Viimeinen jatkopaikka tarjolla – Saksa vai Suomi puolivälieriin?

Nuorten MM-kisojen lohkovaihe päättyy tulevana yönä ja Suomella on edessään yllättäen jo nyt kuolemanottelu.

Pikkuleijonien turnaus on sujunut tulosten valossa karmeasti, sillä taskuun on jäänyt vain yksi lohkopiste. Joukkueen täytyy  voittaa viimeisessä ottelussaan Saksa, jotta playoffit kutsuisivat. Voitto tietäisi Suomelle lohkon neljättä sijaa, joten puolivälierissä vastaan asettuisi B-lohkon voittaja Ruotsi.

Suomen ainut vaihtoehto on voitto eikä mikään muu ole hyväksyttävää. Slovakiaa vastaan nähtiin, kuinka Pikkuleijonien oli hankala pelata tiiviisti puolustavaa ja lähtökohtaisesti heikompaa joukkuetta vastaan. Suomi on parhaimmillaan altavastaajana, minkä vuoksi tällaiset ottelut voivat äityä hankaliksi. Saksan pelaajamateriaali on kuitenkin sen verran heikompi, ettei tappio ole edes mahdollinen – Se vaatisi jo jotain muuta kuin pelkästään huonoa peliä.

Saksan tulokset ovat olleet odotetunlaisia, sillä joukkue on pisteettä maalieron ollessa 2-15. Saksa iski ainoat maalinsa Slovakian verkkoon ja asialla oli molemmissa sama pelaaja – Saksan suurin tähti Frederik Tiffels. Tämä herra on siis ainut saksalainen, joka on pystynyt maalintekoon näissä karkeloissa. Tiffelsin johtama ykköskenttä onkin Saksan ainut pelote, joka pystyy saamaan pyöritystä vastustajan päätyyn ja iskemään maaleja. Tämän kanssa Suomen täytyy olla tarkkana.

Pistetilastot uuteen uskoon

Kolmen ottelun jälkeen Suomen pistesarake on surullinen, sillä vain kaksi pelaajaa on onnistunut maalinteossa ja vain neljä pelaajaa on yltänyt pisteille. Saksa-ottelussa gorillan on pudottava seljästä ja tehoja vaaditaan. Isot voittolukemat aukaisisivat henkistä takalukkoa, mikä varmasti siivittäisi Pikkuleijonat uuteen lentoon. Esimerkiksi Kasperi Kapaselle ja Jesse Puljujärvelle varmasti maistuisi maalisaldon avaaminen, sillä näiden herrojen itseluottamus on Suomelle elintärkeää.

On suorastaan yllättävää, että Suomella on ilmennyt maalinteko-ongelmia, sillä tässä joukkueessa on runsaasti kiekollisesti lahjakkaita pelaajia. Pikkuleijonien kolme ensimmäistä kenttää on miehitetty taitopelaajien varaan, joilta on totuttu näkemään kotoisissa sarjoissamme isoja tehoja.

Koko joukkueelta vaaditaan nyt hyökkäyspäässä selvää tasonnostoa, mutta yhdeltä herralta tarvitaan etenkin parempaa – Leijonien kärkipuolustaja Julius Honka ei ole pystynyt hyökkäyspäässä parhaimpaansa, mikä on yksi syy esimerkiksi heikolle ylivoimapelille. Honka on väläytellyt mahtavalla luistelullaan ja nopeilla käsillään jokaisessa ottelussa, mutta hänellä on vielä parannettavaa. Miehen laukaukset osuvat esimerkiksi järjestäen ensimmäiseen blokkaajaan ja Hongalta on nähty paljon kiekonmenetyksiä, joten Saksaa vastaan häneltä vaaditaan selvästi varmempaa peliä.

Suomen täytyy muutenkin karsia helppoja virheitä syöttöpelistä lähtien. Helpot syötöt on mentävä lapaan eikä keskialueen kiekonmenetyksiin ole varaa. Muun muassa Jesse Puljujärvi on kunnostautunut kiekonmenetyksissä ja hänen onkin yksinkertaistettava hyökkäyspeliään. Saksaa vastaan kikkailut voi vielä purra, muttei enää puolivälierissä Ruotsia vastaan.

Illan kuumin taistelupari:

Mikko Rantanen vs. Ilya Sharipov

Suomen vaarallisin hyökkääjä on ollut Mikko Rantanen, joka on esittänyt hienoja otteita jokaisessa ottelussa. Rantanen loistaa varmasti Saksaa vastaan ja hän voi olla se pelaaja, joka ottaa Leijonat reppuselkäänsä. Saksan todennäköinen maalivahti on Ilya Sharipov, joka pelaa Venäjän pääjuniorisarjassa. Mikäli Suomi antaa Sharipoville alkuun paljon koppeja, voi tämä saksalaisveskari nousta mahtivireeseen ja pitää pilkkanaan suomalaishyökkääjiä.

Heitä Pikkuleijonien täytyy varoa:

Frederik Tiffels: Saksan kärkihyökkääjä pelaa jo kolmatta vuottaan Pohjois-Amerikassa ja tällä kaudella hän tehnyt hyvää jälkeä yliopistosarja NCAA:ssa. Tiffels on nopea ja taidokas pelaaja, joka pystyy varmasti haastamaan suomalaispelaajia.

Dominik Kahun: Pelannut kaksi viimeistä kautta Kanadan pääjunioriliigoihin kuuluvassa OHL:ssä, mutta tämä kausi on vierähtänyt pääosin Saksan pääsarjassa. Kahun on nopea, taitava ja hyvä kahden suunnan pelaaja, joka muodostaa Tiffelsin kanssa pelottavan duo’n Saksan hyökkäyksessä.

Markus Eisenschmid: Saksalaisten kapteeni on yksi monista joukkueen pelaajista, jolla on kokemusta pohjoisamerikkalaisista kaukaloista. Tällä kaudella mies on pelannut Kanadassa WHL:ssä yli piste per peli -tahtia, mikä kertoo tämän miehen taidoista jotain.

Faneille.comin arvio ottelusta:

Ottelusta tulee luonnollisesti Suomen hallintaa ja tällä kertaa verkotkin alkavat heilumaan. Saksa voi alussa yllättää parilla nopealla vastaiskulla, mutta ottelun edetessä, Pikkuleijonat vie hallinnan ja iskee vähintäänkin viisi maalia saksalaisten taakse.

Nappaa riskitön veto Betssonilta U20 MM-kisoihin tästä

Ottelu alkaa kello 03.00 ja voit seurata trilleriä MTV Sport -kanavilla tai Katsomo-palvelussa.