Viikkokatsaus rapakon taakse: Rangersin ryöstöretki Kaliforniaan

Listaamme viikkokatsauksessa viime viikon kuumimmat ja kylmimmät joukkueet.

Viikon kuumimmat

1. New York Rangers

Rangersin Kalifornian valloitus oli enemmän kuin onnistunut voittoputken venyessä viiden ottelun mittaiseksi. Ison Omenan ylpeyden pelaaminen muistuttaa tällä hetkellä viime kevään finaalijoukkueen hurmosta ja se on hävinnyt viimeisestä 14 ottelustaan vain yhden. Rick Nash on ollut avainpelaajan asemassa, ja viikon kaksi maalia (joista toinen voittomaali Anaheim Ducksia vastaan) vahvistavat miehen asemaa maalipörssin kärjessä 26 maalilla. Henrik Lundqvist oli itse varmuus päästäen kahdessa startissaan vain maalin per ottelu.

2. St. Louis Blues

Täydellinen kolmen voiton viikko, jonka aikana nuottipaidat iskivät 18 kassia vastustajan verkkoon. David Backesin (tehopisteet 5+3, sisältäen neljän maalin illan Arizona Coyotesia vastaan), T.J. Oshien (1+4) ja Alexander Steenin (2+3) tehoketju oli pitelemätön viikon aikana. Kamppailu Central divisioonan voitosta Bluesin, Nashville Predatorsin ja Chicago Blackhawksin välillä kiristyy, sillä toinen ja kolmas joukkue kohtaavat suurella todennäköisyydellä toisensa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

3. Colorado Avalanche

Viime kauden divisioonavoitto yllätti kaikki, mutta alkukaudella Avalanche keikkui toissakaudelta tutuilla sijoilla liigan häntäpäässä. Joukkue on tahmean alkukauden jälkeen tehnyt ryhtiliikeen ja voitti viikon kaikki kolme otteluaan. Täydellinen viikko nosti joukkueen takaisin pudotuspelitaistoon, Avalanchen ollessa enää neljän pisteen päässä viimeisestä villi kortti -paikasta. Joukkueen sankari oli venäläisvahti Semyon Varlamov, joka torjui vakuuttavasti kaikissa viikon otteluissa ja pysäytti käsittämättömät 54 laukausta nollaten Chicago Blackhawksin.

4. Nashville Predators

Kun joukkue majailee koko liigan pääkallopaikalla, ei tavoitteena voida pitää enää ainoastaan pudotuspeleihin pääsyä. Nyt Predatorsilta, joka voitti kaikki kolme viikon otteluaan, on ensimmäistä kertaa seurahistorian aikana lupa odottaa pitkää kevättä eikä ensimmäisen puoliskon näytöillä voida olla puhumatta tavoitteesta edetä Stanley Cup -finaaliin asti.

Yllätysnimi Colin Wilson on tehoillut viimeiseen 10 peliin 13 tehopistettä. Miikka Salomäki onnistui maalinteossa NHL-debyytissään Dallas Starsia vastaan, mutta nuoren miehen tie vei silti takaisin farmijoukkue Milwaukee Admiralsiin, joka kertoo NHL-joukkueen tämänhetkisestä kunnosta.

5. Florida Panthers

Länsi-Kanadan vieraskiertueelta täysi pistepotti pitää Panthersin kiinni idän pudotuspelitaistossa. Tähdistöotteluun nimetty Roberto Luongo palasi tyylikkäästi Vancouveriin vanhaan kotihalliinsa torjuen joukkueelleen 3-1-voiton. Toissakauden vuoden tulokas Jonathan Huberdeau teki viikon kahdessa ensimmäisessä pelissä tehopisteet 3+2. Myös Sean Bergenheimin (2+1) viikko oli onnistunut.

Pantterit pelaavat vielä vieraskiertueensa viimeisen ottelun Winnipegissä, jonka jälkeen seuraa reilu kahden viikon kotiotteluputki Floridan auringossa.

6. Boston Bruins

Bruinsin alkukauden vaikeudet ovat olleet useaan otteeseen tapetilla, mutta samalla ollaan unohdettu, että joukkue on kerännyt tappioista huolimatta hyvin irtopisteitä. Viime viikon kolme voittoa pitää Bruinsin niukasti kiinni pudotuspelipaikassa, mutta pisteen päässä takana vaanii edellämainittu Panthers, jolla on kolme peliä vähemmän pelattuna kuin bostonilaisilla.

Viikon kylmimmät

Mike Yeo on tukalassa tilanteessa (Getty)

Mike Yeo on tukalassa tilanteessa (Getty)

1. Minnesota Wild

Neljän tappion viikkosaldo, ja Wildin ahdinko jatkuu. Jopa Wildin päävalmentaja Mike Yeo on myöntänyt avoimesti joukkueen tekemisen olevan täysin pielessä. Pelaajien ja valmentajan välillä on viimeaikoina ollut aistittavissa epäluottamusta, eikä tilannetta helpottanut lainkaan Yeon raivonpurkaus joukkueensa harjoituksissa (video).

Syyttävä sormi voidaan osoittaa myös pelaajien suuntaan: Esimerkiksi Wildin ykköspakin, 30 minuuttia ottelussa tahkoavan Ryan Suterin tehotilasto näyttää viimeisestä 19 ottelusta karmaisevaa -18. Myöskään kesällä hankittu Thomas Vanek ei ole pelannut odotetulla tasolla, viimeistellen vaatimattomat seitsemän maalia koko kauden aikana.

2. Buffalo Sabres

Sabres voitti ottelun varsinaisella peliajalla viimeksi kuukausi sitten. Joukkueella on mahdollisuus katkaista kuiva kausi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Detroit Red Wingisiä vastaan, kun Niagara Centerin kattoon nostetaan elävän legendan, Dominik Hasekin numero. Puhvelilauma on tällä hetkellä koko liigan huonoin joukkue.

3. Dallas Stars

Stars on hävinnyt neljä peräkkäistä otteluaan päästäen niissä vähintään kolme maalia omiin. Vuodenvaihteen voittoputki on vaihtunut karulla tavalla tappiokierteeseen. Joukkueen puolustuksen ja Kari Lehtosen tulee nostaa tasoaan huomattavasti, mikäli Dallasissa halutaan pelata keväällä pudotuspelejä.

4. Winnipeg Jets

Jetsien viime viikon ongelmaksi muodostui johtoaseman pitäminen, missä se epäonnistui viikonloppuna kahdesti Los Angeles Kingsiä ja Anaheim Ducksia vastaan. Maalivahtikaksikko Ondrej Pavelecin ja Michael Hutchinsonin alkukauden vireestä ei ollut tietoakaan vaan omiin meni 15 maalia neljään otteluun. Jetsit ovat toistaiseksi kiinni pudotuspelipaikassa, mutta tällä menolla Winnipegissä ei tulla fanien harmiksi vieläkään näkemään playoff-kiekkoa.

5. Los Angeles Kings

Hallitsevan mestarin alkukausi on ollut tuttuun tapaan tahmea. Tällä hetkellä L.A:n kuninkaat ovat kiinni viimeisessä villi kortti -paikassa, mutta etenkin maalivahti Jonathan Quickin pitää parantaa rutkasti viimeaikaisesta (12 viime ottelun torjuntaprosentti 0.865), mikäli joukkue mielii puolustaa mestaruuttaan keväällä pudotuspeleissä. Kuten kaikki tiedämme, keväällä tosipelien alkaessa mikä tahansa on mahdollista tästä joukkueesta puhuttaessa.