov näytti viime keväänä, että ura on menossa oikeaan suuntaan.

Monipuolinen järkäle jatkaa yhteistyötä Jaromir Jagrin kanssa ja heidän varaan on nyt laskettu paljon. 20-vuotias Sasha on pelannut alusta lähtien varmaa kahden suunnan peliä NHL:ssä, mutta nyt tulosten pitää näkyä taulullakin.

Hän on ykkössentteri, joka kellottaa illasta toiseen kovia peliminuutteja. Vierellä pelaa huippukunnossa oleva tshekkikonkari, joka iskee kiekon maaliin paikan tullessa. Kaikki on pedattu Barkoville valmiiksi, mutta kestääkö nöyrä suomalaisnuorukainen kaikki paineet?

Kestää.

Barkov on poikkeuksellinen pelaaja, sillä hän pystyy pelaamaan jokainen ilta hyvällä tasolla. Maaginen peliäly ei katoa huonompanakaan pelipäivänä ja sen vuoksi pisteitäkin syntyy tasaiseen tahtiin. Barkov ei vielä tule taistelemaan Selke Trophysta kauden päätteeksi, mutta hän on valmis olemaan Floridan ykkössentteri ja iskemään alkavalla kaudella 60-70 tehospisteen kauden.

Tuollaisilla lukemilla voitetaan myös hyvin todennäköisesti suomalaisten pistepörssi. Viime vuonna voiton vei Mikko Koivu, joka iski tehot 14+34=48.

Suomalaisten pistepörssi tulee näyttämään paremmalta

vatanen

Vataselta odotetaan huipputehoja Ducksin takalinjoilla. (AOP)

Viime kausi oli suomalaisittain hyvin kaksijakoinen. Moni nuori pelaaja otti isoja harppauksia, mutta suomalaisten terävin kärki jäi kauas pistepörssin eliitistä. Koivun 48 tehopistettä on vähän parhaimmalta suomalaiselta. Yli 40 tehopisteen suomalaisia oli vain neljä kappaletta ja yksikään pelaaja ei pystynyt ylittämään 20 maalin rajapyykkiä. 40 tehopisteen suomalaisia olisi ollut enemmän, jos Mikael Granlund, Sami Vatanen ja Barkov olisivat pysyneet koko kauden terveenä, mutta loppusaldo olisi ollut silti kokonaisuudessaan pettymys.

Tältä kaudelta odotetaan selvästi enemmän. Kärkipään pistelukemat nousevat sekä yhä useampi suomalaispelaaja nousee isompaan rooliin. Barkovin lisäksi katseet kääntyvät Mikael Granlundiin, jonka on aika ottaa uusi askel urallaan. Miehen kehitys on polkenut Wildissa paikallaan eikä hän ikuisesti kanna yhtä suurta roolia Minnesotassa kuin nyt. Granlundin ura alkaa olla vedenjakajalla, joten nyt tulosten täytyy parantua. Hän on potentiaalinen 60 tehopisteen ylittäjä, mutta onko hän ottanut kesän aikana kehitysaskeleita? Jos ei, 60 pistettä jää vain haaveeksi.

Koivu, Valtteri Filppula, Jori Lehterä ja Jussi Jokinen pelaavat taas suurissa saappaissa ja heille on asetettu iso tulosvastuu. Lisäksi Anaheim Ducksin puolustaja Vatanen on jälleen suuressa roolissa ja hän pyssyttää varmasti hyvät lukemat Kaliforniassa.

Nämä mainitut pelaajat saavat ruutua ja se näkyy pisteissä tulevalla kaudella, mutta kun avaat vuodenvaihteessa Ylen teksti-tv:n sivun 236 – josta löytyy suomalaisten pistepörssi – voi pörssin kärkipäässä heilua uusia tulijoita. Teuvo Teräväinen ja Teemu Pulkkinen saavat mahdollisuutensa ja molemmilla on loistavat saumat murtautua NHL:ssä kärkikenttiin ja iskeä 40-50 tehopisteen kaudet.

Lisäksi pakkipuolella tulosta odotellaan Olli Määtältä ja Rasmus Ristolaiselta. Määtän viime kausi meni pilalla loukkaantumisten vuoksi, mutta tulokaskaudella hän iski jo 29 tehopistettä. Nyt hän pelaa ykkösparissa Kris Letangin vierellä ja hän on saanut harjoitella terveenä, joten todellinen läpimurtokausi on hyvin todennäköinen.

Ristolainen nousi jo viime keväänä isoon rooliin ja pisteitäkin syntyi. Häneltäkin on lupa odottaa todellista läpimurtoa tällä kaudella.

Kärkipään piste-ennusteet:

  1. Alexander Barkov 21+40= 61
  2. Valtteri Filppula 17+37= 54
  3. Mikael Granlund 13+38= 51
  4. Sami Vatanen 15+35= 50
  5. Mikko Koivu 16+31= 47
  6. Teuvo Teräväinen 13+31= 44
  7. Jori Lehterä 13+28=41
  8. Olli Määttä 9+31= 40
  9. Teemu Pulkkinen 19+19= 38
  10. Jussi Jokinen 15+23= 38

Pääkuva: Getty Images

Voit seurata tulevaa NHL-kautta Viaplay-palvelussa tai Viasat Hockey Finland -kanavalla. Kausi alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.