Vapailla markkinoilla on vielä isoja suomalaisnimiä – palaako Oskar Osala Liiga-jäille?

Harjoituskausi on jo hyvässä vauhdissa, ja Euroopan kiekkosarjojen alku on jo aivan oven takana. Tästä huolimatta moni huippuluokan pelaaja viettää loppukesää työttömänä etsien mielenkiintoisinta tarjousta loppuun asti.

Pelkästään vapaissa suomalaispelaajissa riittää laatua, sillä markkinoilla pyörii sellaisia nimiä, kuten Jussi Jokinen, Kari Lehtonen, Oskar Osala ja Jonas Enlund. Tässä jutussa käsitelläänkin vapaiden markkinoiden kovimpia suomalaisnimiä, ja arvioidaan heidän tulevia osoitteita. Osa etsii paikkaa NHL:stä, osa KHL:stä ja osa Euroopan muista kärkisarjoista, kuten Liigasta.

Hyökkääjät:

Jussi Jokinen

Lähes 1000 NHL-ottelua pelannut Jokinen on markkinoiden kuumin suomalaisnimi. 35-vuotiaan hyökkääjän viime kausi oli farssi, mutta hän etsii edelleen pelipaikkaa NHL:stä. Jokinen saanee näyttöpaikan jonkin seuran harjoitusleirillä, mutta sopimuksen synnystä ei ole mitään takeita. Jos NHL-paikkaa ei aukea, palaa hän Eurooppaan, mutta Suomi jäänee haaveeksi verotuksellisista syistä. Jokisen voisi kuvitella arvostavan tässä vaiheessa uraa mukavuutta, joten KHL:n sijaan osoite voisi löytyä Sveitsistä tai Saksasta.

Oskar Osala

Osala, 30, on tahkonnut KHL:ssä viimeiset seitsemän vuotta, ja hänelle löytyisi vieläkin runsaasti ottajia idästä. Mies on kuitenkin paljastanut Ylen haastattelussa, että hän on jo rahansa tehnyt. Toisin sanoen Osala etsii paraikaa pelipaikkaa, joka olisi hänelle kaikista mieluisin. Osala sanoikin, että paluu KHL:ään ei ole todennäköistä, ja myös NHL alkaa olla poissa laskuista. Jäljelle jää neljä varteenotettavaa maata: Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Saksa. Koska raha ei paina miehen vaakakupissa, voisi paluu Liigaan olla ajankohtainen.

Jonas Enlund

Enlundilla on Osalan tavoin pitkä kokemus idästä, kun hyökkääjällä on takanaan kahdeksan kautta KHL:ssä. Hänellä on ikääkin vasta 30 vuotta, joten Enlundilla on vielä paljon pelejä tahkottavana. Viime kaudella mies iski KHL:ssä 26 tehopistettä, joten ottajia löytyy runsaasti. Enlundilla lienee sama tilanne kuin Osalalla: rahaa on tehty valtava määrä, joten nyt vaakakupissa painavat muutkin tekijät. Enlund tuskin palaa vielä Suomeen, mutta esimerkiksi Sveitsin kaukalot voisivat olla potentiaalinen vaihtoehto, koska Keski-Euroopassa pystyy yhdistämään kovan palkan ja mukavat elinolosuhteet.

Teemu Ramstedt

Taiturimainen Ramstedt etsinee vielä rahakkaita sopimuksia, miksi hän jättää sopimuksen teon loppukesään. Tällöin hänellä on mahdollisuus tehdä rahakas diili, kun joukkueilta alkaa tippua pelaajia loukkaantumisten vuoksi. Viime kesänä paikka löytyi KHL-joukkue Slovan Bratislavasta, josta hän sai lähteä jo syksyllä, minkä jälkeen osoitteeksi vaihtui Rauma. Ramstedtin otteet Lukossa eivät olleet parhaimmasta päästä, miksi kiinnostus ulkomailta on ollut toistaiseksi vähäistä. Todennäköisintä onkin, että Ramstedt pelaa ensi kaudella Liigassa. Esimerkiksi Kärpillä ja HIFK:lla voisi olla tarvetta hänen kaltaiselle pelaajalle.

Teemu Ramstedt katselee loppuun asti, mistä irtoaa paras mahdollinen sopimus. Kuva: All Over Press

Petteri Wirtanen

Loistavana kahden suunnan sentterinä tunnettu Wirtanen on pelannut viime vuodet KHL-jäillä, mutta loukkaantumiset ovat vesittäneet viime kausia. Paluu KHL-jäille ei vaikutakaan tällä hetkellä todennäköiseltä. Wirtaselle riittää kuitenkin ottajia muualla Euroopassa, ja esimerkiksi Ruotsissa osataan arvostaa hänen kaltaisia pelaajia. Siirto SHL:ään lienee mahdollinen, mutta Suomen kaukalot ovat tuskin poissa laskuista.

Max Wärn

Nopea ja maaliahne laituri pelasi viime kaudella SHL:ssä, mitä ennen hän vietti kolme kautta KHL:ssä. Esimerkiksi kaudella 2016-17 hän iski KHL:ssä 32 ottelussa kymmenen maalia ja 17 tehopistettä, mikä on oiva suoritus. Jokin seura tuleekin saamaan Wärnistä erittäin potentiaalisen vahvistuksen. Viime kausi Ruotsissa ei sujunut täydellisesti, miksi kiinnostus on hieman laskenut. Mies katsonee kuitenkin ulkomaan tarjouksia loppuun asti, mutta jos mitään mielenkiintoista ei tule vastaan, saanee Wärn hyvän pestin Suomesta. Ainakin Kärpät ja JYP voisivat olla kiinnostuneita hankkimaan tasokkaan laitahyökkääjän, ja ainakin oululaisilla pitäisi olla siihen varaa.

Kristian Vesalainen

Superlahjakkuus Kristian Vesalainen takoi viime kaudella Liigassa 49 ottelussa 43 tehopistettä, ja hän on ilmoittanut ensi kauden tavoitteekseen pelata NHL:ssä. NHL-sopimusta ei ole kuitenkaan vielä syntynyt, mitä voidaan pitää jokseenkin outona. Kyse ei ole siitä, etteikö hänet varannut Winnipeg Jets haluaisi tehdä sopimusta. Kyse näyttäisi olevan siitä, että Vesalainen miettii vielä, olisiko hänen kannaltaan parasta pelata jossain muualla kuin AHL:ssä, jos NHL-paikkaa ei irtoa. MTV Sport on kertonut Jokerien olleen Vesalaisen perässä, mutta hyökkääjän KHL-oikeudet kuuluvat Pietarin SKA:lle, mikä hankaloittaa siirtokuviota. On täysin mahdollista, että Vesalainen ja Jets solmivat harjoitusleirin ajaksi jonkinlaisen tryout-sopimuksen, jossa nähdään, onko hänestä vielä ensi kaudeksi NHL:ään. Jos ei, halunnee Jokerit yrittää ostaa Vesalaisen oikeudet Pietarista ja kiinnittää nuorukaisen loppukaudeksi itselleen.

Kristian Vesalainen on yhä ilman sopimusta. Kuva: All Over Press

Jesse Saarinen

33-vuotias taituri on tehnyt urallaan Liigassa kovaa jälkeä, ja hänelle löytyykin Suomesta useampi ottaja. Saarisen voisi kuitenkin kuvitella havittelevan mahdollisimman isoa tilipussia, joten hänkin katsonee ulkomaan kortit loppuun asti. Yksi mahdollisuus olisi tehdä jonkinlainen pätkäpesti Sveitsiin tai koko kauden mittainen sopimus Saksaan, jossa voi tienata selvästi paremmin kuin Suomessa. Todennäköisin osoite lienee kuitenkin Liigassa, jossa realistisimmat vaihtoehdot ovat Pelicans, JYP, Kärpät ja Lukko.

Puolustajat:

Joonas Järvinen

Kovaotteinen puolustaja on pakitellut kaksi viime kautta KHL:ssä, mutta idästä on tuskin kovin suurta kiinnostusta tällä hetkellä. Järvisen kaltaisen stay-at-home-puolustajan voi olla myös vaikeaa saada rahakasta pahvia Sveitsiin, Ruotsiin tai Saksaan. Näin ollen edessä voisikin olla paluu Suomeen. Miehen entisille seuroille, HIFK:lle ja TPS:lle, kelpaisi yksi Järvisen kaltainen huippupuolustaja, ja nämä seurat ovat myös valmiita lyömään pöytään ison tukun rahaa.

Topi Jaakola

Jaakola siirtyi vuosi sitten Ruotsiin, missä kausi ei mennyt täysin nappiin. Hyvien KHL-vuosien jälkeen kiinnostus onkin kokenut kolauksen, mutta fakta on se, että 34-vuotiaasta yleispuolustajasta saisi vielä leivottua oikeissa olosuhteissa erinomaisen lisän takalinjoille. Jopa KHL-tasolle. Jaakola olisi Liigaan tullessaan automaattisesti sarjan parhaimpia puolustajia. Kärpät olisi varmasti kiinnostunut entisestä luottomiehestään, mutta Oulussa ei ole juuri nyt tarvetta. Jaakola saanee vielä sopimuksen ulkomaille, ja todennäköisin osoite lienee Sveitsissä tai Saksassa.

Topi Jaakolan ura on ollut laskussa, mutta miehellä on vielä runsaasti annettavaa huipputasolla. Kuva: All Over Press

Janne Jalasvaara

Jalasvaara on esiintynyt urallaan edukseen niin KHL:ssä kuin Suomen maajoukkueessakin, mutta viime kauden myötä miehen markkina-arvo on kokenut kolauksen: kovaotteinen ja taitava puolustaja pelasi viime kaudella SHL:ssä 25 ottelua saalistaen vain yhden tehopisteen. Kaikki kuitenkin tietävät, että kunnossa ollessaan Jalasvaara on edelleen huipputason pakki. Senpä vuoksi sopimustarjouksia satelee sieltä sun täältä, jos Jalasvaara on pysynyt terveenä. Uusi pelipaikkaa löytynee Keski-Euroopan suunnalta.

Maalivahdit:

Kari Lehtonen

Listan ainut maalivahti on Kari Lehtonen, joka on yllättäen joutunut tukalaan tilanteeseen. Ura ei jatku Dallasissa, eikä NHL:ssä ole enää montaakaan potentiaalista vaihtoehtoa. Lehtonen voi saada näyttöpaikan jonkin NHL-seuran harjoistusleirille, mutta pelipaikan lunastaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Näin ollen kokeneen veskarin tie saattaa viedä Eurooppaan, missä ottajia on aina Venäjältä Suomeen ja Ruotsista Keski-Eurooppaan.

Kansikuva: All Over Press