World Cup 2016 -ennakko – Lohko B huokuu tasaisuutta

World Cupin B-lohkossa nähdään eurooppalaismahdit Venäjä, Suomi ja Ruotsi sekä 92-ikäluokasta tai nuoremmista kanadalaisista sekä yhdysvaltalaisista koottu Team Pohjois-Amerikka.

Toisin kuin A-lohkossa, on B-lohkossa huomattavasti tasaisemmat lähtökohdat, kun lohkosta ei löydy Kanadan kaltaista jättisuosikkia tai Tshekin kaltaista ”heittopussia”. Pohjois-Amerikan joukkue on osoittanut jo harjoituspeleissä, ettei se kalpene yhdenkään lohkovastuksensa rinnalla, mikä tekeekin B-lohkosta huippumielenkiintoisen.

Aikataulu:

  • 18.9. Ruotsi – Venäjä
  • 18.9. Suomi – Pohjois-Amerikka
  • 19.9. Venäjä – Pohjois-Amerikka
  • 20.9. Suomi – Ruotsi
  • 21.9. Pohjois-Amerikka – Ruotsi
  • 22.9. Suomi – Venäjä

Arvio lohkon loppujärjestyksestä:

  1. Ruotsi
  2. Venäjä
  3. Suomi
  4. Pohjois-Amerikka

RUOTSI – Kaksosten johdolla lohkovoittoon

B-lohkon voittaminen on jo temppu itsessään, sillä kyseessä on niin tasainen ja laadukas nippu. Meidän papereissamme Ruotsi on kuitenkin lohkon suurin suosikki, vaikka joukkueesta jäi loukkaantumisen takia sivuun muun muassa Henrik Zetterberg. Jotain joukkueen laadusta kertoo sekin, ettei Dallas Starsin tähtipuolustaja John Klingberg mahtunut länsinaapurimme rosteriin.

Ruotsin suurin vahvuus on materiaalin syvyys. Jokaiseen kentälliseen löytyy huippukovia pelimiehiä, joilta löytyy kokemusta kovista paikoista. Hyökkäystä johtavat Henrik ja Daniel Sedin, joiden rinnalle viilettää Loui Eriksson. Tämän kolmikon kemiasta on turha puhua mitään, sillä aiemmat näytöt puhuvat puolestaan. Eikä Tre Kronor ole vain heidän varassaan, sillä takaa löytyy sellaisia nimiä, kuten Nicklas Bäckström, Filip Forsberg ja Gabriel Landeskog.

Joukkue on myös roolitettu erinomaisesti. Alemmissa kentissä häärii nopeita ja vahvoja kahden suunnan hyökkääjiä, joista nostettakoon esiin Marcus Kruger ja Carl Hagelin. Joukkueessa on selvät alivoima- ja ylivoimaspesialistit, jotka pitävät huolen, että myös erikoistilannepelaaminen on kunnossa.

Pakisto saattaa olla melko nuori, mutta kokemattomaksi sitä ei voi sanoa. Johtopuolustajat Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson ja Victor Hedman ovat 90-luvun alun lapsia, mutta pelanneet NHL:ssä jo useamman vuoden.

Eikä voi tietenkään unohtaa New Yorkin kuningasta, Henrik Lundqvistia. Hän on kokenut ja rautainen taistelija, joka varmistaa sen, että Ruotsi taistelee näissä kekkereissä kultaisesta pokaalista.

Maalivahdit:
Henrik Lundqvist (New York Rangers)
Jacon Markström (Vancouver Canucks)
Jhonas Enroth (Toronto Maple Leafs)

Puolustajat:
Mattias Ekholm (Nahsville Predators)
Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes)
Victor Hedman (Tampa Bay Lightning)
Niklas Hjalmarsson (Chicago Blackhawks)
Erik Karlsson (Ottawa Senators)
Hampus Lindholm (Anaheim Ducks)
Anton Strålman (Tampa Bay Lightning)

Hyökkääjät:
Mikael Backlund (Calgary Flames)
Patrik Berglund ( St. Louis Blues)
Nicklas Bäckström (Washington Capitals)
Loui Eriksson (Vancouver Canucks)
Filip Forsberg (Nashville Predators)
Carl Hagelin (Pittsburgh Penguins)
Patric Hörnqvist (Pittsburgh Penguins)
Marcus Kruger (Chicago Blackhawks)
Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche)
Henrik Sedin (Vancouver Canucks)
Daniel Sedin (Vancouver Canucks)
Jakob Silfverberg (Anaheim Ducks)
Carl Söderberg (Colorado Avalanche)

VENÄJÄ – Löytyykö joukkuepelin syvin olemus?

Venäjän kohdalla voidaan aina puhua mysteeristä. Kun isot tähdet lyödään samaan nippuun, voi tuloksena olla jotain suurta, mutta myös jotain järkyttävää. Toki Venäjä on viime vuosina esittänyt huomattavasti parempaa joukkuepeliä kuin aikaisemmin, mutta kun kaikki maailman parhaat ovat olleet mukana, ei joukkueen saavutukset ole olleet kovin mairittelevia.

Venäjä tulee tekemään kovaa jälkeä hyökkäyspäässä. Se on varma. Alexander Ovechkin, Pavel Datsyuk, Vladimir Tarasenko, Evgeni Malkin, Artemi Panarin ja kumppanit muodostavat kisojen yhden parhaimmista hyökkäyksistä, mutta kun kaikille staroille ei löydy tarpeeksi suurta roolia, tulee joukkueesta löytymään alisuorittajia.

Venäjästä saa helposti sellaisen kuvan, että kaikki perustuu offensiiviseen taitoon. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä joukkue on täynnä vahvoja työjuhtia, jotka loistavat myös omassa päässä. Malkin, Datsjuyk, Artem Anisimov ja Evgeny Kuznetsov pelaavat loistavaa kahden suunnan peliä, mikä antaa laitureille tilaa mellestää hyökkäyksessä.

Joukkueen puolustus ei kestä vertailua esimerkiksi Ruotsin vastaavaan, mutta Venäjän pakisto on silti laadukas. Alakerta on kookas ja hyvin liikkuva, mutta pystyykö se pysäyttämään maailman parhaimpia hyökkääjiä? Venäjällä on kaikki saumat selviytyä finaaliin asti, mutta viimeistään tuolloin puolustuksen taso ei enää riitä.

Maalivahdit:
Sergei Bobrovsky (Columbus Blue Jackets)
Semyon Varlamov (Colorado Avalanche)
Andre Vasilevski (Tampa Bay Lightning)

Puolustajat:
Alexei Emelin (Montreal Canadiens)
Dmitry Kulikov (Florida Panthers)
Alexei Marchenko (Detroit Red Wings)
Andei Markov (Montreal Canadiens)
Dmitry Orlov (RFA)
Nikita Zaitsev (Toronto Maple Leafs)
Nikita Nesterov (RFA)

Hyökkääjät:

Artem Anisimov (Chicago Blackhawks)
Evgeny Dadonov (SKA, KHL)
Pavel Datsyuk (Detroit Red Wings)
Nikita Kucherov (Tampa Bay Lightning)
Nikolay Kulemin (New York Islanders)
Evgeny Kuznetsov (Washington Capitals)
Evgeni Malkin (Pittsburgh Penguins)
Vladislav Namestnikov (Tampa Bay Lightning)
Alexander Ovechkin (Washington Capitals)
Artemi Panarin (Chicago Blackhawks)
Vadim Shipachyov (SKA, KHL)
Ivan Telegin (CSKA, KHL)
Vladimir Tarasenko (St. Louis Blues)

SUOMI – Viisikkoina yllättämään

On selvää, ettei Suomi juhli paperilla näissä kisoissa. Suomen rosteri on kisojen pohjasakkaa, mutta koska kyseessä on Suomi, on yllätyspotentiaali jälleen korkealla. Lauri Marjamäki on antanut NHL-pelaajille suunvuoron, minkä vuoksi Leijonat ei sorru näissä kisoissa samanlaiseen eurokiekkoiluun kuin Vancouverissa 2010.

Suomen peli on lähellä NHL-kiekkoilua, ja Leijonilla on tarpeeksi laadukas hyökkäys tekemään tulosta, mutta realisoituuko potentiaali käytännössä? Paljon riippuu siitä, kuinka esimerkiksi Patrik Laine onnistuu ykköskentässä ja ykkösylivoimassa. Tai kuinka Mikael Granlund on valmis olemaan Leijonien johtajia, kun kyseessä ei ole enää MM-höntsä. Paletti on vielä pahasti auki, ja kun B-lohkon joukkueiden väliset erot ovat hyvin pienet, voi turnauksessa tapahtua mitä vain.

Suomen puolustus aiheuttaa luonnollisesti huolta, kun kokemattomuuden lisäksi materiaali on hyvin ohut. Sami Vatanen, Olli Määttä ja Rasmus Ristolainen pystyvät pelaamaan tällä tasolla, mutta kuinka esimerkiksi AHL:ssä vaikuttaneet Ville Pokka ja Esa Lindell pysyvät kyydissä, kun vastaan asettuu ”ovechkinit” ja ”mcdavidit”?

Alakerralta vaaditaan hurjaa venymistä turnauksessa, ja etenkin maalivahtipelin täytyy olla kisojen parasta. Pekka Rinne ja Tuukka Rask muodostavat nimekkään kaksikon, mutta heidänkään nykykunnosta ei voi vielä vetää sen suurempia johtopäätöksiä.

Kokonaisuudessaan Suomen tilanne on toiveikas, mutta Leijonat tulee olemaan jokaisessa ottelussa jossain vaiheessa altavastaajana, ja tällöin Suomen kanttia mitataan tosissaan. Ei olisi suuri ihme, jos välieräpaikka lipuisi tällä kertaa käsistä. Eikä se olisi edes farssi, sen verran kovat turnajaiset ovat alkamaisillaan.

Maalivahdit:
Pekka Rinne (Nashville Predators)
Tuukka Rask (Boston Bruins)
Mikko Koskinen (SKA, KHL)

Puolustajat:
Sami Vatanen (Anaheim Ducks)
Rasmus Ristolainen (RFA)
Olli Määttä (Pittsburgh Penguins)
Jyrki Jokipakka (Calgary Flames)
Ville Pokka (Chicago Blackhawks)
Esa Lindell (Dallas Stars)
Sami Lepistö (Salavat Ufa, KHL)

Hyökkääjät:
Mikko Koivu (Minnesota Wild)
Mikael Granlund (Minnesota Wild)
Joonas Donskoi (San Jose Sharks)
Alexander Barkov (Florida Panthers)
Jussi Jokinen (Florida Panthers)
Patrik Laine (Winnipeg Jets)
Valtteri Filppula (Tampa Bay Lightning)
Jori Lehterä (St. Louis Blues)
Teuvo Teräväinen (Carolina Hurricanes)
Leo Komarov (Toronto Maple Leafs)
Erik Haula (Minnesota Wild)
Lauri Korpikoski (UFA)
Sebastian Aho (Carolina Hurricanes)

TEAM POHJOIS-AMERIKKA – Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Harjoitusotteluissa on nähty, että Pohjois-Amerikan joukkue on äärettömän kova joukkue. Meidän listoillamme se on vielä B-lohkon neljäntenä, mutta esimerkiksi välieräpaikka ei vastaavanlaisilla esityksillä ole kaukana.

Joukkue mellastaa hirmuisella nopeudella kaukalossa, ja ryhmä on täynnä taitoa sekä myös kovuutta. Joukkueen vanhimmat ovat 92-ikäluokkaa, mikä onkin joukkueen suurin heikkous. Kokemus nousee aina kovissa turnauksissa esiin, ja se voi koitua joukkueen koetinkiveksi. Mutta sillekään ei voi antaa liikaa painoarvoa, sillä Pohjois-Amerikan ryhmä koostuu pelkästään NHL-pelaajista, ja osa pelaajista on pelannut NHL:ssä jo useamman vuoden ajan.

Mikään ei myöskään poista sitä faktaa, että joukkueessa on hirmuinen tulivoima. Connor McDavid, Nathan MacKinnon, Johnny Gaudreau, Dylan Larkin, Ryan Nugent-Hopkins ja niin edelleen. Lista on suorastaan jäätävän kova. Vielä kun nipusta löytyy Sean Couturierin ja Brandon Saadin kaltaisia pelimiehiä, jotka pystyvät tarvittaessa vetämään kovalla intensiteetillä, tulee joukkueen alemmat kentätkin olemaan nimekkäitä.

Nimekkääksi voi kutsua myös alakertaa, jossa kokoa ja kovuutta edustavat Aaron Ekblad, Seth Jones ja Colton Parayko. Ylivoimataitoa tuo etenkin Shayne Gostisbehere. Puolustus on ennen kaikkea kokonaisvaltainen, sillä jokainen seitsemästä puolustajasta on kiekollisesti taitava, ja lähes jokainen pystyy pelaamaan huippupeliä myös omassa päässä.

Joukkueen maalivahtikolmikko on myös täynnä laatua. Jokainen heistä on pystynyt säväyttämään nuoresta iästään huolimatta NHL:ssä. Torjuntavastuu saattaa mennä Pens-sensaatio Matt Murraylle, joka torjui joukkueensa viime kaudella mestaruuteen. Hän on kieltämättä kokematon, mutta osoittanut olevansa henkisesti erittäin vahva.

Maalivahdit:
John Gibson (Anaheim Ducks)
Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)
Matt Murray (Pittsburgh Penguins)

Puolustajat:
Aaron Ekblad (Florida Panthers)
Shayne Gostisbehere (Philadelphia Flyers)
Seth Jones (Columbus Blue Jackets)
Ryan Murray (Columbus Blue Jackets)
Colton Parayko (St. Louis Blues)
Morgan Rielly (Toronto Maple Leafs)
Jacob Trouba (Winnipeg Jets)

Hyökkääjät:
Sean Couturier (Philadelphia Flyers)
Jonathan Drouin Tampa Bay Lightning)
Jack Eichel (Buffalo Sabres)
Johnny Gaudreau (RFA)
Dylan Larkin (Detroit Red Wings)
Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)
Auston Matthews (Toronto Maple Leafs)
Connor McDavid (Edmonton Oilers)
J.T. Miller (New York Rangers)
Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton Oilers)
Brandon Saad (Columbus Blue Jackets)
Mark Scheifele (Winnipeg Jets)
Vincent Trocheck (Florida Panthers)

Seuraa World Cup -turnausta Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press