Tosipelit lähestyy – nämä asiat Leijonien on saatava vielä kuntoon

Leijonilla on edessä MM-kisojen tärkeimmät pelit, kun joukkue kohtaa alkulohkossa vielä Slovakian ja Kanadan ennen pudotuspelejä. Suomen pelit ovat sujuneet erinomaisesti, kun viiden ottelun jälkeen saldona on täydet pisteet. Vielä löytyy kuitenkin osa-alueita, mihin pitää saada parannuksia ennen turnauksen kovimpia otteluita.

1. Ylivoima ja hyökkäyspeli

Ensimmäisten otteluiden perusteella hyökkäyspeli näytti Suomen suurimmalta vahvuudelta, mutta edellisissä peleissä maalinteko on tökkinyt. Yksi iso tekijä on ollut tahmea ylivoima. Leijonat pääsi pelaamaan Unkaria ja Ranskaa vastaan ylivoimalla yhteensä yli 18 minuuttia ja tuloksena oli kaksi maalia. Suomi on tilastollisesti edelleen kisojen paras ylivoimalla, kun yhteen ylivoimamaaliin on kulunut keskimäärin vähän alle viisi minuuttia. Tätä tilastoa kaunistelee pari ensimmäistä peliä, kun Suomi takoi viisi ylivoimamaalia Saksan ja Valko-Venäjän verkkoon.

Slovakiaa vastaan ylivoimalla kokeiltaneenkin uusia koostumuksia, kun Teemu Pulkkinen tiputettiin kokoonpanon ulkopuolelle. Myös Sebastian Ahon rooli kakkosylivoiman keskustassa on aiheuttanut ihmetystä, sillä esimerkiksi Kärpissä Aho toimi ylivoiman kapellimestarina laidan vieressä ja menee nyt hukkaan tuntemattomalla paikalla vastustajan neliön keskellä.

2. Nelosketju

Kari Jalonen roikutti Pulkkista pitkään maalintekijälle luonnottomassa roolissa nelosketjussa, mutta Slovakiaa vastaan Mikko Rantanen nostettiin vihdoin kokoonpanoon. Luisteluvoimaisempana ja fyysisempänä pelaajana Rantanen tuo ketjuun lisää vauhtia ja ryminää. Kookkaalta laiturilta löytyy myös kiekollista osaamista ja on näin ollen ideaali peluri Tomi Sallisen johtamaan vitjaan. Onkin odotettavissa, että nelosketjusta saa tulevissa otteluissa entistä enemmän irti.

3. Maalivahtitilanne

Mikko Koskinen oli lähtökohtaisesti Leijonien ykkösvahti ja on kantanut päävastuun torjuntatöistä. Koskisen urakka on sujunut pääosin moitteetta, mutta otteissa on ollut ajoittain ylipelaamista ja irtokiekkoja on tullut paljon. Tämän kanssa Suomen puolustus onkin ollut ajoittain ongelmissa. Juuse Saros torjui erinomaisesti Unkaria vastaan, vaikka nuorukainen ei joutunutkaan erityisen kovaan testiin. Saros pääsee tolppien väliin myös tänään, mutta haaste on monta pykälää edellistä ottelua kovempi. Koskinen pelaa varmasti tiistaina Kanadaa vastaan, mutta tilanne menee mielenkiintoiseksi, mikäli Saros pelaa tänään loistavasti ja Koskinen haparoi tiistaina. Kumman Jalonen laittaisi tässä tapauksessa tolppien väliin pudotuspeleissä? Leijonien valmennusportaassa varmasti toivotaan, että Koskinen selviää kunnialla tiistain ottelusta.

4. Kolmosketju

Mika Pyörälä on pelannut totutun varmasti MM-kisoissa, mutta kokenut laituri ei tuo Jarno Koskirannan johtamaan ketjuun juuri mitään lisää. Pyörälä ei ole pettänyt, vaan raatanut tunnollisesti omassa roolissaan. Toisella laidalla viilettävän Sebastian Ahon avulla ketjusta olisi kuitenkin saatavilla paljon enemmän irti. Pyörälän tilalla olisi erinomainen paikka esimerkiksi Pulkkiselle, jolloin Leijonat saisi kaukaloon kolme vaarallista ketjua ja Sallisen johtama nelonen olisi ainoa selvästi puolustusvoittoisempi.

Arvio

Suomi ja Slovakia lähtevät sunnuntain kamppailuun täysin eri lähtökohdista. Leijonat on varmistanut lohkon kakkostilan eikä ottelussa ole Suomen kannalta suurta panosta. Mikäli Leijonat häviää Slovakialle, niin Kanada pitää kaataa varsinaisella peliajalla. Mikäli sunnuntaina irtoaa voitto, niin tiistaina riittää voitto varsinaisen peliajan jälkeen. Slovakialla on vastaavasti täysin eri tilanne. Alla on kolme peräkkäistä häviötä, joiden myötä joukkue on ajautunut lohkon viidennelle sijalle. Jäljellä on ottelut Suomea ja Yhdysvaltoja vastaan, joista pitäisi kerätä puolivälieräpaikkaan tarvittavat pisteet.

Slovakia on hävinnyt kisoissa Saksalle ja Valko-Venäjälle, jotka Leijonat vastaavasti voitti näytöstyyliin. Lähtökohtaisesti Suomella ei pitäisi olla sunnuntainakaan suurempia ongelmia, mutta ottelun lähtökohdat tasoittavat hieman tilannetta. Todennäköisesti Leijonat nappaa jo aiemmista otteluista tutun vähämaalisen, mutta varman voiton.

Voit seurata kisat MTV Sport -kanavilta ja Katsomo-palvelusta. Suomen ottelut näkyvät MTV3-ilmaiskanavalla. Suomi-Slovakia-ottelu alkaa jo kello 20.15. Betsson tarjoaa MM-kisoissa 20 euron riskittömän vedon, millä saat lisäjännitystä peleihin. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.

Kansikuva: All Over Press